«Лукойл-Україна» проти України: мільярдні збитки та фінансування терористів
17.01.2015 11:39

На території України продовжує працювати компанія, яка обкрадає нашу державу та фінансує бойовиків ДНР і ЛНР, таким чином прикладаючи руку до загибелі українських військових і зруйнування Донбасу. Вчора за неї взялася СБУ. Однак головні «дійові особи» ще на волі.

Наразі СБУ розслідує кримінальні справи щодо схем незаконного ввезення та реалізації нафтопродуктів групою компаній СЕПЕК, контрольованих Сергієм Курченком. У результаті Україна зазнала збитків на мільярди гривень.

Зокрема, як з’ясувалося, ВАТ «Лукойл» через свої підконтрольні компанії взаємодіяло з бізнес-структурами Курченка, займаючись контрабандним ввезенням нафтопродуктів до України. При цьому були використані схеми «обірваного транзиту» та «фіктивного експорту». Тобто, товар ввозився на митну територію України начебто для транспортування чи експорту його через терени України до іншої держави, однак, у подальшому бензин та дизельне паливо не було вивезено за кордон. В процесі транспортування паливо розвантажували на території України поза митним контролем, без сплати обов’язкових платежів.

80% від усього обсягу незаконно ввезеного до України компанією СЕПЕК пального забезпечувалося за схемами з ВАТ «Лукойл».

Так, лише протягом 2013-2014 років ними було незаконно ввезено до України більш ніж 2 млн тонн нафтопродукту, на суму понад 2 млрд доларів.

Пальне ввозили  через морські термінали Феодосії, Херсону, Ізмаїла, Миколаєва та Одеси, а також через пункти пропуску на українському західному кордоні та через кордон з Білоруссю. При цьому було використано ланцюг підконтрольних СЕПЕК та ВАТ «Лукойл» підприємств, як зареєстрованих в Україні, так і за кордоном (ВАТ «Лукойл», «Лукойл-Україна», Одеський нафтопереробний завод, ТОВ «Перша паливна компанія» та інші).

Більше того – вся нафта, яку постачали на Одеський нафтопереробний завод у 2013 році, надходила від «Лукойлу», а контролював завод безпосередньо Курченко, через групу своїх компаній СЕПЕК.

Хто ж був організатором цієї злочинної схеми? За нашими джерелами, автором оборудки є Субботін Валерій Сергійович  – віце-президент із постачання та продажу ВАТ «Лукойл» у Росії. Виконавцями –      Мамедов Ілхам Джалал Огли, нинішній керівник ПІІ «Лукойл-Україна» та Демітрос Аніфантакис, керівник управління розвитку ВАТ «Лукойл» у Росії.

Мамедов, зокрема, забезпечував виконання злочинної операції на території України.

На сайті ЄДР він зазначений як керівник ПІІ «Лукойл-Україна» з 29.11.2014 року.

Повне найменування юридичної особи та скорочене у разі його наявності

ПІДПРИЄМСТВО З ІНОЗЕМНИМИ ІНВЕСТИЦІЯМИ "ЛУКОЙЛ-УКРАЇНА"
(ПІДПРИЄМСТВО З ІНОЗЕМНИМИ ІНВЕСТИЦІЯМИ "ЛУКОЙЛ-УКРАЇНА")

Ідентифікаційний код юридичної особи

30603572

Організаційно-правова форма

ІНШІ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ФОРМИ

Місцезнаходження юридичної особи

04071, м.Київ, ВУЛИЦЯ ВЕРХНІЙ ВАЛ, будинок 68

Прізвище, ім'я, по батькові, дата обрання (призначення) осіб, які обираються (призначаються) до органу управління юридичної особи, уповноважених представляти юридичну особу у правовідносинах з третіми особами, або осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори та дані про наявність обмежень щодо представництва від імені юридичної особи

МАМЕДОВ ІЛХАМ ДЖАЛАЛ ОГЛИ - керівник з 29.11.2014

Як стало відомо з наших джерел, пропозиція щодо участі у цій схемі надходила й іншим енергетичним компаніям в Україні. Однак зголосилася на такий «підробіток» лише компанія «Лукойл», а точніше, її безпосереднє керівництво в особі Мамедова.

Більше того, встановлено, що кошти, фактично вкрадені таким чином у України, спрямовувалися на фінансування терористів так званих ДНР та ЛНР.

Цю інформацію офіційно підтвердили в СБУ.

«Незаконно отримані доходи під прикриттям фіктивних договорів перераховувались на рахунки підконтрольних підприємств. У подальшому отримані злочинним шляхом кошти спрямовувались на фінансування терористичної діяльності т.зв. «ДНР» та «ЛНР», – йдеться в повідомленні служби.

Додатковим підтвердженням цьому є факт співпраці з ДНР Євгена Файніцького – людини, яка працювала і на Сергія Курченка. Зокрема, в листопаді 2014 року стало відомо, що лідер донецьких бойовиків Олександр Захарченко призначив  Файніцького «в.о. міністра вугілля та енергетики ДНР», про що повідомляли сайти терористів. А згідно з документами, знайденими раніше в офісі Курченка, Євген Файніцький був одним із керівників «ударної» групи юристів олігарха. Він офіційно значився співробітником компанії Курченка «Українська нафтогазова компанія».

Таким чином, як участь «Лукойлу» у «схемах Курченка», так і зв’язок цієї компанії з терористами ДНР, які зараз нищать Донбас та вбивають українських воїнів, є фактами беззаперечними.

Водночас, підконтрольне Субботіну та Мамедову ТОВ «Перша паливна компанія», задіяне у злочинній схемі, постачало та продовжує постачати дизельне пальне для Укрзалізниці, тобто заробляє на Україні і в такий спосіб. І це в час воєнної агресії Росії проти України!

Про підтримку Росії з боку керівництва «Лукойл-Україна» свідчить і те, що компанія продовжує постачати пальне до Криму.

Окрім того, відомо, що, ухиляючись від податків, ПІІ «Лукойл-Україна» взаємодіяло з компанією «Статус», так званою «площадкою». За цим фактом Державною податковою адміністрацією України було розпочато кримінальне провадження. Отримані кошти від роботи з подібними «площадками» спрямовувалися на ремонт старих та будівництво нових заправок; наразі «Лукойл-Україна» належить 239 заправок та заправних комплексів, а також п’ять нафтобаз на території України.

Виникає питання: яким чином в Україні може процвітати бізнес, спрямований на пограбування та знищення самої України та фінансування її ворогів?

Втішним фактом є те, що наразі за цим фактом Головним слідчим управлінням СБУ відкрито кримінальне провадження за ст.ст. 209, 258-5 Кримінального кодексу України («відмивання коштів» та «фінансування тероризму»). Таким чином, можна сподіватися, що незабаром це процвітання крадіїв та пособників терористів буде припинено.

Крім того, відомо, що СБУ вдалося заблокувати переоформлення майна українського «Лукойлу» на віденську компанію – тобто, відбутися «малою кров’ю» не вдасться.

Однак сьогодні перед керівництвом держави стоїть ще одне надважливе завдання – не повторити попередніх помилок і не дати головним дійовим особам злочинної схеми, зокрема керівнику компанії «Лукойл-Україна» Мамедову, втекти за кордон і уникнути відповідальності.