Пресс-конференция СДПУ (о)
03.04.2005 10:18
...журналистов. Lenta-Ua приводит стенограмму пресс-конференции.

В. Медведчук: 19 З'їзд нашої партії, ті хто були присутній, знають, що відбувся відверта, щира розмова щодо ситуації в партії, щодо сучасної політичної ситуації в Україні, і щодо вирішення головного питання, яке обговорювалася на з'їзді: це питання переходу нашої партії в опозицію.

Я в своїй доповіді сказав, що обговоренню дискусії на з'їзді щодо переходу до опозиції, передувало: по-перше рішення політбюро від 25 січня цього року, по-друге – це рішення політбюро було обговорено на зборах первинних партійних осередків. Це було предметом обговорення на районних і міських парт. конференціях і на обласних, республіканській кримській, київській, севастопольській міській парт. конференціях.

Усі 27 регіональних парт. конференцій прийняли рішення про перехід в опозицію. Таке ж рішення було прийнято сьогодні з'їздом після детального, як я вже сказав, щирого, відвертого обговорення. І, таким чином, та дискусія, яка точилася, ті думки, точки зору з приводу переходу в опозицію, отримали остаточне законодавче, на партійному рівні, рішення, що сьогодні було проголосоване одностайно з'їздом нашої партії.

На прес-конференцію прийшло майже усе керівництво партії, я думаю, що усі ви добре знаєте тих, хто сидить поруч зі мною. Нема потреби представляти Леоніда Макаровича Кравчука. Ігор Михайлович Шурма – заступник голови партії, секретар львівського виконкому, Володимир Володимирович Заєць секретар житомирського виконкому, заступник голови партії, який обраний сьогодні, Олексій Мустафін, перший заступник голови партії, голова виконкому Загородній Олег Іванович і заступник голови партії, секретар харківського виконкому Шепетін Володимир Леонідович. Ми до ваших послуг і готові відповісти на всі ваші запитання.

(Запитання)

В. Медведчук: Я вважаю їх гармонійними, я почну з другого вашого запитання. Я у своїй доповіді дійсно сказав і це підтверджую, що принципом нашої діяльності буде відкрите протистояння владі і продовжене, викликане об'єктивними обставинами створеними новою владою. Чим більше буде сьогодні таких викликів, створених новою владою, тим рішучішою і радикальнішою буде позиція нашої партії по відношенню до таких питань, які ми вважаємо, що влада порушує, при цьому не дотримуючись Конституції і діючого законодавства.

Що до нашого лозунгу... ми завжди підтримуємо і особливо підтримуємо сьогодні, знаходячись в опозиції, що для нас не діє принцип чим гірше, тим краще, тому завжди його дотримувались і будемо дотримуватись зараз, але замовчувати, не реагувати на ці порушення, які сьогодні допускає влада, які вона може допускати в майбутньому. Безумовно, це не є позиція для нас. Ми будемо на все це відповідним чином і об'єктивно реагувати.

Ну, що до блоку і коаліції, я думаю, що колеги доповнять мою відповідь, Ви чули на з'їзді сьогодні: йде детальне обговорення, є різні думки з приводу цього. По-перше під час виборчої кампанії коаліція, не тільки під час виборчої компанії, а й сьогодні, коаліція опозиційних сил поки що конкретних результатів, домовленостей нема. І чесно і відверто кажучи, інформувати ЗМІ на це питання поки що нічим, тому що переговори ведуться, але конкретики нема. Що до позиції точок зору, то вони різні. Можу сказати, що більшість партійних організацій, я побував на багатьох партійних обласних конференціях, висловлюються за те, щоб соціал-демократи об'єднанні йшли на вибори самостійно. Скажу більше, що ми готуємося йти на вибори самостійно: блок чи коаліція – це питання часу. Але ми, наші союзники і, повинні, і будемо намагатися координувати з ними наші спільні політичні дії як в парламенті так і за його межами.

(Запитання)

В. Медведчук: Ошибок, от первых семи ошибок новой власти, во – вторых, ошибки, к которым мы имели отношения, подсчитывала оппозиция, причем, как видно, считали они правильно, грамотно: в результате они пришли к власти. Поэтому такой счет и организован нашей партией. Первые семь ошибок новой власти, которые мы утверждаем, она совершила действительно. С этими ошибками мы будем бороться и боремся, и будем бороться в будущем с новыми ошибками, если власть их допустит.

