Л.Оробец: «За политической грызней мы можем потерять не только экономику, но и Украину»
12.03.2009 18:37
В ходе видео-онлайн-конференции Леся Юрьевна рассказал о том, что она делает в политике, что необходимо сделать политическим силам в Украине для борьбы с кризисом, почему Тимошенко неэффективна как премьер-министр и о многом другом.

Предлагаем вашему вниманию полный список заданных вопросов и ответов на них.




Олексій: - Леся Юріївна. Як ви ставитеся до надання учителю статусу державного службовця?

Леся ОробецЛ.Оробец: - Слід розуміти, що статус держслужбовця для вчителя несе більше проблем, ніж позитиву: сорокагодинний робочий тиждень, менша відпустка, заборона страйкувати і займатися підприємництвом. Насправді вчителів варто захистити високим рівнем пенсії, як держслужбовця, весь інший джентльменський набір вчителю ні до чого.

RAD: - Леся, у меня к Вам простейший вопрос: Зачем Вам вся эта грязь, которую в Украине называют политикой? Зачем Вам этот ...ец? Зачем Вам все эти грязевые потоки разнообразных "свобод и шустеров"? Вы - красивая и, наверное, неглупая женщина, которая может принести пользу обществу и вне этой мишуры, делая что-то конкретное "без шума и пыли". Зачем Вам сомнительные "лавры" Григорович, Ляпиной, Герман или "даже Тимошенко"? Берите пример с Меркель - здравомыслящая ведь дама.

Л.Оробец: - Цим жінки відрізняються від чоловіків. Жінки ніколи не цураються важкої і невдячної роботи. Я переконана, що в свій час і Маргарет Тетчер, і та сама Меркель і інші державні леді слухали немало бруду на початку їхньої кар’єри. Однак лише ті, які чітко знали, заради чого вони це роблять, не побоялися критики і не втратили віру.

Юрий: - Добрый день. Вы очень привлекательная женщина, почему вы занимаетесь политикой? Мне кажется, что вы много полезного можете сделать вне политики. Политика не для Вас. Простите.

Л.Оробец: - Це правда, що я роблю багато корисного поза політикою. Я займаюсь громадською корисною роботою, виховую дитину, при цьому політика - це сфера, в якій можливо реально добитися істотних змін, і я на власному прикладі знаю, що поставивши собі за мету створити різницю в політиці, це можна зробити найшвидше і найефективніше. І дякую за комплімент :)

Скептик: - Згадуючи Задорнова, можна сказати: якщо є "Єдиний центр", то повинен бути ще якийсь центр. Може, доста займатись "партийным строительством"? Подивився на сайті Мінюсту - та то ж паноптикум повний. Клоунада. "Ми рождєни, штоб сказку зделать билью." Казку, але ж не маячню. Кого представляє Ваш "центр", пані Олеся? "Спєцнадзор за спєцконтролєм" від "головного сантехніка"? Дівчино, тікайте з цього центру як надалі, потім все життя будете відмиватись від "єдиноцентризму"...

Л.Оробец: - Єдиний центр як партія на своєму шляху стикається з величезною кількістю критики. Политічна партія, яка б не мала майбутнього і не представляла інтересу, в житті б не наражалася на таку критику з вуст перших осіб держави. Але, як кажуть, собаки гавкають, а караван іде.

Роман: - Пані Лесю. Кажуть, цьогорічне тестування провалилося. Чому? І коли від нього нарешті відмовляться?

Л.Оробец: - Для ректорів, чий фінансовий прибуток залежав від контролю за вступом, для батьків, які про рівень знань своїх дітей згадали за декілька днів до вступу, для абітурієнтів, які розраховували на див. 2 попередні пункти – тестування провалилось. А взагалі освітянська громадськість, сотні тисяч першокурсників і професори, які отримали нову якість студентів, вчителі, які отримали мотивацію вчити - тільки виграли, про що між іншим свідчать підсумки першої сесії. На престижних факультетах кількість відмінників зросла на десятки відсотків.

Валентин Сергеевич: - Коли завершиться криза і як наша д[censored]а влада може на це вплинути?

Л.Оробец: - Напевно, "дорога" влада :) Криза як світове явище обов’язково матиме своє завершення. Інше питання, що наша влада зараз підкидає дров у вогнище кризи, цим самим продовжуючи наші муки. Така економічна ситуація - це унікальний привід для консолідації. І взагалі для тесту влади на спроможність. З того, що я зараз бачу в діяльності Кабміну і ВР, якщо нічого не поміняється в їх діяльності, то боюсь, що криза - це надовго.

Олег: - Вы - очень красивая женщина! Хотя я и не разделяю взглядов Вашей политической силы, но не могу не отдать должное Вашей красоте. С прошедшим Вас праздником 8 марта, пусть Весна всегда будет в Вашей душе.

А украинки - всё равно лучшие в мире.


Л.Оробец: - Ой! Я теж підтримую національного виробника, тому вийшла заміж за українця. І тепер сміливо можу казати, що українські чоловіки найкращі.

