Страх і ненависть на Подолі
11.08.2016 20:13

Хочете ще раз почути про кругову поруку та безкарність?

Нижче я опишу зовсім непоказовий випадок. Звичайний, таке трапляється ледве не щодня. Але опишу його хронологічно, з деталями і фактами.

Цим простим випадком я хочу проілюструвати наскільки здеградувала правоохоронна система і наскільки сильна система кругової поруки в "правоохоронних органах".

З тих пір як ми стали займатись переатестацією поліції (вийшовши з процесу потім) подібну інформацію мені надсилають ледве не щодня. З різних регіонів. Надсилають звичайні громадяни, громадські активісти, співробітники патрульної поліції, іноді навіть судді.

Єдине чого бояться такі, як герої моєї публікації, і що дійсно іноді працює в умовах майже повної відсутності правоохоронної системи – розголос і резонанс.

Зазвичай після таких публікацій людей звільняють з поліції. Варто віддати належне, після моїх постів у Фейсбуці з викриттям окремих співробітників Нацполіції, голова НПУ Хатія Деканоідзе звільнила вже до десяти співробітників – від звичайних сержантів до начальників департаментів.

Але давайте до суті справи.

Отже, 22 червня о першій ночі черговий екіпаж Патрульної Поліції, по вулиці Правди у місті Києві переслідує та блокує автомобіль Range Rover, характер руху якого викликає підозри у вживанні водієм спиртних або наркотичних засобів.

За кермом автомобіля перебував Начальник сектору розшуку транспортних засобів Подільського відділу поліції Малько В’ячеслав Володимирович. Патрульні його впізнали, проте Малько стверджує, що він безробітний і це зафіксовано в процесуальних документах. Відбувається словесна перепалка, Малько лізе на поліцейських з кулаками, до нього застосовують спецзасіб – кайданки.

Відразу вмикається типовий в таких ситуаціях сценарій: "це не я був за кермом, а мої тверезі друзі", "в драгер задуватись відмовляюсь".

Таке трапляється щодня, коли затримують п’яних суддів, прокурорів, поліцейських, СБУшників. Це майже на 100% дає можливість уникнути відповідальності, особливо при "стимулюванні" судді, який розглядатиме справу.

Протокол складений співробітникам патрульної поліції

Далі цікавіше. Свідоцтво про реєстрацію Автомобіля Range Rover викликає у "копів" підозру, оскільки містить ознаки підробки. Тому була викликана слідчо-оперативна група, автомобіль евакуйовано на штраф-майданчик, а експерт з СОГ вилучив свідоцтво.

Начальник сектору викрадення автотранспорту їздить п’яний на "лівій" донецькій машині з підробленими документами.

Як вам?

Акт про тимчасове затримання транспортного засобу

У випадку вчинення правопорушення чи злочину співробітником поліції – на місце події повинна виїжджати інспекція з кадрів ГЛАВКу, проте ніхто так і не приїхав, хоча патрульні викликали. Про те, що Малька затримали у той час знав уже весь Подільський райвідділ та й не тільки.

На наступний день почався блискавичний і типовий реванш і відкатування ситуації. Хронологія реваншу:

1. На наступний день Мальку повертають свідоцтво про реєстрацію ТЗ. Повертають підроблений техпаспорт.

2. На наступний день Мальку повертають автомобіль.

3. В ЄРДР не вносять інформацію про подію.

4. 8 липня 2016 року суддя Юлія Зарицька скасовує протокол по 130 статті КУпАП (керування ТЗ в стані алкогольного сп’яніння) стосовно Малька. Інформація щодо опору співробітникам поліції не береться до уваги. Відео не береться до уваги.Почитайте постанову, там цікаво. Зарицька скасувала постанову керуючись ст.247ч.1 "Відсутність події і складу адмінправопорушення".

5. Ну і традиційна "вішенка на тортик". Тиждень тому Начальник Подільського управління Поліції Іщенко Владислав Миколайович – підвищує Малька і призначає своїм замом і начальником Кримінального розшуку Подільського району.

Давайте повернемось до автомобіля Range Rover новоспеченого начальника "угрозиска" одного з ключових районів столиці.

Декілька років тому це авто уже затримували та доставляли на штрафмайданчик ДАІ Подільського р-ну.

Тоді також вилучався техпаспорт і його долучили до провадження як речовий доказ. Він має зберігатися з матеріалами, оскільки був визнаний підробленим. Range Rover теж арештований і мав би бути на штраф-майданчику. Реального власника машини нам знайти так і не вдалось, зареєстрована вона у Донецьку. Невідомо чи існує реальний власник у природі, машина цілком може бути краденою в Україні або закордоном, а номери вузлів та агрегатів "перебитими".

У мене є фото цього техпаспорта.

А ось техпаспорт, який вилучили у Малько. Правда його Мальку віддали на наступний день, навіть не зареєструвавши подію в ЄРДР. Як кажуть: "знайдіть відмінності".

За словами моїх джерел у Поліції, сектори розшуку транспортних засобів у райвідділках столиці – один з найбільш прибуткових в корупційному плані.

Начальники секторів та й рядові оперуповноважені прекрасно знають, хто на їх території займається викраденням авто. Зазвичай співробітники таких секторів працюють в тісній зв’язці зі злочинним світом і заробляють на тому, що повертають автомобілі власникам за суттєву винагороду.

Випадки коли такі співробітники їздять на "лівих" (крадених або сумнівного походження) авто далеко не поодинокі. Це нормальна практика.

Я прошу вважати викладену нижче інформацію повідомленням про злочин. Вірніше цілий ряд злочинів. Вчинених:

Іщенко Владиславом Миколайовичем – призначив на посаду свого зама В’ячеслава Малька. Покривав злочинну діяльність Малька. Іщенко, до речі, родич колишнього керівника поліції Києва – Терещука. Був начальником ДАІ у Луцьку під час Майдану. Місцеві активісти стверджують, що Іщенко причетний до переслідування місцевих майданівців. Пройшов відбір в патрульну поліцію, служив там недовго - дуже швидко став начальником Подільського Відділу Поліції.

Малько Вячеслав Володимирович, начальник карного розшуку Подільського району , заступник начальника райвідділу. Власне головний герой публікації.

Слідчий і експерт Слідчо-оперативної групи, які виїжджали на місце затримання Малько та вилучали свідоцтво – не реєстрація події в ЄРДР.

Суддя Подільського районного суду Зарицька Юлія Леонтіївна.

Хоча особливої надії на нормальну реакцію та проведення розслідування Департаментом Внутрішньої Безпеки Нацполіції, очолюваний Євгеном Ковалем – за деякою інформацією причетним до кришування викрадення авто в столиці, у мене немає.

Усе та ж кругова порука. Яку нам з Вами доводиться ламати ледве не щодня.