Прокурорська "дольче віта" - як Роман Сосков став підпільним мільйонером
18.06.2017 12:19

І це – не витівки чергового п’яного мажора. За кермом джипа був… перший заступник прокурора Дніпропетровської області Роман Сосков. Коли нічні пригодипрокурора стали відомі всій Україні, він демонстративно написав рапорт про відсторонення від посади на час розслідування. Такий благородний вчинок можна легко пояснити – на суді виявилося, що Роман Сосков через дві години після затримання патрульними здав текст на алкоголь у обласному наркологічному диспансері. І отримав абсолютно «чистий» аналіз. А 0,66 проміле (наслідок вживання мінімум 1, 5 пива ) це нібито… спрей для ротової порожнини. Роман Сосков і до нічного дрифту напітпитку не раз опинявся у центрі скандалів, тож не дивно, що під стіни суду вийшло чимало активістів та АТОшників, які вимагали звільнення одіозного прокурора. Та вийшло, як в українському прислів’ї – «Закон як дишло, куди повернеш – туди й вийшло».

«З миру по нитці»

Роман Сосков – сьогодні один із найвпливовіших та водночас скандальних представників правоохоронних органів у Дніпропетровській області. Цікаво, якби ця людина не пішла працювати «на благо держави», а в повній мірі реалізувала свої бізнес-таланти, чи не отримала б Україна ще одного «форбса»?

У вересні 2016 року слідчим управлінням прокуратури Дніпропетровської області було проведено обшук в ТОВ «МТ-1», яке здійснює незаконне будівництво багатоквартирного будинку по вул. Московській у Дніпрі. За командою Соскова було повернуто все вилучене, а справу «покладено під сукно». Раніше Сосков проводив перевірку законності виділення земельної ділянки для цього будівництва і безкоштовно отримав квартиру в цьому будинку, оформлену на підставних осіб.Ось вам жива ілюстрація – що таке ВИБІРКОВЕ правосуддя. Апартаменти у центрі Дніпра – чудовий вибір, безперечно!

Вміє заступник прокурора і правильно обирати кумів, та допомагає їм не з доброти душевної. Так, Дмитро Чурилов, кум Соскова, через низку підконтрольних фірм (в тому числі ТОВ «Ферромет1», AltairTRADE OU та ін.) займається поставками природних копалин (пісок, вапно, щебінь) на промислові підприємства Дніпропетровської області. Соскову належить частина в даному бізнесі, оформлена на підставних осіб. Саме тому перший заступник обласного прокурора надає допомогу в комунікаціях Чурилова з керівництвом підприємств і контролюючими органами. Непоганий та стабільний щомісячний заробіток!

Не забуває Роман Сосков і добрих приятелів. Дарма, що ті організували незаконну торгівлю у місті. У серпні 2016 року за винагороду в сумі 10 тис доларів США цей заступник прокурора дав команду про направлення кримінального провадження №12016040650001474 за ч.3 ст.190 КК України до суду тільки у відношенні виконавців. Організатори незаконної торгівлі на пр. Героїв, біля будинків 23-31 у м.Дніпрі, в тому числі Вадим Горохівський , брат якого є депутатом міськради і давнім другом Романа Соскова, не були притягнуті до відповідальності.

Так, лише ці епізоди - це кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 368-2 КК України «Незаконне збагачення». Такий досвідчений працівник прокуратури, як Роман Сосков, не може цього не усвідомлювати!

«Фінансова амнезія»

Чи то так часто заступник прокурора Дніпропетровської області користується сумнозвісним спреєм для ротової порожнини, чи з інших причин, але страждає цей слуга закону на явну фінансову амнезію. Так, до своєї декларації за 2016 рік Роман Сосковзабув додати цілий перелік майна:

а) квартиру, в якій він фактично проживає за адресою: м. Дніпро, вул. Мечникова, буд. 7, кв. 5.;

б) будинок в котеджному селищі «Голубе озеро» за адресою: Дніпропетровська область, Петриківський район, с. Єлизаветівка, вул. Котовського, будинок 47 а, в якому прокурор проводить вихідні і святкові дні. Даний будинок зареєстрований на Скатову Тетяну Іванівну (тещу Соскова).

Варто розповісти окремо про те, як Роман Сосков став фактичним господарем цього будиночку.

