Группа компаний «ТЕКТ»: открытое письмо к Юлии Тимошенко
23.10.2007 11:16
...Киевской городской власти.

Голові виборчого блоку політичних партій - «Блок Юлії Тимошенко»

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Група компаній «ТЕКТ»


ШАНОВНА ЮЛІЯ ВОЛОДИМИРІВНА !

Ми звертаємось до Вас, як державного діяча, що має бажання та можливість змінити стан справ на краще, з проханням втрутитися в ситуацію, яка склалась навколо ГК «ТЕКТ». Ця ситуація є яскравим віддзеркаленням методів роботи такого фіскального органу країни, як Державна податкова адміністрація України.

Не зважаючи на зміни правил та принципів державного управління, органи державної податкової служби працюють за старими методами - активно використовують засоби адміністративного тиску та не бажають від цього відмовлятися.

Прикладом цього може слугувати ситуація, яка склалась навколо ГК «ТЕКТ».

Загальновідомо, що Київською міською радою було прийнято рішення про проведення приватизації АТ ХК «Київміськбуд», 80% пакет акцій якої, станом на сьогоднішній день, перебуває у власності територіальної громади міста Києва в особі Київської міської ради.

Акціонером даного товариства, а також майже усіх підприємств, що входять до складу холдингу є ГК «ТЕКТ».

Свою стурбованість щодо намірів Київської міської влади приватизувати АТ ХК «Київміськбуд» неодноразово публічно висловлювали лідери очолюваного Вами блоку політичних партій та депутати фракції «БЮТ» у Київській міській раді. Адже приватизація цього підприємства може призвести до припинення будівництва соціального житла та різкого зростання цін на ринку житлової нерухомості, - оскільки приватні структури не зацікавлені у будівництві згаданих об’єктів. Тому наміри якомога скоріше продати зазначене підприємство, враховуючи складну ситуацію на ринку житла, щонайменше недоцільні.

Неодноразово висловлювала свою принципову позицію з приводу приватизації АТ ХК «Київміськбуд» і ГК «ТЕКТ». Вона полягає у дотриманні прав та інтересів територіальної громади міста Києва, як власника зазначеного пакету акцій в цілому, так і у захисті прав та інтересів кожного акціонера АТ ХК «Київмісьбуд», зокрема. Точку зору акціонерів «Киїміськбуду» нинішня Київська міська влада, не те що не бажає врахувати, а навіть не хоче вислухати. А вона полягає у засудженні спроби тіньової приватизації АТ ХК «Київміськбуд» на користь заздалегідь визначеного Київською міської владою власника.

Вочевидь, у зв’язку з тим, що посадові особи Київської міської влади не спроможні обґрунтувати власне рішення про приватизацію холдингу, обґрунтувати його необхідність шляхом відкритої публічної дискусії, вони вдалися до відомих і перевірених часом методів - методів адміністративного впливу на осіб, що не погоджуються з прийнятими рішеннями.

Саме після публічного оприлюднення своєї позиції з зазначеного питання група компаній зіткнулася з численними перевірками, проведення яких викликало подив, нерозуміння, а інколи й іронію.

З метою вплинути на групу компаній, розпочалася прискіплива перевірка дотримання податкового законодавства ЗАТ «КУА «ТЕКТ» та ТОВ «Юридична компанія «ТЕКТ - РЕАЛ», підприємств, що входить до складу групи.

Вказівка проводити перевірку зазначеного товариства вочевидь надійшла настільки несподівано, що співробітники податкової служби навіть не встигли оформити повідомлення про її проведення, як того вимагає закон.

Бажання податківців наповнити бюджет саме за рахунок ГК «ТЕКТ» є настільки сильним, що після того, як особами, що проводять перевірку було зроблено висновок, що зазначені товариства здійснюється діяльність у межах податкового законодавства, було прийнято рішення замінити інспекторів податкової інспекції Голосіївського району м. Києва на співробітників ДПА м. Києва.

Крім того до ДПА м. Києва викликаються співробітники податкової які вже перебувають на пенсії, але раніше здійснювали перевірку компанії, задля того, щоб вони змогли, так би мовити, спрямувати «молодих спеціалістів», та підказати, на що саме необхідно звернути увагу у ході перевірки.

