Ставленик режиму Януковича намагається прорватися до парламенту на Кіровоградщині
02.10.2014 13:49

Висунення кандидатів у народні депутати в одномандатних округах на позачергових виборах до Верховної Ради завершилося. Серед зареєстрованих чимало нових імен, але є й до болю знайомі обличчя, які неодноразово балотувалися та навіть обиралися до парламенту. На Кіровоградщині у 102-му виборчому окрузі особливо виділяється багаторазовий «ходок» до парламенту - колишній депутат та екс-міністр уряду Азарова Віктор Бойко.

Виборці дивуються цинізму кандидата, бо під час виборів у 2002 році Віктор Бойко наобіцяв їм «золоті гори», а у Верховній Раді відразу про них забув, переймався лише особистим збагаченням та корупційними схемами. Сьогодні ж знову обіцяє «допомагати та обстоювати» права виборців, сподіваючись, що народна пам’ять коротка, а минуле все спише. Але найбільше громадяни обурюються тими методами, якими не гребує кандидат для досягнення заповітної цілі – всістися у тепле депутатське крісло.

Незмінні методи – адмінресурс, технічні кандидати плюс купівля голосів виборців

В кінці вересня громада Світловодська, мешканці 102-го округу, вийшли на пікет біля міської ради. Активісти були обурені тим, що мер міста, Юрій Котенко, надає підтримку на виборах до Верховної Ради кандидату від режиму Януковича Віктору Бойку. Вони вимагали люстрації очільників міста та навіть приготували для цього сміттєвий бак.

Під час пікетування представник Асоціації громадських організацій Світловодська Володимир Хорольский наголосив, що міський голова Юрій Котенко, який запевняв про розрив із Партією регіонів, продовжує діяти в усталений спосіб: намагається через адмінресурс допомогти представнику старого режиму, екс-міністру Віктору Бойку, отримати депутатську недоторканність.

«Чому мер, порвавши із «регіоналами», продовжує відверто підтримувати кандидата в народні депутати, представника старого політичного режиму Віктора Бойка, який балотується по нашому 102-му округу?» - обурювався він.

Виборча кампанія Бойка опирається не тільки на адмінресурс колишніх «регіоналів», а навіть задіє місцеві партосередки БЮТу. Адже що у Світловодську «непримиренні опоненти» - представники Партії регіонів та бютівці - співпрацювали ще за часів Януковича і продовжують взаємодіяти по сьогоднішній день. За інформацією Інтернет-ЗМІ, місцеві структури БЮТ отримали вказівку від керівника Кіровоградської обласної парторганізації Анатолія Червоноіваненка надавати сприяння та  підтримку Віктору Бойку. Від поінформованих джерел стало відомо, що рішення про підтримку скандального екс-міністра надійшло від заступника голови БЮТ Івана Кириленка. Далося взнаки, що Бойко та Кириленко в 2003 році належали до однієї політичної структури Володимира Литвина, тож «свій до свого по своє».

«У Світловодській міській раді фракції Партії регіонів та БЮТ, говорячи мовою часів ленінізму, як брати-близнюки. Вони працюють у зв’язці протягом багатьох років», - каже військовий пенсіонер із Світловодська Віктор Путілін.

Окрім адмінресурсу як неодмінного атрибуту кампанії Віктора Бойка, громадські спостерігачі ще на початку виборчих перегонів виявили спроби задіяти схеми підкупу виборців в окрузі. У середині вересня Комітет виборців України (КВУ) оприлюднив моніторинговий звіт довгострокового спостереження «Про хід позачергових парламентських виборів протягом 26 серпня - 13 вересня 2014 року», в якому зазначалося про спроби організації скупки голосів виборців в окрузі №102 на Кіровоградщині Віктором Бойком.

На прес-конференції в Києві керівник програм ВГО КВУ Наталія Линник повідомила, що представниками КВУ зафіксовано, що Віктор Бойко, який збирається балотуватися в мажоритарному окрузі №102, залучає до схеми підкупу сільських голів.

«З виборчого округу №102 Кіровоградської області надходить інформація про спроби скуповування голосів потенційним кандидатом Віктором Бойко, який залучає до схеми підкупу голів сільрад, працівників соціальної сфери та листонош», - проінформувала представник КВУ.

Окрім «чорного піару» та брудних технологій, які застосовуються штабом Віктора Бойка відносно суперників на виборах, особливо помітною також є діяльність технічних кандидатів.

Серед зареєстрованих у 102-му окрузі є самовисуванці, наприклад Світлана Бут, президент Світловодського благодійного фонду «Милосердя», через який фінансується виборча кампанія Бойка. Також є представник «Блоку лівих сил» - селищний голова Онуфріївки Сергій Самородченко, який, за інформацією джерел, не без матеріального зацікавлення погодився на пропозиції Віктора Бойка допомогти з виборчою кампанією.