На території Єлизаветівської сільської ради Петриківського району, поблизу штучного котловану «Голубе Озеро», у 2008 році ТОВ «Екомаркет плюс» розпочало будівництво котеджного містечка. На той час Сосков Р.М. працював на посаді начальника управління захисту прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури Дніпропетровської області. Вказане будівництво проводилось з численними порушеннями як містобудівного, так і земельного законодавства. Але на порятунок ТОВ «Екомаркет плюс» прийшов саме Роман Сосков, який, використовуючи своє службове становище, вступив у змову з директором вказаного товариства Олегом Лебедєвим. Тож Сосков заборонив прокуратурі району та контролюючим органам проводити перевірки законності вказаного будівництва. За таку допомогу директор ТОВ «Екомаркет плюс» особисто розрахувався із «помічником» двоповерховимжитловим будинком, площею 120 кв.м. та земельною ділянкою під ним у котежному містечку “Голубе озеро”. Вартість вказаного будинку станом на 2008 рік становила 500 євро за 1 кв.м., тобто вартість будинку Соскова становить 60 000 євро.

Станом на теперішній час пан перший заступник обласного прокурора продовжує «кришувати» незаконну діяльність ТОВ «Екомаркет плюс».

Так, вказане товариство має в оренді земельну ділянку площею близько 80 га поблизу Єлизаветівського котловану «Голубе озеро». Однак, за підтримки Соскова Р.М., ТОВ «Екомаркет плюс» умисно не сплачує орендну плату до бюджету за користування земельною ділянкою, як того вимагає Податковий кодекс України. Романом Сосковим особисто надано вказівку керівництву Дніпродзержинської ОДПІ не проводити перевірку повноти сплати вказаним товариством орендної плати.

Кожного року ТОВ «Екомаркет плюс» недоплачує до бюджету грошових коштів за оренду у розмірі 1,2 млн. грн., оскільки подає до податкового органу довідку про нормативно-грошову оцінку орендованої земельної ділянки станом на 01.01.2008 рік, без проведення обов’язкової щорічної індексації. За останні 8 років нормативно-грошова оцінка земельної ділянки збільшилась майже у п’ять разів. Тобто лише за останні 8 років дії Соскова по «кришуванню» недобросовісних бізнесменів завдали збитків державі у сумі майже 10 мільйонів гривень!

Повертаючись до декларації заступника прокурора Дніпропетровської області Романа Соскова –у ній дивним чином відсутні і такі об’єкти:

в) гараж № 6, що знаходиться у м. Дніпро, вул. Мечникова, будинок 7, загальною площею 19,5 кв. м., реєстр. 01.10.2014 (згідно договору купівлі-продажу) Зареєстровано на Скатова Олександра Валентиновича (брат дружини).

г) домоволодіння, що знаходиться у м. Дніпро, вул. Старокозацька (Комсомольська), будинок 62, кв. 7, загальною площею 109,9 кв. м., (реєстр. 17.07.2015 згідно договору купівлі-продажу). Зареєстровано на Скатова Валентина Миколайовича (батько дружини).

д) домоволодіння, що знаходиться у м. Марганець, вул. Брюллова, будинок 12, загальною площею 43,8 кв. метра, (реєстр. 10.01.2006) Зареєстрована на Скатову Тетяну Іванівну (мати дружини).

е) гараж № 4, що знаходиться у м. Марганець, по вул. Олега Кошового, будинок 4, ( реєстр. 19.02.2009) . Зареєстрований на Соскова Миколу Григоровича (батька).

є) гараж № 735, що знаходиться у м Марганець, вул. Київський, реєстр. 23.02.2010. Зареєстрований на Соскова Миколу Григоровича (батька).

ж) гараж 23а, що знаходиться у м. Марганець, загальною площею 64,7 кв. метра, вул. Звивиста. Зареєстрований на підставі права власності ЯЯЯ 828717, від 05.07.2010р. Зареєстрований на Соскова Романа Миколайовича.

з) домоволодіння, що знаходиться у м. Дніпро, вул. Мечникова, будинок 7, кв. 5, загальною площею 79,5 кв. метра, (реєстр. 04.09.2006 згідно договору купівлі-продажу). Зареєстрована на Соскову Любов Дмитрівну (матір).

і) гараж № 2, що знаходиться у м. Дніпро, вул. Мечникова, буд. 7, загальною площею 18,7 кв. м., (реєстр. 05.04.2013). Зареєстрований на Соскову Наталю Валентинівну (дружина).

