Робимо ставки: Коли припиниться діяльність лотерейного бізнесу російських олігархів в Україні?
05.11.2015 09:10

Ситуація з лотерейним бізнесом в Україні вражає масштабами корупції та зухвальства російського бізнесу. Ринок на сьогодні монополізовано трьома компаніями: ТОВ «М.С.Л.», ПрАТ «Патріот» та підприємством з 100-відсотковими іноземними інвестиціями «Українська Національна Лотерея».

Про причетність ТОВ «М.С.Л.» та ПрАТ «Патріот» до російських олігархів не говорить лише ледачий. Але діяльність без ліцензій та під дією санкцій продовжується, тіньові доходи збільшуються та поповнюють статки російських олігархів.

Досить детальний аналіз щодо причетності «М.С.Л.» та «Патріот» можна переглянути у статтях наведених нижче.

Русская рулетка в Украине: лотереи в нашей стране кормят напавшую Россию

Русская рулетка

Этот бизнес в огне: чем рискуют российские миллиардеры на Украине?

Прибуток від українських лотерей іде спонсорам армії РФ

Михаил Фридман, «Альфа-банк», сотовая связь «Киевстар», оператор лотерей «М.С.Л.» (Киев).

Власниками ТОВ «М.С.Л.» є громадянин Кіпру Маркос Шіапаніс та російська «Альфа-груп», що належить російському мільярдеру Михайлу Фрідману.

ТОВ «М.С.Л.» є правонаступником державного підприємства «Молодьспортлото», яке було успішно «роздержавлено» на користь іноземців в 1998 році не без участі нинішнього Президента ТОВ «М.С.Л.» Георгія Ложенка.

Цікаво, що у вересні 2015 року ТОВ «М.С.Л.» вирішило оприлюднити державному реєстратору інформацію про свого кінцевого бенефіціарного власника - Маркоса Шіапаніса. Це і не дивно, адже до ТОВ «М.С.Л.» та ПрАТ «Патріот» у вересні ц.р. РНБО під головуванням Президента України застосовано персональні санкції з прозорим натяком припинити фінансувати російську армію. Український менеджмент ТОВ «М.С.Л.» в унісон з Шіапанісом категорично заперечують наявність у власниках російських громадян, проте гра у схованки поки що не досить виходить. Викрив їх навіть авторитетний російський журнал «Forbes» (див. вище).

Відомо, що у 2009-2010 роках Шіапаніс продав частину долі в компанії «ABO Holdings Limited» (назву на даний час змінено на «Evolot Limited») розподіливши її між компаніям «Guepard LTD» (контролер - «Альфа-груп») та «Mixalene Holdings Co. LTD» (контролер - Шіапаніс), які володіють приблизно по 44,9% долі у капіталі компанії. Власниками вказаних офшорів є інші офшори та непоодинокі топ-менеджери «Альфи» Олександр Безуглий, Ольга Бутенко, Денис Баженов, Косогов Юрій (брат росіянина Косогова Андрія – голови ради директорів «Alfa Asset Management»), через яких саме і здійснюється управління бізнесом, а також топ-менеджмент «М.С.Л.» громадяни України Ложенко Г. та Урядов А. Доречі Андрій Косогов є частим гостем української філії «Альфа Банку» та VIP-готелей Києва. Приблизно в цей період та в подальшому у 2011 році валютні цінності почали повертатись за кордон на користь «Evolot Limited», «Lotosoft Limited» та інших офшорів в загальній сумі понад 70 млн. грн.

Після введення в дію санкцій «М.С.Л.» навіть затіяв реорганізацію власних представництв. Мабуть треба «підчищати» схеми мінімізації податків, які сягають десятків мільйонів. Кінці в вводу як то кажуть.

Finstar Олега Бойко развивает оператора государственной лотереи «Патриот» (основной конкурент «М.С.Л.»), который насчитывает 21 000 точек продаж в Украине. Бизнесом управляет дядя Олега Бойко (Александр Бойко). Выручка — $210 млн, чистая прибыль — $12,2 млн (по данным «СПАРК»).