(Запитання)

В. Медведчук: Я хочу сказати про те, що ви знаєте, мабуть. Мені не коректно називати когось опозиційною силою. Це більше відноситься до тих політичних сил, які визначились або визначаються. У тих, хто визначився як опозиційні сили можуть бути нашими партнерами в тих чи інших питаннях політичної боротьби. А хто є дійсно опозиція, я думаю, що це треба звертатись до кожної парті, або до тих партій, які вас цікавлять, і визначатися. Щодо блоку і коаліції, – це можуть бути різні політичні сили і не треба обмежуватись тільки на партію "Регіони". Ведуться переговори, я вже сказав, якби були якісь конкретні досягнення в процесі домовленості, я би про це проінформував, ну, на жаль, поки що нема.

(Запитання)

Ну яка є потреба відносно того, як вести переговори, тим більш, ви розумієте, що вони ведуться конфіденційно. Коли вже домовимося, тоді будемо говорити, якщо не домовимося, то може говорити не будемо.

(Запитання)

В. Медведчук: Спасибо. Первое: в отношении прогноза процентов, которые ведет партия на выборах в парламент, если даже учесть предыдущие вопросы, которые вы задавали о коалиции и блокировании, я думаю, сегодня рано еще говорить о конкретных процентах. Я считаю, что тех, кто сегодня начинает вести разговор, из политических лидеров других политических сил, на эту тему, поступают крайне не серьезно.

Сегодняшняя политическая ситуация и та, которая в ноябре – декабре, то есть этого года, когда начнется непосредственно парламентская компания, я думаю, это абсолютно разные периоды времени, и говорить сегодня о каких-то процентах было бы с моей стороны, как минимум, несерьёзно. Партия работает на то, чтобы получить доверие большего количества наших избирателей и будет это делать до начала кампании и в период парламентской кампании. Точно так же, как она это делала, и будет делать, после выборов марта 2006 года в отношении теневого, или как его назвали на съезде партии регионов, общественного кабинета министров. Хочу сказать, что политическая практика знает, что такое теневой кабинет министров. Поэтому, честно говоря, термин "общественный кабинет министров", мною не воспринимается, если идти уже по этому пути или вообще говорить на эту тему.

Переговоры. Я думаю, что эти переговоры могут начаться только тогда, когда будет создана коалиция или блок политических сил оппозиционных. Тогда можно реально говорить о таком механизме воздействия на сегодняшнюю власть – теневой кабинет министров. Говорить это в рамках одной комиссии, думаю, не серьёзно и не солидно, а когда будет коалиция или блок, – тогда и должны. Это моя точка зрения: начать подобные переговоры. Будем ли мы участвовать в этом, если будем участвовать в блоке или коалиции, наверное, будем участвовать в составе теневого кабинета министров. В отношении третьего вопроса, я думаю, помогут... А, вы хотите, чтоб я прокомментировал? Если верить всем сообщениям на тему многострадальной кинокомедии записи Мельченко, так к числу виновных – можно было бы пол Европы, полмира и точно почти всю Украину. Очередное раскрытие, очередная информация, которая претендует на какой-то уровень пиара в нашей стране, я думаю, не должна восприниматься как истинно последняя инстанция. И, я думаю, что, пока не будет расследовано уголовное дело, касающееся незаконного прослушивание кабинета президента Украины Леонида Кучмы, говорить о том, кто имел к этому отношение, а кто нет, нельзя.

Более того, сторонники соблюдения Конституции должны помнить о том, что существует норма конституции, которая утверждает презумпцию невиновности. Это большое завоевание демократии. Делать виновными, как сегодня делает не только власть, а и политические, разные политические силы и политики, общественные организации всех людей, которые приходят на ум или на язык фамилии, – это неправда. Не забывайте, что существует уголовное дело, и это уголовное дело должно быть расследовано, и вот когда установят виновного решениям суда, тогда и поговорим.