Нетерпимый: - Когда политики станут людьми и когда, наконец, прекратят задерживать зарплату? У нас учителям еще за январь не платили…

Л.Оробец: - Ще на початку січня я звернула увагу Кабміну на те, що з’явилися заборгованості по зарплаті вчителям і медикам, на той момент 100 млн грн по Україні. Біда в іншому, що прийнятий цього року бюджет нереалістичний. Якщо не буде внесено змін до нього, то затримки в з/п - це, на жаль, стане звичним явищем в 2009 р. А з цим миритися ні в якому випадку не можна.

Дуже попрошу вчителів не вірити на слово начальникам від освіти, що зарплата от-от буде, якщо її затримують. Потрібно бити на сполох одразу, даючи зрозуміти, що з вами такий підхід не пройде. Можна звернутися до мене, і я готова піднімати таке питання на Кабміні, оскільки маю позитивний досвід.

Валентина Ивановна: - Ходят слухи, что в правилах приема в вузы в этом году много нового. Если так, то что именно?

Л.Оробец: - По перше, відмінили всі пільги, які мали право надавати вузи, тобто: внутрішні олімпіади, золоті медалі, додаткові екзамени і співбесіди. Тепер вступ відбувається лише за результатами тестування.

Тестувань буде не 3, а 5, немає правознавства і економіки, зате з’явилася іноземна мова.

Iз пільг залишені лише ті, які були прийняті на рівні закону (сироти. інваліди, військовослужбовці, діти шахтарів).

Василий. Крым: - Вы не очень-то жалуете правительство. Однако защищаете министра образования))) Почему?

Леся ОробецЛ.Оробец: - Я була одним з депутатів, яка підтримала створення цього складу уряду, тому і відчуваю свою особливу відповідальність за його діяльність і не хочу закривати очі на його прорахунки.

Міністр Вакарчук один з небагатьох, хто за рік діяльності уряду проявив себе як відданий справі патріот, професіонал, який уже запровадив в освіті нечувані демократичні традиції. При всій повазі до його попередників, Україна ще не мала такого міністра освіти, і для мене велика честь працювати з ним в одній команді. Він за рік зумів втілити реформу, яка за версією журналу Кореспондент ввійшла в десятку найкращих реформ за часів незалежності України (зовнішнє незалежне оцінювання - ЗНО).

Александр Георгиевич, Киев: - Уважаемая Леся. Я с большой симпатией отношусь к вам и вашей политической силе. Моного слышал в последнее время об "открытых списках". Что это такое и каким образом это может простым гражданам?

Л.Оробец: - Зараз монополію на владу в державі мають політичні боси. В результаті чого в списки до парламенту потрапляють випадкові люди, які не мають нічого спільного з посадою народного депутата. Відкриті списки - це можливість людям знати в лице, кого вони обирають, і обирати найдостойніших. Це шлях підвищення відповідальності влади і виборця, представника влади - за те, що його обрали, і за те, що він обіцяв, а виборця за те, кому він довірив управляти своєю державою.

Юрий: - пані Леся! У правоохоронних органах (серед молодшого та середнього командного складу ГУ-УМВС України, центрального апарату МВС), серед громадськості все частіш і частіш виникають питання, до якої межі парламентські парті (серед яких всі знають про всіх - їх тіньову діяльність) будуть терпіти свавілля, корупцію, "кришування" наркодільності, конрабанди, проституції з боку - "Міністра" Луценка, його ставлеників: заступників Міністра внутрішніх справ (Євдокимов, Савченко ...), керівників Департаментів та їх заступників (Паскал, Бедреківський, Додинський, Литвин, ...), начльники територіальних ГУ-УМВС (Керницький, Голомша, Цимбалюк, Ярема, Пушкарьов .....). "Збори" грошових коштів із територіальних підрозділів, за "закривання" очей на протиправну, а то й відверто злочинну діяльності місцевих керівників міліції, є нормою для Луценка. Чого тільки вартий випадок, коли минулого року невідомими у формі працівників міліції було здійснено напад і вбивство людей мікроавтобуса Луганс ького футбольного клубу, де злочинцями було викрадено декілька мільонів гривень, які, насправді, везлися для Юрка Луценка від донбаського регіону (Луганська,Донецька обл.). А смерть заступника Міністра вн.справ Бондаренка сталася в певній ув"язці з тим, що за добу до цього службовий а/м Одеського ГУМВС (на синіх номерних знаках), який серед ночі виїхав до МВС і в якому везли 600 000грн "долю" Луценка від Богдана Керницького, зупинили невідомі (насправді працівники СБУ) і "тупо" ці гроші забрали у водія. Коли останній повідомив про це Бондаренка, а той доповів Луценку, Юрко так "розпікав" свого "невдалого" заступника, що тому стало зле, а як наслідок, стан погіршився до летального.
Скільки Ви пані Леся, та ваші колеги депутати будете терпіти злочинців на чолі одного з основних правоохоронних органів у країні, докотре бандити при посадах і в погонах будуть ганьбити мундир офіцера міліції та "прикриватися" глобальною "боротьбою з корупцією в ОВС", а насправді усуваючи зі свого злочинного шляху тих, хто не виконує, або ухиляється від виконання неправомірних і злочинних наказів????