Аналогічна ситуація і з бенефіціарним власником ПрАТ «Патріот», яким є молода особа з Греції (ЄС) Еллада Позіду. Певно навіть не здогадується що володіє мультимільйонним бізнесом в Україні.

Фактичного власника ПрАТ «​​Патріот» російського мільярдера Олега Бойко в цьому бізнесі знають всі. ПрАТ «​​Патріот» контролюється через кіпрську компанію «Cehriba Investments Limited», що входить в інвестиційний холдинг «Finstar» О. Бойка. Власник «Патріота» має лотерейний бізнес і на батьківщині. У Росії Бойко є оператором лотереї «Победа», доходи від якої спрямовує на підтримку російської армії. Російські витрати бізнесмен, очевидно, компенсує в Україні. Адже перерозподіл доходів в Україні лояльніший до бізнесменів. У Росії, крім податків, оператори сплачують державі ще 10% від доходів.

Маємо справедливий результат - Указом Президента України від 16.09.2015р. №549/2015 введено в дію рішення РНБО України від 02.09.2015р. «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» та включено до санкційного додатку ТОВ «М.С.Л.» та ПрАТ «Патріот».

Обмеженнями у їх діяльності мало би стати:

- блокування активів – тимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном;

- запобігання виведенню капіталів за межі України;

- зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань;

- припинення видачі дозволів, ліцензій на ввезення в Україну з іноземної держави чи вивезення з України валютних цінностей та обмеження видачі готівки за платіжними картками, емітованими резидентами іноземної держави;

- заборона здійснення Національним банком України реєстрації учасника міжнародної платіжної системи, платіжною організацією якої є резидент іноземної держави.

На цей раз спрацювала СБУ, яка знайшла необхідні аргументи для РНБО та Президента України. Мабуть економічна контррозвідка зрозуміла, що наразі це єдиний можливий шлях зупинити тіньовий та непрозорий бізнес росіян в Україні. Але чи це була цікава оперативна комбінація чи збіг обставин не відомо, адже ситуацію у відомстві не коментують з посиланням на таємницю.

Як нам стало відомо СБУ неодноразово з 2014 року наголошувала на монополізації лотерейної сфери, букмекерства та азартних ігор російським капіталом та критичності ситуації, а також ініціювала застосування санкцій до операторів так званих «державних» лотерей перед керівництвом Мінфіну, МЗС, Кабміну, Верховної Ради та РНБО. Але чи-то через суцільну бюрократію чиновників, чи-то їх корумпованість, крапку у питанні системного виводу коштів на користь країни агресора – Росії вдалося поставити лише зараз.

Прийшлось «М.С.Л.» шукати додаткові ресурси на суди з СБУ, а також своїми ярими «ненависниками» екс-Міністром фінансів О. Шлапаком та народним депутатом В. Романюком, які всіляко протидіють монополії російських операторів, розповсюджують відомості про їх причетність до РФ та не дають спокійно дурити громадян.

Тут на захисті оператора завжди вступає Адвокатське об’єднання «Юрімекс», наближене до засновника «М.С.Л.» Данила Гетманцева, «фішкою» якого є суди проти чиновників. Залишилося ще подати позов на Президента для відображення повної картинки своєї невинності.

Ще однією нісенітницею є твердження операторів, що вони є сумлінними платниками податків та «годувальниками» бюджету. З джерел в Податковій з’ясувалось, що ТОВ «М.С.Л.» у 2015 році сплатив аж 0 грн. 00 коп. податку з прибутку підприємств. ПрАТ «Патріот» сплатив на декілька тисяч гривень більше. Отакі бідні оператори. Основним сплаченим податком є податок на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами із доходів гравців та військовий збір. Заслуги операторів в цьому не великі, вони лише адмініструють виграші гравців.

При цьому, навіть платять виграш не одразу, а протягом двох років. Та ще й іноді пропонують отримати їх не грошами, а побутовою технікою «Сатурн».

Тобто оператори лотерей створили для себе безпрограшний бізнес, коли на них працюють невиплачені виграші та недоотримані бюджетом податки.