(Запитання)

В. Медведчук: Ну, я, во-первых, с вами полностью согласен, что те силы, которые пришли в новую власть, включая Президента, – это представители либеральных и националистических сил. Я об этом сказал сегодня в докладе, я в этом с вами полностью согласен: именно эта идеология победила в Украине, если учитывать результаты президентских выборов. Но в отношении, как мы построим работу с народной партией, точно так же, как и с другими, если наши программы, наши действия будут вызывать интерес в партнерстве политическом, мы будем вместе. Там, где этого не будет, там и не будет и взаимодействия.

Что касается парламента, то я думаю, парламентская фракция всегда занимала корректную, толерантную позицию, так будет. И в будущем мы будем строить все наши отношения, учитывая нашу программу, учитывая нашу позицию по тем или иным вопросам, которые, в том числе, приняты на сегодняшнем 19 съезде нашей партии.

Я не слышал второго вашего вопроса. Но для себя в уме я думаю, что на первый вопрос я поручу ответить первому заместителю председателя партии, который сегодня избран: Нестору Ивановичу Шуфричу. Поэтому я поручаю ему ответить, если вы не возражаете на первый и второй... Если вас его ответ не удовлетворит, я помогу.

Н. Шуфрич: Я начну со второго вопроса. Думаю, когда о социал-демократах говорят, что они в 98 и 2002 году проходили как партия власти, то это вызывает, как минимум, улыбку члена СДПУ (о), и, как минимум, непонимание у многих людей. Мы это никогда не отрицали, что в 2002 году после выборов, сделав свой выбор, мы пришли в коалиционное правительство, тогда мы реально пришли к пониманию власти. Теперь я хочу сказать, что очень много членов нашей партии реально понимают, что есть сдерживающие, определенные сдерживающие факторы, которые имеют место с 2002 по 2005 год, которые не позволяли нашим членам партии высказывать ту позицию, которую мы считали нужной. Мы были всегда партнерами, корректно выдерживали свои обязательства.

Теперь касаюсь того, как мы будем бороться. Вы почему то сразу свернули вопрос, что майдан уже пройден, почему? Хорошая технология, которая себя оправдала. И давайте разделим майдан и площадь. Майдан у нас будет – площадь, проспект, улица, бульвар, если хотите. У нас, их, как минимум, два, которые рядом можно не далеко зайти. Поэтому хотелось бы верить в то, что лозунги, с которыми шла новая власть, – они постараются их придерживаться. И такие слова, как демократия, свободословие, равноправие, у них останутся хотя бы на словах. А если нет, тогда у нас есть возможность, предусмотрено Конституцией Украины, законами Украины. Я еще раз говорю, решениями Верховного Суда от 20 января 2005 г., который признал выборы действительными, на которых победил В. А. Ющенко, и лично мной на заседании Верховного Суда приводился аргумент, что можно ли президентской кампании, а следовательно и любой другой кампании избирательной, использовать такие методы, которые применялись во время оранжевых событий.

Верховный суд утвердил результаты выборов и, соответственно, освятил эти действия, как они будут называться, роли не играет, но, как минимум, с нашей стороны в случае, если позиция не будет услышана, и мы будем видеть, что нарушается закон и Конституция, будем действовать так же, или, если просто наши интересы не будут учитываться.

Запитання: Виктор Владимирович, вы бы могли дополнить? Что-то новое могли бы предложить?

В. Медведчук: Нет. Ну, вы знаете, мы-то предложить можем, мы даже знаем, что. Только надо ли на эту тему сейчас общаться, при великом уважении, со средствами массовой информации. Видите, они ж нас не предупреджали про майдан. Помните, да? Пришли, заняли место, говорят "отдайте власть". Власть пошла в их руки. Если мы сегодня за год будем говорить наши новые методы, то они уже будут не новыми, так что, вы нас извините, но если прийдется, то они действительно будут новыми, вы это увидите.

Запитання: Владимир Викторович, говорилось много о политических репрессиях... Какие методы вы будете противопоставлять?

В. Медведчук: Конституция и закон.

Запитання: Насколько сократилось численность партии после президентских выборов?

В. Медведчук: Численность партии за ноябрь-декабрь-январь-февраль-март сократилась на 16 тыс. Сегодня составляет 395 тысяч членов партии. За январь и февраль в партию вступило 3092 члена партии.