Найбільш кричущим став випадок із намаганням зареєструвати кандидатом в депутати Олега Долгого - колишнього співробітника місцевої водної міліції, за яким також тягнеться шлейф корупційних скандалів.

Як зазначили громадські активісти у зверненні до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, Олег Долгий – «колишній співробітник правоохоронних органів, достатньо довго пропрацював у водної міліції, захищаючи не стільки екологічні ресурси краю, скільки інтереси різних владних структур. У тому числі прикриваючи локальні махінації ще одного «діяча Кіровоградщини» - Віктора Бойка». За словами активістів, мандат народного депутата необхідний Долгому не тільки для того, щоб гарантувати присутність представників колишньої влади в новому парламенті, але і для отримання недоторканності, яка дозволить йому уникнути люстраційних процесів.

Саме через Олега Долгого до виборчої кампанії в 102-му окрузі залучено відомого політтехнолога Партії регіонів Сергія Гайдая, зусиллями якого в окрузі реалізується сценарій дестабілізації ситуації.

На Кіровоградщині два Віктори: Лозинський та Бойко

Ті, хто знає про корупційну діяльність Віктора Бойка на державних посадах та у Верховній Раді, а також про бурхливі походеньки кіровоградського «князька», підкреслюють його схожість ще з одним колишнім народним обранцем від області - відомим Віктором Лозинським. Той також любив вихвалятися зв’язками з керівництвом правоохоронних органів та навіть дозволяв собі полювання на людей під час гучних п'янок на «вотчині». Одне з таких полювань закінчилося жорстоким убивством місцевого селянина Олійника. До речі, обидва Віктори - як Бойко, так і Лозинський - земляки, родом з Голованівського району. Перший – яскравий представник режиму Януковича, другий – колишній бютівець.

Бити людей, в тому числі жінок, та й ще прикриватися депутатською посадою, – цілком в стилі Віктора Бойка.

17 жовтня 2007 року в київському ресторані «Pleasurecafé» Бойко, перебуваючи в нетверезому стані, побив співвласницю ресторану Віолу Кім та ще одну дівчину. Щось йому не сподобалося, і він вдарив адміністратора по голові. А потім вдарив по обличчю ще й відвідувачку ресторану – за те, що вона надто довго не виходила з туалету.

«Коли його намагалися втихомирити, він, пересипаючи мову матом, став голосно кричати: я народний депутат,  на «Бентлі» їжджу, а ви взагалі ніхто!», - згадує Віола. 

Тоді Печерська районна прокуратура порушила проти Бойка справу за хуліганство, проте на засідання суду він не приходив. І, хоча станом на 2007 рік Бойко вже не був народним депутатом, це не завадило йому погрожувати своїм статусом і в чергове уникнути кримінального переслідування.

Депутатська недоторканість – понад усе

Мотиви, які підштовхують Бойка до отримання депутатського мандату, справджують методи, якими вони досягаються. Йому потрібно будь-якою ціною отримати депутатський імунітет, щоб уникнути покарання, якщо «скелети» раніше закритих кримінальних справ знову привернуть увагу слідчих органів.

У 2002 році Віктор Бойко обирався до Верховної Ради від 102-го округу як представник прокучмівського блоку «За єдину Україну». Тоді за допомогою адмінресурсу йому ледь вдалося набрати 16,1% голосів виборців. Під час минулої кампанії також активно використовувався адміністративний ресурс.

Як зазначив під час пікетування Світловодської міськради Володимир Хорольский, виборці добре пам’ятають, що Віктор Бойко як депутат, замість турботи про громаду, займався лише особистим збагаченням. «Бойко раніше вже був депутатом Верховної Ради від нашого виборчого округу. Ми добре пам’ятаємо його участь у діяльності біло-блакитної влади. Він нічого доброго не зробив для Світловодська. За ним лише тягнеться шлейф корупційних скандалів», - наголосив Володимир Хорольский.

У Верховній Раді Віктор Бойко змінив кілька депутатських фракцій і груп: фракція «Єдина Україна» (тавень-липень 2002), група «Народний вибір» (липень 2002 - квітень 2004), група «Центр» (квітень-червень 2004), фракція Народної аграрної партії України (червень 2004 - березень 2005), фракція Народної партії.

Будучи членом та заступником голови парламентського Комітету з питань екологічної політики, Бойко не вніс жодного законопроекту, який би сприяв вирішенню екологічних негараздів Кіровоградщини. З трибуни виступав лише чотири рази, а з 503пленарнихзасіданьпарламенту 66 прогуляв.

Найбільш промовистими є депутатські запити, які Віктор Бойко надсилав до державних органів та Генеральної прокуратури. Всього їх було аж чотири (!), із них три стосувалися далекого від Кіровоградщини нафтопереробного комплексу «Галичина» у Львівській області. Простою мовою – мало місце лобіювання депутатом Бойком бізнес-інтересів промислово-фінансових груп.