ї) нежитлове приміщення, що знаходиться у м. Дніпро, пров. Джинчарадзе, будинок 18, загальна площа 120,8 кв. м., реєстр. 27.03.2009. Зареєстроване на Горобець Анатолія Васильовича. 1 \ 2 частини.

к) домоволодіння, що знаходиться у м. Дніпро, вул. Запорізьке шосе, буд. 62, кв. 128, загальна площа 72,9 кв. метра, реєстр. 27.03.2003. Зареєстроване на Горобець Анатолія Васильовича.

Така фінансова амнезія Романа Соскова ніщо інше, як кримінальне правопорушення, передбачене ст. 366-1 КК України «Декларування недостовірної інформації»


«Закон, як дишло»

Роман Сосков володіє неперевершеною здатністю робити гроші фактично із повітря. Достатньо однієї фрази – і справи то порушуються, то закриваються. «Закон, як дишло» – чудово розуміє кмітливий заступник прокурора. Свою посаду він розцінює як дорогу великих можливостей, якими гріх не користуватись!

Перебуваючи на посаді начальника управління захисту прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури Дніпропетровської області, Сосков у 2007 році, використовуючи своє службове становище, незаконно приватизував на території Піщанської сільської ради Новомосковського району земельну ділянку площею 0,10 га для індивідуального дачного будівництва, яка знаходиться на острові в руслі річки Самара. Станом на 2007 рік вартість вказаної земельної ділянки становила 50 000 доларів США.

У серпні 2011 року прокуратурою Дніпропетровської області було порушено кримінальну справу №70119048 стосовно службових осіб Піщанської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст.364, ч.2 ст.366 КК України, за фактами зловживання службовим становищем та службового підроблення. Внаслідок цього із лісового фонду в межах 74 та 75 кварталів ДП «Новомосковський лісгосп» в селі Піщанка Новомосковського району Дніпропетровської області, 42 громадянам незаконно були відведені земельні лісові ділянки загальною площею 10,5 га, які являються власністю держави, на загальну на суму 421050 грн., що спричинило тяжкі наслідки інтересам держави.

За незаконною вказівкою першого заступника прокурора Дніпропетровської області Романа Соскова, після отримання ним грошової винагороди від учасників вказаної кримінальної справи, дану кримінальну справу стосовно службових осіб Піщанської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст.364, ч.2 ст.366 КК України було закрито.

Також, перебуваючи нині на посаді першого заступника прокурора області, Роман Сосков за розподілом обов’язків відповідає за напрямок представництва інтересів держави та громадян у судах та постійно надає незаконні вказівки підлеглим працівникам. Тобто і далі крутить законом, як циган сонцем. Ось лише найбільш резонансі факти:

1. Прокуратурою Дніпропетровської області в червні 2016 року було заявлено позов до Дніпропетровського окружного адміністративного суду в інтересах Податкової інспекції з обслуговування великих платників ДФС про стягнення податкового боргу з орендної плати за землю в розмірі 22,6 млн. грн. з ПАТ «Дніпропетровський стрілочний завод». Судом було відкрите провадження у справі, проте у жовтні 2016 року першим заступником прокурора області Сосковим надано підлеглим працівниками прокуратури незаконну вказівку підготувати відмову від зазначеного позову. Зазначену відмову судом прийнято та провадження по справі закрито. Податковій інспекції надано вказівку про заборону звернення самостійно до суду з цього питання. За вказані дії Роман Сосков отримав винагороду.

2. Прокуратурою області у квітні 2016 року подано позов до господарського суду про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки на території Орлівщанської сільської ради Новомосковського району площею 6,53 га, яку незаконно передано на 49 років ТОВ «Інбел». Судом відмовлено у задоволенні з формальних, процесуальних підстав. У червні 2016 року було підготовлено апеляційну скаргу, яка була погоджена з ГПУ, проте Сосковим знову надано незаконну вказівку підлеглим працівникам стосовно складання висновку про відсутність підстав для оскарження.

Власником ТОВ «Інбел» є давній друг Соскова Р.М. – Андрій Милованов.

3. У березні 2015 року прокуратурою області заявлено позов до господарського суду до ТОВ «Ландшафт» про визнання недійсним рішень Марганецької міськради, визнання недійсним договорів оренди та суборенди земельної ділянки, і повернення земельної ділянки загальною площею 70 га (землі промисловості – видобування срібла). Судом відмовлено в задоволенні позовних вимог. У травні 2015 року підготовлено апеляцію на зазначене рішення та апеляційним судом було відкрите провадження у справі, проте Романом Сосковим знову надано незаконну вказівку підлеглим працівникам на судові засідання не з’являтися. Апеляційним судом у липні 2015 року в задоволені позовних вимог відмовлено. Надано незаконну вказівку готувати висновок про недоцільність оскарження та заборонено подавати касаційну скаргу.

