Сотрудники СБУ попросили Президента не назначать коррупционеров в региональные управления
21.09.2015 09:15

В СБУ началось “антикоррупционное восстание” сотрудников против старых кадров. В СМИ попало обращение сотрудников Главного управления Контрразведовательной защиты экономики (ГУ КЗЕ, - укр.) к Президенту Украины и главе СБУ, в котором они рассказывают историю коррупционных деяний “настоящего полковника” - начальника 2 управления ГУ КЗЕ Виталия Бунечко.

Шановний пане Президенте України та пане Голове СБУ!

Хочемо звернути Вашу увагу на окремі епізоди злочинної, на нашу думку, діяльності полковника Віталія Бунечка на чолі 2 управління ГУ КЗЕ СБУ, який зараз розглядається на посаду начальника регіонального органу Служби безпеки України.

- Спільно із своїм заступником та довіреною особою полковником Ігорем Левковським організували кришування та отримання щомісячної винагороди від керівника ПАТ «Укргазвидобування» С. Костюка (ставленик та бізнес-партнер народного депутата С.Кацуби, який у січні 2014 року голосував у ВРУ за «диктаторські» закони!!!). Зокрема, до призначення Віталія Бунечка на вказану посаду підрозділ у 2014 році задокументував факт нанесення С. Костюком збитків державному підприємству на загальну суму понад 23 млн. грн. під час укладання та реалізації договору про постачання 18 тис. тонн скрапленого газу з однією із структур бізнес-групи покійного Ігоря Єремеєва. При цьому, Віталій Бунечко не знехтував хабарем та закрив вказану справу. Однак, в грудні 2014 року, провадження за цим же фактом протиправної діяльності розпочало ГУ СБУ у м. Києві і Київській області, спільно з прокуратурою міста Києва навіть було арештовано С. Костюка. Не бажаючи повертати кошти за раніше «закрите в СБУ питання» та отримавши можливість поживитися на біді товариша вдруге, заступник Бунечка Ігор Левсковський переконав свого безпосереднього керівника звернутися до тоді ще першого заступника Голови СБУ Юрія Артюхова, який в підсумку і «посприяв» поставити крапку у цій історії Київським Главком СБУ.

- Налагоджене отримання щомісячної винагороди в розмірі 200 тис. грн. від керівника ПАТ «Укргідроенерго» І. Сироти. Зокрема, за закриття питання і подальше невтручання з боку ГУ КЗЕ СБУ в проект будівництва дороги по гребню огороджуючої дамби Дністровської ГАЕС, де вкрадено 24 млн. грн., проект оснащення дна водосховища Дністровської ГАЕС геомембраною (спеціальна поліетиленова плівка) Carbofol, завдяки реалізації якого в кишені посадовців відійшло 253,5 млн. грн. та реалізації підрядних договорів в рамках проекту будівництва Дністровської ГАЕС за участю консорціуму «НВО «Укргідроенергобуд», ТОВ «Грін Лайт Груп», ТОВ «Укренержі», ТОВ «Акром Торг Груп», через яких виведено понад 350 млн. грн., Віталій Бунечко взяв під особисту опіку І. Сироту за щомісячну винагороду. Опіка також проявилася у допомозі І Сироті зачистити доказову базу власної протиправної діяльності зокрема, знищити матеріали перевірок, ревізій контролюючих органів тощо за вищевказаними фактами.

