14.03.2013 17:22
МВС виступило проти створення Служби фінансових розслідувань. Це випливає з листа міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка на ім'я першого віце-прем'єр-міністра Сергія Арбузова, який опинився в розпорядженні Новости Украины – From-UA. У документі констатується, що розроблений Кабміном законопроект про фінансову поліцію не враховує рекомендації наукових кіл, європейських досвід реформування правоохоронних органів,результати соціологічних досліджень.

«У Міністерстві внутрішніх справ Службою фінансових розслідувань планується перебрати певні функції розроблення та реалізації державної політики у сфері боротьби зі злочинністю <...> Лише МВС у повній мірі має можливість забезпечувати проведення спецоперацій, здійснення розшуку злочинців, проводити інші оперативно-розшукові заходи за участі міліції громадської безпеки, внутрішніх військ, Державної міграційної та Державної прикордонної служб <...> Викриття та розслідування злочинів (пов'язаних із легалізацією (відмиванням) коштів, отриманих злочинним шляхом) не може бути комплексно забезпечений на рівні новоствореної фінансової поліції», - йдеться в листі.

В. Захарченко констатує, що утворення Служби фінансових розслідувань з одночасною ліквідацією повноважень протидії економічній злочинності в інших центральних органах виконавчої влади потребує «певного часу», що може «призвести до втрати контролю і потягне негативні наслідки на цьому напрямі». Крім того, в документі наголошується, що питання підвищення ефективності протидії фінансовим та економічним злочинам пропонується врегулювати шляхом «передачі відповідних повноважень Міністерству внутрішніх справ, яке формує та забезпечує реалізацію державної політики у сфері боротьби зі злочинністю».

Як раніше повідомлялося, проти прийняття закону про створення Служби фінансових розслідувань виступив міністр доходів і зборів Олександр Клименко. «Втрата податковими органами можливості розслідування кримінальних порушень в фінансовій сфері може призвести до ризику недовиконання бюджету, оскільки нова силова структура не буде нести відповідальність за виконання цієї функції», - зауважував глава Міндоходів в листі на ім'я С. Арбузова.

У коментарях «Коммерсанту-Украина» в Мін'юсті також зазначали, що законопроект вимагає серйозного доопрацювання на предмет відповідності Конституції та законам. При цьому незважаючи на запевнення уряду про відмову від створення Служби фінансових розслідувань (офіційне повідомлення прес-служби Кабміну від 13.03.13) відповідний пункт міститься в Національному плані дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 - 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», який був затверджений љуказом Президента від 12 березня 2013 року No.128/2013.