Під час проведення перевірки ЗАТ «КУА «ТЕКТ», співробітники державної податкової служби вимагали надати їм документи, що не стосуються господарської діяльності останньої та обліковуються відокремлено від її господарської діяльності. Також хочемо додати, що під час проведення перевірки ЗАТ «КУА «ТЕКТ», строк якої ще не закінчився, вже існувало рішення про продовження строку перевірки, - не зважаючи на те, що підстав для його продовження не існувало.

Але найбільшим порушенням, що було допущено податківцями які проводили перевірку підприємств, які входять до ГК «ТЕКТ», та яке межує з вчиненням злочину - була спроба винести за межі компанії документи, які були надані для здійснення перевірки працівниками компанії. Лише за допомогою системи відеоспостереження, що ведеться у офісі ГК «ТЕКТ» нам вдалося виявити та попередити дане правопорушення. Нами відразу було викликано співробітників органів внутрішніх справ та відділу боротьби з корупцією ДПА м. Києва, яким було вручено заяву про вчинення зазначеного порушення та надано можливість ознайомитися з зафіксованим фактом зловживання службовим становищем співробітниками державної податкової служби.

Наведені факти дають підстави стверджувати, - «підвищена увага» податкових органів до ГК «ТЕКТ» виникла саме після того, як остання публічно виступила з критикою на адресу Київської міської влади.

В зв’язку з цим, хочемо висловити стурбованість тим, що незаконні вимоги та вказівки посадових осіб Київської міської влади мають для співробітників органів державної податкової служби більше значення, ніж вимоги та положення законів України.

Проголошені Вашою політичною силою наміри рішуче боротися з корупцією, які знайшли своє відображення безпосередньо у Ваших діях та програмі очолюваного Вами блоку - «Український прорив. До справедливої і конкурентоспроможної країни», передбачають ліквідацію економічного підґрунтя для корупції, а саме - зниження ролі держави в економіці загалом та впливу чиновництва на ухвалення економічних рішень і їх втручання в діяльність господарюючих суб’єктів.

Саме наслідки такого втручання чиновництва у діяльність підприємств, боротьбу з яким Ви визначили одним з основних завдань, і відчуває сьогодні на собі ГК «ТЕКТ». Описані вище дії, що були вчинені співробітниками органів державної податкової служби мають усі ознаки корупційних дій, які вчиняються всупереч інтересам держави та суспільства. Фактично податківці нехтують суспільними інтересами для задоволення приватних інтересів деяких посадових осіб Київської міської влади. Які будучи замовниками цого безчинства, породжують корупцію у сфері державного управління та тим самим порушують встановлений Конституцією України правовий порядок.

Просимо Вас, як лідера майбутньої парламентської коаліції демократичних сил, зі створенням якої відбудеться якісне оновлення усіх органів державної влади та управління, взяти до відома викладену у даному звернені інформацію, і втрутитися у ситуацію, яка склалася навколо ГК «ТЕКТ». Впевнені, Ви зробите низку дієвих заходів, передбачених законом, для відновлення порушених прав та інтересів ГК «ТЕКТ», а також застосуєте передбачені законом засоби та види юридичної відповідальності до осіб, що були організаторами, замовниками та виконавцями дій, які шкодять нашій компанії.

На завершення хочемо констатувати, що завдяки нашим активним діями, які знайшли підтримку у очолюваної Вами політичної сили, нам разом вдалося зупинити тіньову приватизацію АТ ХК «Київміськбуд» - одного з найцінніших, як для держави в цілому, так і для міста Києва зокрема, підприємства. Цю приватизацію мали намір здійснити посадові особи Київської міської влади, тому хочемо висловити власну готовність усіляко сприяти та підтримувати Вас у Вашому прагненні змінити корумповану Київську міську владу, метою якої є лише власне збагачення. Це буде черговим та необхідним кроком у будівництві справедливої та конкурентоспроможної країни.

З повагою,

Голова Спостережної ради

ГК «ТЕКТ» В.В. Гриб