4. В ході моніторингу судових рішень вивчено рішення суду у цивільній справі № 200/17439/13-ц про визнання права власності ТОВ «Стар-Ленд» на нерухоме майно – нежитлову будівлю «Спортивно-оздоровчий центр», що розташований за адресою: м. Дніпро, вул. Набережна В.І. Леніна, буд. 14К. Встановлено, що вказане рішення винесено в порушення вимог чинного законодавства та спричинило тяжкі наслідки у вигляді позбавлення права власності територіальної громади Дніпропетровської області на об'єкт незавершеного будівництва – Центр високих технологій ракетно-космічної галузі та виховання і підготовки наукових та інженерних кадрів, вартістю 2,8 млн. грн. Були наявні підстави для апеляційного оскарження зазначеного рішення та внесення відомостей до ЄРДР відносно судді за ч. 2 ст. 375 КК України та службових осіб ТОВ «Стар-Ленд» за ч. 2 ст. 3641, ч. 2 ст. 366, ч. 4 ст. 190 КК України.

Проте Сосковим Р.М. знову надано незаконну вказівку підлеглим працівникам зазначеними матеріалами не займатися.

5. Прокуратурою області у 2015 році до господарського суду заявлено позов до ТОВ «Горка» про стягнення заборгованості за договором у сумі майже 2,0 млн.грн. Судом відкрито провадження по справі. За апеляційного оскарження прокуратурою області, зазначену справу повернуто на новий розгляд. Сосковим Р.М. знову надано незаконну вказівку підлеглим працівникам не з’являтися у судові засідання та не надавати додаткові докази у справі. У січні 2017 року в задоволенні позову судом відмовлено та надано незаконну вказівку про складання висновку про недоцільність апеляційного оскарження.

6. Прокуратурою м. Дніпро у лютому 2015 року до Господарського суду заявлено позов до ПАТ «ДОПАС» про стягнення заборгованості за договором про обов’язків внесок на розвиток соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури (пайовий внесок). За апеляційним оскарженням прокуратури області, зазначену справу повернуто на новий розгляд. Проте Сосковим знову надано незаконну вказівку підлеглим працівникам не з’являтися у судові засідання.

У січні 2017 року в задоволенні позову судом відмовлено та надано незаконну вказівку про складання висновку про недоцільність апеляційного оскарження.

7. За позовами прокуратури області у 2014 році на користь держави реально повернено земельні ділянки на території Петропавлівського району площею майже 900 га. Проте, Держземагентсвом, з порушенням процедури виділення зазначеної земельної ділянки, за вказівкою (Сосков – Величко), було підготовлено накази та надано зазначені землі одній особі. Вивчення та оскарження зазначених наказів Держкомзему Сосковим Р.М. було заборонено.

8. Вивчення законності використання земель лісового фонду на території Новомосковського району, встановлено, що база відпочинку «Козацьке село», без дозволів Дніпропетровського інституту транспорту, без згоди Міністерства освіти, використовує частину земель лісового фонду, яка належить інституту, для розміщення своїх споруд.

Проте Сосковим знову надано незаконну вказівку підлеглим працівникам не займатися зазначеними матеріалами.

9. В ході моніторингу судових рішень вивчено рішення суду про визнання права власності на споруду, заправку «SKY», розташовану по Запорізькому шосе (в районі вул. Динамо) в м. Дніпро.

Але, Сосковим надано незаконну вказівку підлеглим працівникам в апеляційному порядку рішення не оскаржувати.

Крім того, протягом останніх 6 місяців 2016-2017 років вивчаються усі підприємства, які повинні були сплатити пайовий внесок. До контролюючих органів направляються відповідні запити з цього питання, проте після отримання інформації по конкретному підприємству та отримання особисто Сосковим неправомірної вигоди, останній, використовуючи службове становище, надає незаконні вказівки підлеглим працівникам про виключення певного підприємства зі списку платників пайових внесків та не пред’явлення позовів до суду.

Внаслідок злочинних дій з боку Романа Соскова, бюджет міста Дніпра недоотримає десятки мільйонів гривень. Дії ж працівника прокуратури очевидно підпадають під ст. 364 КК України «Зловживання владою або службовим становищем».

