Шахтарський бунт на-гора: боротьба за зарплату чи ігри олігархів?
24.04.2015 21:17

Кабмін, Верховна рада та Адміністрація президента вже котрий день знаходяться в облозі мітингарів. Вони вимагають виплатити заборгованість по заробітній платі, підвищити ціну на видобуток вугілля та вирішити проблеми в паливному комплексі. Шахтарські мітинги навіть змусили міністра енергетики Володимира Демчишина перервати робочу поїздку до США та повернутися в Київ.

Як заявив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, шахтарі вийшли на страйк через невиплату зарплати за останні п’ять місяців. Найпершими почали страйкувати шахтарі з Волині і Львівщині, потім до них приєднались колеги-донетчани. Щоб розв'язати проблеми та зупинити стихійні мітинги в Україні, до Києва на з’їзд централізовано приїхали шахтарі та гірничі профспілки. Вони запросили прийняти участь у з'їзді і очільників країни, які проїгнорували їх захід. Тому шахтарі вирішили залишитись на мітинг, щоб влада їх почула. 

Наcпраді на з'їзді був присутній Міністр енергетики, який навіть презентував програму розвитку вугільної галузі. Але на заході сторонам не вдалось порозумітися до кінця. Демчишин заявив, що 85% заборгованості по зарплаті вже виплачена, а решта коштів прийде до 1 травня. Крім того, підвищення ціни на вугілля до 1500 гривень не є обгрунтованим. (Раніше міністр заявляв про середню ринкову ціну вугілля в розмірі 800-900 гривень).

Не менш вдалим виявився і обраний час для пікетів. Профільний міністр — головний об'єкт критики шахтарів — полетів у відрядженні. Президент Порошенко — відвідував з робочим візитом Францію, про що було відомо заздалегідь. 

Волинець відкидає закиди, що мітинги були проплачені. За його словами, всі витрати взяли на себе різні профспілкові організації та Незалежна профспілка гірників України, яку він очолює. А "цибулю та сало" мітингувальники привезли з собою. Що ж стосується виплат по заробітній платі, то виділені 400 мільйонів гривень від держави до сих пір не дійшли на деякі шахти. І стоном на 1 травня заборгованість шахтарям знов складе близько 1 мільярда гривень.

Відзначимо, що "рядові" учасники мітингу висували і свої різноманітні вимоги. Хтось отримав заробітну плату, але приїхав підтримати колег. Інші  вимагали подолати корупцію та зменшити тарифи ЖКГ. Крім того, не відрізнялись мітингарі і зразковою поведінкою. Симпатія деяких з них до слабоалкогольних напоїв та спортивний вигляд нагадали скептикам так званих "тітушок". Пізніше до мітингарів приєднались і люди в балаклавах. А з різних джерел стала з'являтись інформація, що учасникам страйків роздавали гроші за участь — від 200 гривень і більше. На третій день мітингів навіть стався конфлікт між представниками Автомайдана і мітингуючими. Останні доказували, що в них не має списків з "проплаченими" учасниками — це лише списки з номерами автобусів, на яких приїхали мітингарі. 

В той же час компанія ДТЕК Рената Ахметова заявила, що публічні звинувачення в організації акцій протестів шахтарів — це не що інше, як бажання перекласти відповідальність за серйозну кризу в енергетичній галузі на приватну компанію, і спроба чиновників уникнути відповідальності за бездумну політику щодо вугільників та енергетиків. Компанія не просила і не отримувала дотації за 10 років діяльності. І своїм працівникам виплачує кошти вчасно. Увагу треба звернути на державні шахти.

Підлив масла у вогонь і народний депутат від БПП Мустафа Найем, який опублікував документи, в яких вказана причетність людей Ахметова до страйків у Києві. Головною метою цього плану є збереження монопольного становища компанії ДТЕК. А частина депутатів взагалі попросила Генпрокурора Віктора Шокіна дати оцінку діям Ахметова щодо організації мітингу шахтарів у Києві.

Сайт "24" в свою чергу вирішив звернутись до експертів та запитати у них, наскільки погана ситуація у вугільні промисловості, в чому причини мітингів і хто стоїть за їх організацією.

Ефект доміно

Ситуація в галузі почала погіршуватись ще минулого року – там спрацював принцип доміно. Перш за все, через неплатежі. Таку думку висловив експерт з енергетикиВалентин Землянський.

Держава не виплачує шахтарям зарплати, так як є заборгованість споживачів перед енергоринком", — сказав Землянський.

Причиною протесту шахтарів, як розповів експерт, є не закриття шахт, а те, що шахтарі не знають, що робитимуть далі, держава їм не дає альтернативи.

"Не можна сказати, що ситуація йтиме на краще. Ми бачимо, що відбувається в тепловій індустрії, які запаси. Рік тому на складах було на 3 мільйони більше вугілля, ніж зараз. Нам потрібно накопичувати вугілля, а в нас його на 10 днів роботи", — розповів Землянський.

Як повідомив експерт, в Україні є 14 ТЕС, з них половина працює на вугіллі газової групи. Проблема полягає у тому, що об'єднана енергосистема не розподіляє зони АТО, не АТО, українськутериторію. Якщо припинить працювати одна станція, то вимкнеться вся система, — розповів Землянський.

Тому, на його думку, зараз саме час швидко шукати компроміс для того, щоби підготувати країну до наступної зими.