Можна впевнено зробити висновок, що це все наслідки білих плям у законодавстві та створена і виплекана корупційна схема ведення бізнесу розроблена і спланована операторами. Профільним законом закріплена монополія операторів, створена раніше за підтримки депутатського корпусу часів В. Януковича, насамперед впливового «екс-регіонала» В. Хомутинніка, який пов'язаний з керівництвом «М.С.Л.» родинними зв’язками.

Недосконалість Закону України «Про державні лотереї в Україні» дозволяє за відсутності відповідних ліцензій (термін їх дії закінчився у 1 кварталі 2014 року) працювати операторам й надалі. В статті 15 Закону зазначено «Оператори лотерей, що провадили діяльність з випуску і проведення державних лотерей до моменту набрання чинності цим Законом на підставі виданих ліцензій, діють на підставі цих ліцензій до моменту закінчення терміну їх дії. У разі відсутності нормативно-правових актів, необхідних для отримання нових ліцензій, оператори лотерей, що провадили діяльність з випуску і проведення державних лотерей до моменту набрання чинності цим Законом на підставі виданих ліцензій, продовжують свою діяльність до отримання нових ліцензій, але не більше як на три місяці з моменту набрання чинності зазначеними нормативно-правовими актами».

Оскільки такі зміни не вносяться то оператори «законослухняно» чекають коли ж їх прийме Верховна Рада України. А депутати тим часом блокують розгляд урядових законопроектів навіть на стадії опрацювання в Комітетах.

Тим часом, через неврегульованість сфери, оператори спромоглися під виглядом цікавих лотерей проводять схожі на них заборонені в Україні азартні ігри, при тому, що за ініціативи лідера «БЮТ» Ю.Тимошенко з 2009 року по теперішній час гральний бізнес в Україні заборонено. За 2014 рік обсяг ставок в лотереях, подібних до азартних ігор, «Мить успіху» (ТОВ «М.С.Л.») становив 1,4 млрд. грн., «Фурор» (ПрАТ «Патріот») - 8,2 млрд. грн. та на букмекерських тоталізаторах «Спортпрогноз» та «Спортліга» (ТОВ «М.С.Л.») - 1 млрд. грн.

За підрахунками Міністра фінансів пані Яресько Н. законодавче врегулювання сфер лотерей, букмекерства та грального бізнесу дозволить повнити державну скарбницю на 5 млрд. грн. щорічно. Але враховуючи «тісні» стосунки операторів з депутатським корпусом, планувати цю цифру до надходжень бюджету 2016 року Міністру досить ризиковано.

Мінфін марно з грудня 2014 року пропонує розділити сфери лотерей, букмекерства та легалізувати заборонений до теперішнього часу гральний бізнес. Подані 22.12.2014 Урядом законопроекти № 1570 «Про лотереї в Україні», № 1571 «Про діяльність казино в Україні» та № 1572 «Про букмекерську діяльність в Україні» були відхилені головою Комітету ВРУ з питань боротьби з корупцією Єгором Соболевим з формулюваннями майже під копірку «не відповідає вимогам антикорупційного законодавства».

Проте час іде (більше року пройшло з моменту початку окупації РФ територій України та більше місяця з моменту застосування санкцій), громадяни України все глибше продовжують втягуватися у «лудоманію», адже фактично розіграші та ігри не припинені. Доходи бюджетом недотримуються. Лише НБУ наказав обслуговуючим банкам припинити розрахунки операторів (тобто фактичні виплати виграшів). З урахуванням багаторічних відтермінувань, «щасливчики-переможці» розіграшів можуть найближчим часом не отримати свої виграші.

Відкритим залишається питання функціонування до теперішнього часу мережі пунктів розповсюдження білетів лотерей, які незважаючи на санкції працюють, а передбачені Указом Президента обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном чомусь досі не наступили. Цікаво, що робить для зупинення реалізації операторами лотерейних білетів МВС та ДФС? Чекаємо реакції Уряду.

Єдиним шляхом врегулювання діяльності цього бізнесу бачиться якнайшвидша оптимізація Урядом та Парламентом законодавства у цій сфері, але чи довго прийдеться чекати…? Будемо ретельно стежити за розвитком ситуації.