«Копійка гривню береже»

Після інформації про статки пана першого заступника обласного прокурора, видається дивним, що він не гребує фактично копійками. Звісно, у порівнянні із «подяками» небайдужих бізнесменів. Роман Сосковне полінувався та фактично висудив у держави собі пенсію за вислугою років!

09.03.2016 Роман Сосков звернувся до Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Дніпра з заявою про призначення пенсії за вислугу років на підставі ст. 50-1 Закону України «Про прокуратуру» ( 1991 року).Управління пенсійного фонду відмовило йому в призначенні пенсії з посиланням на те, що у Соскова необхідний для призначення пенсії за вислугу років стаж роботи становить 18 років 10 місяців 14 днів при загальному страховому стажі 24 роки 11 місяців 11 днів, тоді як відповідно до ч.1 ст. 50-1 Закону України «Про прокуратуру» (у редакції з 01.01.2015 року) прокурори і слідчі мають право на пенсійне забезпечення за вислугу років незалежно від віку, за наявності на день звернення вислуги років не менше: з 1 жовтня 2014 року по 30 вересня 2015 року - 22 роки, у тому числі стажу роботи на посадах прокурорів і слідчих прокуратури не менше 12 років.

Крім цього, Управління пенсійного фонду посилалось на те, що на підставі пункту 5 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 02.03.2015р. № 213-VIII, з 01.06.2015р. взагалі припинено призначення пенсій за вислугу років відповідно до Закону України «Про прокуратуру».

Тоді ж в березні 2016 року Роман Сосков звернувся до Ленінського районного суду м. Дніпра із позовом про визнання незаконним та скасування зазначеного рішення про відмову в призначенні йому пенсії, з тим, аби зобов’язати зарахувати до 20-річного стажу, який дає право на пенсію за вислугою років, половину строку навчання на юридичному факультеті Запорізького національного університету з 01.09.1991 по 25.06.1996.

При цьому, відповідно до ст. 50-1 Закону України «Про прокуратуру» (1991) до вислуги років, що дає право на пенсію згідно з цією статтею, зараховується половина строку навчання у вищих юридичних навчальних закладах.(Частина шоста статті 50-1 із змінами, внесеними згідно із Законом N 3668-VI ( 3668-17 ) від 08.07.2011 )

Водночас, Запорізький національний університет не є вищим юридичним навчальним закладом, а є класичним університетом, тобто багатогалузевим вищим навчальним закладом, який здійснює підготовку фахівців з вищою освітою з широкого спектра природничих, гуманітарних, технічних та
інших напрямів науки, - https://www.znu.edu.ua/ukr/university/about-us.

За таких обставин, стаж навчання в даній установі не може бути зараховано до вислуги років, яка дає право на пенсію за вислугу років відповідно до Закону України «Про прокуратуру» (1991 року).

Не дивлячись на це, та не зважаючи на факт припинення виплат зазначених пенсій, відповідно до внесених до Закону «Про прокуратуру» змін, 13.04.16 суддею Ленінського районного суду м. ДніпраНижним ухвалене завідомо неправосудне рішення – постанова, якою позовні вимоги Соскова Р.М. в даній частини задоволено та зобов’язано Управління Пенсійного фонду зарахувати до стажу його роботи половину строку навчання.Зазначені порушення залишилися поза увагою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду під час постановлення ухвали від 27.09.2016, навіть не дивлячись на наведення в апеляційній скарзі Управління пенсійного фонду достатньої аргументації даних фактів. Як наслідок, на підставі зазначеного завідомо неправосудного рішення Роман Сосков з листопада 2016 року незаконно отримує пенсію за вислугу років в розмірі 90 % від суми місячного заробітку.

Тож в діях Романа Соскова вбачаються ознаки злочину, передбаченого ст. 190 КК України, співучасть у злочині, передбаченому ст. 375 КК України, та порушення Кодексу професійної етики та поведінки працівників прокуратури.Сам факт проживання Соскова не за місцем реєстрації (у м. Марганці) свідчить про наявність в діях Соскова адміністративного правопорушення, передбаченого ст.197 КУпАП.

Очевидно, що герой нашої публікації має опинитися у центрі уваги детективів НАБУ. Громадськість давно зачекалася люстрації цього прокурора, кар’єра якого пішла вгору ще при Вікторі Пшонці, поціновувачі золотих портретів.