(Запитання)

В.Заєць: Мені доводилося вже коментувати сьогодні з приводу участі Марчука, я цю частину повторювати не буду, що стосується теми плівок пана Мельниченка і всього того, що є похідною від того, в тому числі і смерті журналіста, не буду називати його прізвища, щоб не травмувати його родину зайвий раз. Мені здається, що ця тема є невмирущою і буде багато на сьогоднішній день зацікавлених, щоб ця тема дійсно не вмерла, тому що на ній вже пройшли не одні вибори до парламенту і Президента і, напевно, хтось вважає з політичних сил, в тому числі і влада, готуючись до парламентських виборів 2006 року, що з неї ще можна витягнути масу політичних дивідендів, в тому числі і скористатися можливістю дискредитувати тих чи інших політиків, політичні сили, які нібито причетні за наявністю присутності їхніх там керівників на тих плівках, тощо.

Тому як би мене ця новина абсолютно не дивує, я очікую, що завтра-післязавтра після того, як тема Марчука по актуальності буде знята, будуть названі інші люди, і в такий спосіб, скажімо, ще в черговий раз буде зроблена спроба отримати з цього якісь напрацювання. Я не є настільки добре зараз проінформованою людиною, щоб стверджувати чи заперечувати причетність Березовського, я можу говорити тільки з посиланням на ту інформацію, яка була доступною, тому мені важко казати, чому саме Березовський, напевно, в силу того, що він мав якісь взаємини і особистого характеру з паном Мельниченком, і з паном Жиром.

Можливо, і пан Березовський має якісь наміри щодо України, чи українських виборів в парламенті 2006 року і готовий посприяти тій чи іншій стороні, а для цього йому необхідний ресурс, а таким справді є скандал навколо плівок Мельниченка.

Н. Шуфрич: Шановні друзі, щодо Березовського, це є некоректно задавати питання нам. Ми пам'ятаємо, як Давід Жванія і Євген Червоненко не раз підтверджували, що вони мають стосунки з Березовським, мабуть... якісь гроші між собою не поділили, тому коректно це питання було б задавати їм, а не нам. По-друге, щодо взагалі до плівок Мельниченка, то це схоже на фарс. З іншого боку, з приходом так званої нової влади, вже, мабуть, логічно було б, щоб Мельниченко приїхав в Україну і отримав штани генерала і зірку Героя України, що йому вже всі обіцяють. Дивно, що він сюди не їде. Мабуть, американські долари йому дорожчі, ніж генеральські звання і звання Героя України. Але я собі уявляю подвійну ситуацію Ющенка.

Уявіть собі, приїжджає Мельниченко, отримує звання генерала і Героя України, яка ж це буде спокуса для інших охоронців вже діючого Ющенка. Тому я думаю, що навколо цього і зараз є проблеми і питання, тому ми не бачимо Мельниченка, але і хотілось би нам побачити, повірте. І останнє, ви питали, скільки президентів буде в списку СДПУ (О), я скажу: перший і четвертий, четвертий, якщо Ющенка умовно назвемо третім, то тоді четвертий.

(Запитання)

В. Медведчук: Максима Курочкіна я знаю, це мій знайомий, а не мій друг. Наскільки я пам'ятаю, коли він був моїм знайомим, він був громадянином Росії. До мене які претензії, що я повинен зробити?... В мене навіть сумнівів немає, що він є в Росії, тому що він є громадянин Росії, і ті, хто закликають до того, що треба його знайти, викликати сюди, мабуть, теж знають, що він громадянин держави і требі звертатися відповідно до діючого законодавства до цієї держави з проханням, щоб, або вони допитали, або зробили можливим його допит у Києві. Медведчук, мені здається, тут поки що не причетний.

Н.Шуфрич: Тиждень тому, якщо я не помиляюсь, Курочкін в Інтернеті, до речі, Української правди, давав прес-конференцію. Чому ви, як журналісти, не повідомили міліції, що Курочкін дає прес-конференцію?

В. Медведчук: Я все можу прокоментувати, навіть ті питання, які ставить Українська правда.

О. Мустафін: Які політики, чи чиновники, нової влади відомі вам... оскільки в Україні існує презумпція невинуватості, ми не будемо називати їхні прізвища. Єдине, що можна сказати, що ті люди, які були членами партії, були виключені з лав СДПУ (о) і зараз займають високі державні посади в структурі нової влади. Щодо інших людей, які зганьбили ім'я СДПУ (о), на жаль, партія не може на них впливати...

