Головні суперники Порошенка на виборах: українці вміють дивувати!
01.03.2016 10:14

Протягом 5-16 лютого 2016 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів дослідження щодо рейтингів підтримки кандидатів на пост президента України. Методом особистого інтерв'ю опитано 2020 респондентів, що мешкають у 110 населених пунктах усіх областей України (окрім АР Крим) за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років.

У Луганській області опитування проводилися тільки на територіях, що контролюється владою України, у Донецькій області дослідження проводилося і на територіях, що контролюються і на територіях, що тимчасово не контролюються владою України.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% — для показників близьких до 25%, 2,0% — для показників близьких до 10%, 1,4% — для показників близьких до 5%, 0,7% для показників, близьких до 1 або 99%.

Якщо припустити, що президентські вибори відбуваються у середині лютого, то найвищу підтримку серед дорослого населення територій, що зараз контролюються владою України, мав би на них Петро Порошенко (9% по відношенню до усіх опитаних). Друге місце посідає Юлія Тимошенко (6,8%), а третє – Олег Ляшко (4,6%). Ще 4,2% населення проголосувало б за Андрія Садового, 3,8% – за Юрія Бойка, 3,5% – за Анатолія Гриценка, а 2,6% – за Дмитра Яроша. За інших кандидатів загалом готові проголосувати 5,1%. Не визначилися із кандидатурою на пост Президента 27,5%, не прийдуть голосувати 25,1%.

Якби ті, хто не визначився за кого голосувати, і ті, хто хоче голосувати проти всіх, як звичайно, не прийшли б на вибори, участь у голосуванні взяли б близько 40% усіх виборців, і подані голоси розподілилися б наступним чином (власне, саме ці показники найближчі до можливих результатів Президентських виборів, якби вони проводилися в середині лютого).

На території, що контролюється владою України, серед дорослих жителів, які визначилися, за якого кандидата голосувати на виборах Президента, 22,8% підтримали б Петра Порошенка. Друге місце посідає Юлія Тимошенко (17,1%), а третє – Олег Ляшко (11,5%). Ще 10,7% населення проголосувало б за Андрія Садового, 9,6% – за Юрія Бойка, 8,8% – за Анатолія Гриценка, а 6,5% – за Дмитра Яроша, за Сергія Тігіпка – 3,2%, а за Олега Тягнибока – 1,9%.

За інших кандидатів загалом готові проголосувати 6,9%.

Зміна рейтингів кандидатів та пост Президента порівняно з виборами 2014 року

Якщо порівняти результати президентських виборів 2014 року з рейтингами кандидатів на пост президента у випадку, якби вибори відбували у середині лютого, серед населення територій, які зараз контролюються владою України, то суттєво – з 54.7% до 22.8% - знизилася підтримка Петра Порошенка, Натомість рейтинг Юлії Тимошенко помітно виріс з 12.8% у 2014 році до 17.7% у лютому 2016 року.

Також дещо зросли рівні підтримки інших кандидатів: Дмитра Яроша, Олега ляшка та Анатолія Гриценка.

На президентських виборах 2014 року Дмитро Ярош отримав 0,7% голосів, а у лютому 2016 року за нього готові проголосувати 6,5% дорослого населення, яке проживає на територіях, підконтрольних Україні.

На президентських виборах 2014 року Олег Ляшко отримав 8,3% голосів, а у лютому 2016 року за нього готові проголосувати 11,5% дорослого населення, яке проживає на територіях, підконтрольних Україні.

На президентських виборах 2014 року Анатолія Гриценко отримав 5,5% голосів, а у лютому 2016 року за нього готові проголосувати 8,8% дорослого населення, яке проживає на територіях, підконтрольних Україні.

Практично не змінилася підтримка Петра Симоненка – 1,5% у 2014 році та 1,3% у середині лютого 2016 року.

Що було б, якби президентські вибори були і на територіях, які не контролюються українською владою

Дослідження КМІС проводилося і на територіях, що не контролюються українською владою, з 2020 інтерв’ю 326 було проведено у Донецькій і Луганській областях, з яких 112 було проведено на територіях, які тимчасово не контролюються владою України. У вибірці опитування частка респондентів, яка припадає на Донецьку і Луганську області, відповідає частці всього дорослого населення цих областей (і територій, які зараз контролюються і які зараз тимчасово не контролюються владою України) до початку подій 2014 року.

У випадку моделювання ситуації президентських виборів на території України лише без АР Крим, тобто у т.ч. і на тимчасово неконтрольованих територіях Донецької і Луганської областей, серед населення, яке визначилося, за якого кандидата на посаду Президента голосувати, Петра Порошенка б підтримали 22,6% виборців, Юлію Тимошенко – 16,7%, Олега Ляшка – 11,3%, Юрія Бойко – 10,8%, Андрія Садового 10,4%.

Таблиці

Якби у найближчу недiлю вiдбувалися вибори президента України, чи взяли б Ви участь у голосуваннi? А яким був би Ваш вибiр, якби у виборах брали участь такi кандидати? Серед дорослого населення України, яке проживає на територіях, які контролюються владою України.

Якби у найближчу недiлю вiдбувалися вибори президента України, чи взяли б Ви участь у голосуваннi? А яким був би Ваш вибiр, якби у виборах брали участь такi кандидати? Серед всього дорослого населення України, в т,ч, враховуючи населення територій, які тимчасово не контролюються владою України

*Західний регіон – вісім найзахідніших областей: Волинська, Рівненська, Львівська, Івано–Франківська, Тернопільська, Хмельницька, Закарпатська, і Чернівецька; Центральний регіон – Житомирська, Вінницька, Кіровоградська, Черкаська, Полтавська, Сумська, Чернігівська, Київська області і місто Київ; Південний регіон – Дніпропетровська, Одеська, Миколаївська, Херсонська та Запорізька області; Східний регіон – Харківська, Донецька і Луганська області.