Мітинги не допоможуть

Як пояснив експерт з енергетики Юрій Корольчук, за останній рік економічний стан вугільної промисловості дійсно погіршився. Однією з причин стало те, що майже всі шахти по видобутку антрациту зараз знаходяться на території підконтрольній "ЛНР/ДНР". Існують значні суперечки, як саме дістати цей сорт вугілля, оскільки на ньому працює значна кількість електростанцій.

Іншою проблемою стала відмова уряду в 2015 році надавати дотації всім шахтам. На думку експерт, в цьому році шахти потребували 5 дотаційних мільярдів гривень, і виділення 400 мільйонів урядом ситуацію не вирішить. Потреба в такому великому розмірі дотацій виникла через занижену вартість вугілля на ринку.

Оскільки компанія ДТЕК Ріната Ахметова є монополістом, то логічно, що на мітингах в Києві, можуть бути і шахтарі з його підприємств. Крім того, на його думку заяви накшталт "Ахметов привіз людей і намагається підняти заворушення" звучать смішно.

"Він дійсно приватизував компанії та генерації. В них є шахти, які видобувають третину вугілля в Україні. І є шахти, які знаходяться в зоні АТО, тому логічно, що ці шахтарі приїхали сюди, бо вони члени профспілки", — заявив Корольчук.

Але в той же час експерт зазначив, що перед цими мітингам тягнувся публічний конфлікт між теперішнім міністром енергетики Демчишином та Ахметовим.

На це намагання переділити ринок накладаються об’єктивні проблеми, про які я говорив, — шахти відішли на підконтрольні території, не вистачає вугілля. Це комплекс проблем", — пояснює Корольчук.

На його думку, ці пікети не вирішать проблем, оскільки мітингарі вимагають тільки виплати заробітних плат, а також підвищення та фіксації ціни на видобуте вугілля.

Крім того, намір нового міністра закрити частину шахт, а частину віддати під приватизацію є цілком нормальним для України. Однак це не робиться за рік чи два — це важкий план на десятиліття. В Україні поки не продумана система, де будуть працювати тисяч звільнених шахтарів. А платити їм компенсації по утриманню до кінця життя в бюджеті не вистачить коштів. Крім того, ще потрібно знайти інвестора, який би викупив шахти за адекватну ціну, а не за безцінь.

Публічна звітність

На думку директора Агенства моделювання ситуації Віталія Бали, вугільна промисловість Україна зараз переживає не найкращі часи, оскільки більше половини шахт в Донецькій та Луганській областях опинились на "окупованій території". Крім того, ті шахтарі, які вимагають виплатити зарплати, повинні пам’ятати, що вугільна промисловість завжди була дотаційна, особливо на Донбасі.

"Треба пам’ятати, що особливо той же пан Ахметов, є монополістом в цій галузі. І всі дії, які зараз відбуваються, мені нагадують, бажання, щоб залишитись в статус-кво, щоб він далі залишався монополістом. Всі розмови про деолігархізації, на мою думку, все таки починаються з демонополізації, бо без демонополізації з олігархами боротися просто смішно. І його завдання такими діями, змусити звернутися до нього, щоб він уладив цей конфлікт. Я цього не виключаю", — вважає експерт.

На його думку, агресивні дії мітингувальників говорять про те, що ці акції були технологічно підготовлено. Ця ситуація є викликом для влади. І влада повинна жорстко відреагувати на тих людей, які стоять за лаштунками цих мітингів.

Влада має жорстко відреагувати вибірково, і в першу чергу почати з пана Ахметова і ближнього кола, яке відповідає за цю сферу. А друге, Кабмін повинен почати публічно пояснювати не тільки шахтарям, але і громадянам України, що насправді відбувається в цій галузі і пояснити доступною мовою, чому шахти потрібно чи непотрібно закривати, — вважає експерт.

Геть істерику

Директор Українського інститут аналізу та менеджменту Руслан Бортник, також погоджується, що мітинги викликані погіршенням економічного стану в країні. Зокрема заборгованість по заробітній платі в промисловості за останній місяць зросла на 19%. Вплинула на рішення шахтарів і відміна дотаційних виплат уцьому році.

Невдоволені, як бізнес-кола, які керували цією галуззю, так і обґрунтоване соціальне напруження є в середовищі шахтарів. Мені здається, що зараз сказати про будь які мітинги на соціальну тематику, як проплачені чи спекулятивні, це продовження істерики "Всі навколо агенти ФСБ", — вважає політолог.

На його думку, влада повинна вирішувати соціально-економічні проблеми, які лежать в основі конфлікту, бо завжди знайдуться люди, які захочуть маніпулювати проблемами.

"По цим шахтерським мітингам, я бачу, що тут причетні керівники, власники підприємств. Але вони використовують реальні проблеми, які є. І владі потрібно їх вирішувати. І на сході, і на заході — в тійже Волинській, Львівській, східних областях", — вважає експерт.

Поганий спектакль

Політолог Тарас Березовець зазначив, що аналізуючи поведінку шахтарів, у нього склалося враження, що частина цих людей не має зовсім відношення до вугільної промисловості. Зробити такі висновки йому дали можливість руки самих протестувальників – не у всіх є характерний вугільний пил на руках, який не змивається. Тим паче, що люди до Києва були привезені організовано на автобусах. Він нагадав, що під час страйку шахтарів у 1990-х протестувальники пішки долали відстань до Києва, що дійсно говорить про економічне підґрунтя протесту.

Складається враження, що це погана театральна постановка,
– додав він.

Експерт також відзначив, що роль Ріната Ахметова у цьому протесті ясно простежується. Бо коли люди виходять на мітинг, не маючи претензій до виплат по зарплатах, то це вже нагадуєконфлікт між урядом та одним із найбільших бізнесменів України.