Вопрос: Вопрос фракции о том, что страной руководит больной человек – первый вопрос. И второй вопрос. Можно ли считать то, что было на майдане – это великая оранжевая революция?

Н. Шуфрич: У каждого человека независимо от того, в оппозиции он или при власти... я вам отвечу так, как думают мои коллеги. Здоровье – это личное. Я желаю Ющенко Виктору Андреевичу скорейшего выздоровления. И никогда себе не позволю давать оценку, будучи здоровым человеком, его отношению к семье. Касательно второго вопроса, это было оранжевое панибратство. Там столько этих братств было...

(Запитання)

Л. Кравчук: Власне, я не мав на увазі. Я сказав, що Віктор Андрійович завжди коли говорить про партію нашу, він в такому негативному плані наголошує, але в нього є один аргумент, маленьке "о". А сказав, що незалежно від того, маленька чи велика "о", природа, яка формувала досконалість і форми, вона формувала найбільш досконалу форму – округлість, а "о" – це є кругла форма. А в округлій формі зосереджений розум, в животі народжується життя і зростає. Я тільки хотів сказати в даному разі, "о" – округлість, з нашої точки зору, в устах Ющенка є досконала форма і досконала партія.

(Запитання)

Л. Кравчук: А сказав по-іншому. Я сказав, що якщо його, мого аргументу, не вистачить і Віктор Андрійович буде продовжувати це ноу-хау вживати, то я тоді знайду ще більш рішучий аргумент.

(Запитання)

Л. Кравчук: Ну, що касається політичної реформи, то в доповіді, і виступах, ви чули, що ми, соціал-демократи, не тільки підтримуємо, а ми були одним із ініціаторів політичної реформи і послідовно, жодного разу, ми не зрадили тому принципу, що політична реформа потрібна для України. Тому що, скажімо, ті приклади, які ми наводили сьогодні і про які говорить уже сам Президент, що між гілками влади є проблеми, що між посадовими особами високого рангу почалися, практично, чвари і Президент закликає подати руки, – я думаю, що це в товариському полі подати руки – це прийняти, а коли йдеться про повноваження, то їх не потрібно роздавати, порушуючи Конституцію. Коли, скажімо, ті проблеми, які має вирішувати уряд і прем'єр-міністр країни, передаються іншій структурі, то я б на місці прем'єра діяв абсолютно так, як вона діє.

Вона захищає не свої амбіції, вона захищає в даному разі Конституцію і закон, і ніхто не може сам, не може передавати повноваження, передавати повноваження на свій розсуд. Це є небезпечно: а) для організації влади; б) для громадян, які втрачають право на законну владу. І тому не треба закликати тиснути руки або цілувати руки. Коли чоловік цілує дамі руку, а дама першою подає руку, якщо вона цього хоче, – тут є момент такої делікатності, а просто не забирати у дами державних повноважень, які їй даровані Конституцією, і не буде конфліктів.

(Запитання)

В. Медведчук: Ви знаєте, що активну позицію займаємо не тільки ми, а й інші політичні сили, які з самого початку підтримали політичну реформу, щоб прийняти законопроект-3207, який попередньо був схвалений. На жаль, ще Конституційний Суд не приступив до його розгляду, для того, щоб дати висновок, але відповідно до Конституції, процедура прийняття змін необхідна саме на цій сесії, тобто до середини липня прийняти законопроект-3207 в остаточному варіанті, тобто він повинен набрати 300 голосів. Якщо це відбудеться, то реформа вступить в дію з 1 вересня. Якщо ні, то в будь-якому випадку вона вступить з 1 січня.

Я не згоден з Вами, що прем'єр-міністр буде головною фігурою в державі. Головною фігурою в державі буде коаліція політичних сил, яка буде мати в парламенті більшість. Вона буде розпоряджатися владою в парламенті, в Кабінеті міністрів, а значить, в державі. Це абсолютно правильно, тому що в цьому є сутність політичної реформи, над якою ми працювали і робимо все, щоб вона відбулася. Ви знаєте, що зараз іде протидія цьому, і протидія ця може бути тільки збоку одного органу в державі. Верховна Рада не може внести зміни до політичної реформи протягом цього скликання, тобто до березня 2006 року. Власне, вносити зміни в одній і тій ж статті Конституції можна лише один раз протягом одного скликання, тобто тільки нова Верховна Рада може щось змінювати в змінених статтях Конституції.