- Сприяння російським спецслужбам у розвідувально-підривній діяльності проти України. Зокрема, з незрозумілих причин В. Бунечко та І. Левковський зволікали численними доповідями своїх підлеглих про форсування реалізації за кошти Світового банку проекту розроблення та впровадження електронної системи управлінської інформації (програмного забезпечення «SAP») та інших автоматизованих систем підприємства вартістю 3,6 млн. дол. США за участі ПАТ «Енвіжн – Україна» (входить до складу російського ВАТ «Сітронікс Інформаційні Технології») та фактів діяльності його персоналу, які значно виходять за межі необхідного вивчення даних, безперешкодно отримуючи доступ для дослідження програм, що забезпечують доступ до документообігу ПАТ «Укргідроенерго» і управління гідроагрегатами усіх вітчизняних ГЕС та ГАЕС, а також до серверів та ІР-каналів для виходу в мережу Інтернет. Так як «Енвіжн» має досить розгалужену мережу з персоналом у понад 40 тис. осіб по усьому СНД, який активно залучається російськими спецслужбами для встановлення контролю над функціонуванням стратегічних підприємств, для навіть самого молодого співробітника спецслужби має бути очевидним, що перед самим носом створюються умови для забезпечення управління та контролю за роботою автоматизованих систем ПАТ «Укргідроенерго» на «віддаленому доступі» в інтересах російської сторони з метою впливу на функціонування гідроелектростанцій, в тому числі можливого здійснення диверсійних актів шляхом зупинки агрегатів, їх понаднормованого навантаження до виходу з ладу тощо. Крім того, впродовж 2015 року В. Бунечко неодноразово трансформував своїм підлеглим (довіреним особам) О. Федьку, О. Пацельту та І. Козлову (Лисенку) вказівки просувати та забезпечувати перемогу заводу Високовольтний Союз РЗВА (Російська Федерація) в оголошених ВП «Атомкомплект» НАЕК «Енергоатом» тендерах щодо закупівлі комірок високовольтних типу КРУ. На фоні фінансового заохочення Віталієм Бунечком цих співробітників СБУ чітко відстежується і лінія їх інструктажу, що підтверджується, наприклад, одним із останніх листів ГУ КЗЕ на адресу НАЕК «Енергоатом» за підписом В. Бунечка № 8/2/2-8758 від 09.07.2015 року, із змісту якого можна зробити висновок, що В. Бунечко або його підлеглі мають кандидатський мінімум по електротехнічному устаткуванню. І вказані випадки носять системний характер!!!!!!!!!!

- Отримання щомісячної винагороди за видачу фізичним та юридичним особам дозволів на проведення робіт на об’єктах підвищеної небезпеки. Зокрема, В. Бунечко не цурається втрачати навіть на мізері (враховуючи образ життя вказаного офіцера) та надав вказівку свому довіреному - керівнику найнижчої ланки О.Федьку стягувати платню за видачу фізичним та юридичним особам дозволів на проведення робіт на об’єктах підвищеної небезпеки. Визначені тарифи коливаються від 100 до 250 дол. США з особи, в залежності від заможності заявників. А таких заявок через підрозділ В. Бунечка приходило щонайменше 30-50 в тиждень, тобто понад 150 тис грн. хабаря отримував вказаний офіцер СБУ.

Та й це ще не все. Від непрофесіоналізму або можливо навмисних дій В. Бунечка постраждала і ділова репутація екс-Голови СБУ В. Наливайченка, який ґрунтуючись на надану ним інформацію зробив гучну заяву про наявність в СБУ достатніх та достовірних даних про причетність заступника Генпрокурора України А. Даниленка до приховування протиправної діяльності приватної фірми Ставицького «БРСМ-Нафта». За вказаною заявою Генпрокуратура одразу зареєструвала кримінальне провадження, в рамках якого В. Наливайченку довелося пояснювати обставини отримання Службою цієї інформації. Було з’ясовано, що інформація надійшла від В. Бунечка. А за свідченнями одного із керівників відділу управління В. Бунечка — Д. Шишоліна, фактичних документальних матеріалів, які б підтверджували причетність А. Даниленка до злочинної діяльності просто не існувало в природі. Інформаційний матеріал для доповіді керівництву Служби підготовлено «під диктовку» зі слів знов таки Віталія Бунечка.

Тому співробітники СБУ звертаються до Вас, шановний пане Президенте України та пане Голово СБУ з проханням ретельно розібратися чи достойний Віталій Бунечко очолювати регіональний орган Служби безпеки України та чи не підведе Ваших сподівань.