У 2005 році, не склавши депутатських повноважень, Віктор Бойко очолив Держкомрезерв, хоча суміщення посади та депутатського мандата заборонено законом. Власне, депутатська недоторканість допомогла Бойку уникнути покарання, коли проти нього було порушено кримінальну справу про привласнення 20 мільйонів гривень Держкомрезерву. 

А у квітні 2005-го Бойко проходив як свідок у кримінальній справі за фактом розкрадання 40 млн грн державних коштів, виділених Міністерству оборони. Перший заступник начальника Головного слідчого управління МВС Павло Бевзенко повідомляв, що Бойко і Гапочка (депутати фракції Литвина) не з’являються для показів. Депутатське посвідчення і цього разу дозволили Віктору Бойку безкарно ігнорувати закон.

Коли державна кишеня - як власна

Справа про використання депутатської недоторканності та службового положення для уникнення покарання - не єдиний фрагмент у «послужному» списку Віктора Бойка. До речі, нещодавно прийнятий закон про люстрацію не охоплює такою перевіркою народних депутатів. Хоча, безперечно, така перевірка кандидатів в народні депутати потрібна.

Звичайно, що в біографії, яку подавав до ЦВК кандидат в народні депутати Віктор Бойко, навряд чи вказані його реальні доходи та власність. Лише в одному з інтерв'ю в 2005 році Бойко вихвалявся, що в далекому 1998-му задекларував гігантські статки - в 30 мільйонів гривень на рік. Сума значна на той час для державного сектору, навіть для керівника підприємства.

Нещодавно в сюжеті одного телеканалу глядачі отримали змогу побачити маєток Віктора Бойка. Звичайно, не на Кіровоградщині, а в престижних Княжичах поблизу Києва. На території маєтку знайшлося місце і для кількаповерхового палацу, і для ставка, і навіть для собачих хатинок.

В кадр потрапив і державний автомобільний номер «85», який після зняття Бойка із посади керівника Держкомрезерву той прихопив і встановив на власний Бентлі – престижний автомобіль ціною понад 300 000 євро.

Віктор Бойко організував ряд фірм та структур, які успішно розвивалися за рахунок високих посад та зв’язків власника. Ось як описала газета «Ділова столиця» в 2010 р. «бізнес-імперію» Віктора Бойка.

«В період свого депутатства нинішній керівник Мінприроди за сумісництвом очолював Держкомрезерв. Якщо вірити пліткарям, приблизно в цей же час близькі до Віктора Олексійовича компанії (серед яких ТОВ "Виробничо-комерційна фірма «Укрспецприлад») скуповували борги Держрезерву, після чого добивалися рішення суду, відповідно до якого комітет мав гасити свої фінансові зобов'язання зерном…

Не чужа йому фірма «Геомедсервіс» в 2007 р. придбала ПСП «Фастовецьке», яке займається вирощуванням с/г культур на території близько 2,2 тис. га, та має намір побудувати свинокомплекс на 60 тис. голів. А київська компанія ТОВ «Кепітал лізинг менеджмент», яка також не чужа Бойку, в березні 2009 р. уклала з підконтрольним Держкомрезерву Дунаєвецьким комбінатом хлібопродуктів договір про спільну діяльність.

Інші активи Віктора Бойка теж працюють у сфері аграрного сектора. ТОВ «Новий двір» займається виробництвом молочних продуктів у Хмельницькій області, а ТОВ «Кийконсалтингаудит» надає послуги з підготовки документів, необхідних для відшкодування ПДВ підприємствам агропромислового комплексу.

ТОВ «Торг інвест маркет» декларує основним видом своєї діяльності будівництво, а ТОВ «Геоінвест», яке Віктор Олексійович розвивав спільно з відомим будівельним магнатом Дмитром Крючковим, спеціалізується на інженерно-технічному 

***

До закінчення виборчої кампанії залишилось менше місяця, але вже зараз можна констатувати, що до перегонів у 102-му окрузі буде прикута увага журналістів та громадян не тільки Кіровоградщини, а й усієї України.

Реванш шляхом виборів для Віктора Бойка та інших корумпованих можновладців колишнього режиму Януковича – єдиний спосіб уникнути в’язниці, зберегти та примножити власні капітали, отримані шляхом грабування держави та українського народу.

Люстрації – процесу очищення влади, як того вимагав народ, - в Україні поки не відбулося. Пройшов і перший страх бути покараними у різномастих чиновників та високопосадовців. А зараз наступила пора виборів – черговий шанс для колишніх можновладців повернутися до державного «корита». Чи можливий реванш ставлеників колишнього режиму Януковича – покажуть вибори 26 жовтня.