Є, скажімо, плани, я їх називаю "лекційними" планами по відношенню до демократії в державі, тому що політична реформа ця не просто крок – це шлях до демократії в державі, це шлях до балансу гілок влади в державі, це шлях до того, щоб не було того, що так багато критикували і що так реально мало відношення до влади всі роки незалежності України. Так от, деякі фахівці сьогодні розробляють механізм оскарження в Конституційний суд щодо визнання процедури голосування незаконним. Я сьогодні сказав в доповіді, що це викличе відповідну реакцію. Якщо незаконним було голосування по законопроекту-4180, то незаконним було голосування щодо змін до виборів Президента, які торкалися так званого третього туру, який відбувся 26 грудня.

Н. Шуфрич: Я хочу звернути увагу на те, що автором закону-3207, від якого залежить, коли вступить в силу Конституція України, є народні депутати-члени фракції БЮТ, Соціалістичної і Нашої України. Ми підтримували в межах домовленості і, чесно кажучи, нас дуже цікавить, наскільки вони будуть сьогодні наполегливими з точки зору прийняття законопроекту. Наші голоси вони гарантовано мають, ми ніколи не відмовляємося від нашої позиції, і цікавимось, наскільки вони принципові і поважають самих себе.

(Запитання)

В. Медведчук: Мне ничего не известно по поводу причастности Президента Леонида Кучмы к проекту "Республика", я вообще не знаю этого проекта. Я слышал о республиканской партии... Это называется уже проектом?... Ничего не известно о проекте и о причастности. В отношении того, что встречались? Да, встречались, раз в неделю встречались, обсуждали разные вопросы, в том числе и о политической ситуации в стране. Настроение у него нормальное...

(Запитання)

В. Медведчук: Якщо вони чимось незадоволені. Я думаю, що вона має право виступити і сказати про це.

Запитання: На вашу думку, що таке опозиція?

В. Медведчук: Я вам хочу сказати, що ніякої різниці ви не можете бачити в голосуванні тієї опозиції за деякі законопроекти від сьогоднішньої опозиції, тому що ми сьогодні пояснювали, в нас йшла дискусія на цю тему відносно голосування, в нас є для цього аргументи і мотиви. Наприклад, якщо ви маєте на увазі бюджет, то ми могли і не голосувати за бюджет, який є соціально орієнтований, і який врахував наші вимоги щодо пенсії і інших соціальних виплат.

Більше того, я хотів би нагадати: на жаль, це сьогодні не прозвучало на з'їзді, але саме ми подали декілька десятків тисяч позивних заяв, допомогли ветеранам, які мають право на пенсії, і яким держава, починаючи з 13-го січня заборгувала ці виплати, для того, щоб вона повернула ці гроші. Який вигляд ми б мали, якщо ми цього добивалися, і коли дійшла мова до того, що приймати це рішення не голосувати? Ми абсолютно свідомо голосували за бюджет, тому що він є соціально орієнтованим. Ми свідомо голосували за інші питання, де хтось, в тому числі і представники нової влади, могли нас звинуватити в лобіюванні, яке заважає реалізації реальних соціальних програм в нашій державі.

Щодо протестних акцій, публічних акцій, ви вже це бачите сьогодні, і ви це побачите в майбутньому. Я не хотів би говорити про те, чим ми будемо відрізнятися, але я вже сказав два місяці тому, що ми візьмемо все краще, що було в діях опозиції і обов'язково зробимо так, щоб все краще і все інше було б ще і модернізовано з викликами часу, в тому числі і з політичною ситуацією. Все буде нормально. Навіщо я вам зараз буду моделювати, як це буде виглядати, воно буде таким чином – ви побачите.

Н. Шуфрич: Хочу вам нагадати, що голосування за програму уряду Януковича і голосування за державний бюджет на 2003 рік, коли об'єднані соціал-демократи не голосували з однієї підстави, що мінімальна зарплата 237 гривень, тоді уряд не погодився вводити з першого січня 2003 року, а тільки з 1 січня 2004 року. Ми не голосували за це, тому що це була наша головна вимога до бюджету 2003 року. Але за цей бюджет проголосувала Наша Україна в повному обсязі, фракції Юлії Тимошенко і соціалісти. Який шлях до їх сердець знайшов міністр фінансів Микола Янович Азаров, що вони проголосували, будучи в опозиції, за бюджет, який відтермінував введення мінімальної заробітної плати, я не знаю до сьогоднішнього дня. І варто було би їх запитати, чому в 2003 році голосували за такий бюджет, який відніс введення мінімальної зарплати, і ми голосували тільки за зміни, коли примусили наш уряд вводити мінімальну зарплату таки в 2003 році, починаючи з 1 жовтня.

(Запитання)

В. Медведчук: Те, що прозвучало на з'їзді в моїй доповіді – це дійсно відверто і щиро, і, мабуть, можна було б продовжити перелік цих помилок, які ми припустилися, керівництво партії, особисто я як лідер партії. Щодо публічної діяльності, мені здається, що всім зрозуміло, чому публічна діяльність не мала місця в діяльності лідера партії. Я був на державній службі і вважав для себе некоректним відстоювати ті чи інші політичні позиції, тому що був державним службовцем. Я думаю, це абсолютно вірно. Я не розділяю позиції сьогоднішніх державних службовців, які наввипередки намагаються подати ту чи іншу лінію політики нової влади. Я думаю, що з цим теж буде наведено порядок в найближчий час і нове керівництво, в особі нового Президента, це зрозуміє. Треба, по-перше, працювати і робити, а по-друге, інформувати, але це вже проблеми нової влади.

Щодо обрання Нестора Івановича Шуфрича першим заступником, то я, як лідер партії, вважаю, що він заслужив цю посаду, вона була вакантна, ця посада, і сьогодні він більше як ніхто претендував і отримав цю посаду за свої бійцівські якості, за свою принципову послідовну позицію, за те, що він дійсно людина, яка на цій посаді зможе зробити багато для партії, для тих виборців, від яких ця партія отримує довіру. А перекладати свої обов'язки, як публічного політика, і як голови партії, я ніколи не збираюсь, тим більше, що дещо на цьому розуміюсь, і буду в силу своїх здібностей працювати як публічний політик.

Н. Шуфрич: Дивлячись, який розбрат в новій владі, для того, щоб владнати цей розбрат, і для того, щоб повернути назад Віктора Володимировича Медведчука з публічної політики, а наша присутність тут є тому підтвердженням, я дуже турбуюся, що Віктор Андрійович Ющенко не зробив пропозиції, а-ля Кучма 2002 року.

(Запитання)

В. Медведчук: Я третейським суддею не буду. Я буду суб'єктом політичного життя України, я буду активним суб'єктом, я буду робити, що повинен робити лідер партії, яка проголосила перехід в опозицію, я буду працювати так, як личить нормальному політику. Тепер в опозиції я буду працювати так, як личить нормальним. Як це в мене вийде покаже життя.

(Запитання)

В. Медведчук: Я по поводу оппозиции хочу сказать: я не сторонник никаких прилагательных слова оппозиция, оппозиция и все. Ее называют по-разному и те, кто не совсем хочет в оппозицию, но хочет быть в оппозиции, называют конструктивной. Кто-то называет демократической, кто-то называет еще как-то. Наша партия приняла решение о переходе в оппозицию, так сказано в постановлении съезда, и так будет. А все остальное... но ведь оппозиция не самоцель, оппозиция с целью нести пользу людям, защитить их конституционные права, защитить их интересы экономические и социальные – в этом должна проявляться оппозиция, а не в названии.

Поэтому будем идти по пути сущности сделанного и по пути конкретных действий. А как назвать, я думаю, что вот это право больше принадлежит вам, как представителям СМИ, и больше принадлежит людям. Вот они определят, а то, как они это назовут и скажут... Мы будем активно работать именно в оппозиции и без каких – либо прилагательных. А в отношении органов съезда, Юрий Иванович Загородний, председатель исполкома, он вам объяснит.

Ю. Загородний: Согласно устава нашей партии, у нас есть трудящие коллективные органы партии, секретариат партии: туда входит председатель партии и его заместитель, где обсуждаются определенные вопросы поведения партии в том или ином вопросе. Есть политбюро, более широкий орган сегодня насчитает более 307 человек, те тоже согласно уставу партии собираются раз в месяц, где, скажем, ведется коллективная выработка решений партии по тому или иному вопросу. И есть еще более широкий орган коллективный, политсовет, который собирается раз в год для того чтобы тоже вместе. Вот сюда входят представители всех региональных партийных организаций, для того, чтобы услышать мнение партийцев регионов и тоже принять правильное коллективное решение. То есть, это руководящие коллективные органы партии и наивысший руководящий коллективный орган партии – это съезд, который у нас сегодня проходил.

(Запитання)

В. Медведчук: Васильев не уволен. Васильев, который был начальником Главного информационного управления АПУ, подал заявление об отставке, а Президент Кучма удовлетворил это заявление.

(Запитання)

В. Медведчук: Мы к тому времени все это сделаем, не волнуйтесь.

(Запитання)

В. Медведчук: "Украинская правда" может спать спокойно: все будет хорошо. Вам будет о чем писать.

(Запитання)

В. Медведчук: Вы знаете, я хочу сказать традиционно, но я вам честно скажу: не дай бог! Это традиционно: та, которая сегодня ощущает на своих плечах СДПУ (о). Если это традиционно, то человек, который сидит справа от меня, в отношении него возбуждено 6 уголовных дел, то это хорошая традиция, очень хорошая. Нет, подождите, подождите, хорошая традиция, да, если незаконно задерживают секретаря закарпатского обкома партии. Если возбуждены уголовные дела... И мы считаем и доказываем: без основы в отношении многих наших членов парий. Те примеры, которые я сегодня приводил, но если это традиция, хорошо. Мы будем бороться с этой традицией. А второй вопрос что?

(Запитання)

В. Медведчук: Не на меня лично больше не давить.

(Запитання)

Л. Кравчук: А воно вже підготовлено і, наскільки я пам'ятаю, подано, як і представлення щодо повноважень секретаріату РНБО також подано і готується, наскільки я знаю, подання щодо повноважень державного секретаря України. У нас сьогодні е три посади, які називаються з додатком Україна: прем'єр – міністр України, Президент України і державний секретар України. Слово "України", ця приставка означає, що людина може видавати акти, необхідні до України. Голова не України, голова ВРУ, – це зовсім інші речі, голова органу, а то особисто України, посадова особа з додатком "України".

Я наголошую, що це означає, що та людина, яка має таку посаду і повноваження, поширюється на всю Україну. А де це написано? В Конституції навіть нема. Я не раз говорив, що посада Глави адміністрації як і посада, як і державного секретаря України. АП не передбачена Конституцією, там її немає. Є адміністрація області, районного міста, району, а адміністрації немає. Це, тобто, Президент сам формує це. І, я нагадаю, ви може іще не знаєте, то я вам нагадаю, коли приймався закон про Президента України в 91 році, його, до речі, ніхто не міняв, там було записано, що АП виконує роль Кабінету Міністрів, в адміністрації створюється тільки ті органи, яких немає в КМ: помилування, нагороди і все таке інше, яке є близьке до Президента, а що ми зробили, ми зробили паралельний уряд, а тепер три уряди: уряд, секретаріат і РНБО. Маємо три центри влади, то як же не буде суперечності між ними, скажіть будь ласка? Подивіться, Литвин був в АП главою з послідовністю і добавками: робив те, що робив до нього Дмитро Табачник. Прийшов до Верховної Ради і зрозумів що це щось не те, ось де потрібна реформа. Реформа потрібна для того, щоб цих людей зупинити, тому що вони вожді, вони не бачать Конституції, для них немає інститутів: є революційна доцільність. Реформа має зупинити розвал державної системи влади.

(Запитання про "Динамо")

Л. Кравчук: Ми будемо вигравати всі справи.

В. Медведчук: Як мінімум, намагатися це зробити.

(Запитання)

Н. Шуфрич: Ми попередили уряд, що за той час, який нам дано для аналізу другої частини бюджету, ми це зробити не спроможні і, враховуючи соціальну необхідність, поняття і того, що уряд визнав нашу вимогу щодо необхідності мінімальної повишеної пенсії, ми голосували за, і за те, що зміна в законодавстві не призведе до спаду виробництва і до гіперінфляції. Повністю на уряді, новій владі, і ми по підсумках квітня будемо піднімати і вивчати це питання. Дякуємо.