Л.Оробец: - Я на днях підписала запит з вимогою відставки Луценка. Події в Криму так само, як і інші факти безвідповідальної ганебної поведінки правоохоронних органів, порядного міністра внутрішніх справ вже давно змусили б піти у відставку.

Як би кумедно не виглядала бійка Черновецького і Луценка рік тому, але з огляду на те, що факти побоїв громадян у відділках міліції нікуди не ділись з часів революції, така поведінка міністра плямує честь "мундира".

Якщо є конкретні факти, які заслуговують на детальне дослідження, прошу звернутися до мене, готова допомогти з депутатським зверненням.

tavr: - Как у депутатов фиксируется рабочее время? Прогулы оплачиваются?

Л.Оробец: - Хороше запитання. З одного боку, як і кожна робота, депутатська робота вимагає присутності на робочому місці. З іншого боку, оцінювати роботу депутата кількістю протертих штанів неправильно. Прогули, слава богу, не оплачуються, інакше Литвину довелось би самому голосувати за весь зал.

Валентина Ігорівна, Черкаси: - Шановна пані Леся ! Щиро дякуємо Вам за зовнішнє тестування. Завдяки Вашим зусиллям наша дитина (а ми живемо в маленькому містечку) поступила в інститут. Тепер у нас в родині є першокурсник. Хочу запитати в Вас – а чи у Вас є хоча б приблизні дані, скільки дітей завдяки тестуванню поступили на вищу освіту ? Саме з сільської молоді, абітурієнти з малозабезпечених сімей ?

Л.Оробец: - По перше дякую! Таке запитання дає відчуття, що робиш не марну роботу. Я не можу сказати точні цифри, одначе з доповіді міністра на комітеті пам’ятаю, що відсоток сільської молоді з малозабезпечених сімей зріс в цьому році суттєво. Для вихідців з села і просто дітей з бідних родин вступ на престижні факультети став реальністю вперше за багато років.

Владислав, Киев: - Добрый день, Олеся Юрьевна. Мне часто попадалось Ваше имя, когда Вы обвиняли многих депутатов в покупке земли по теневым схемам. Помню, конкретно звучало имя бютовца Губского. А чем вызваны такие Ваши нападки ? У Вас какие-то личные претензии к Губскому ?

Леся ОробецЛ.Оробец: - Те, що з земельними ресурсами в Київській області кояться дивні речі, я відчула ще будучи простим юристом. А коли стала депутатом - відкрився доступ до закритих матеріалів. Так от ситуація така: день їдеш - чия земля - Губського, другий день - те саме, і далі по класиці. От і самі гадайте - розкрадання землі в таких обсягах це особиста справа, чи все-таки справа державного діяча. Шкода, що в ВР не знайшлося сміливості створити слідчу комісію, яку я ініціювала, але широкий розголос, якого набуло це питання, уже свідчить про те, що моя перша ціль досягнута.

Олександр: - Я чув, ви підтримуєте законопроект бютівця Томенка :) . Як це розуміти?

Скажіть, як можна вижити студентові? З одного боку, ректори, що плюють на умови договорів, закон про "Вищу освіту" і піднімають плату за навчання, як їм заманеться, з іншого - інфляція, що зїдає і без того смішну стипендію.


Л.Оробец: - А як не підтримати толковий законопроект, який допоможе боротися з підлітковим алкоголізмом? Слава Богу, що є питання, які політиків об’єднують, зокрема питання здоров’я нації. Надіюся, що пивному лоббі в Верховній Раді не вдасться затоптати цей законопроект в другому читанні. А в першому ми його підтримали. Хочу подякувати колегам-депутатам, які відгукнулись на мій заклик і підтримали цей закон.

Ще в минулому році до мене зверталася величезна кількість студентів, щодо ректорського свавілля в підвищенні оплати за навчання (з Рівного). Ів цьому році я ініціюю зміни до закону про вищу освіту, які б забороняли вузам піднімати оплату більше ніж на відсоток річної інфляції. Планую об’їхати більшість областей і обговорити цей проект зі студентами, можливо в них є ще якісь слушні побажання і пропозиції, які можна було б включити. Після цього законопроект буде зареєстровано в ВР і я докладу зусиль, щоб його прийняли як антикризовий проект із захисту прав студентів.

Олена, Київ: - Шановна Леся ! Добрий день ! Я знаю, що Ви послідовне виступаєте проти продажу слабоалкогольних напоїв та сигарет малим дітям. Подивіться, просто на вулиці можна побачити, як школьники купили пиво і п’ють, затягуючись при цьому сигаретою. Але ж в нашій країні закони не працюють. Ви взагалі бачите якісь шляхи, щоб вирішити цю проблему ?

Л.Оробец: - Повна бездіяльність правоохоронних органів і мільйони, витрачені тютюновими і алкогольними компаніями для реклами своєї отрути, призводять до того, що дев’ятилітні школярі на вулиці з пивом і сигаретами - це звичне явище. Я виступаю за категоричну заборону будь якої зовнішній реклами цих продуктів, з одночасним суттєвим збільшенням акцизу на тютюн, і признанням, що пиво це алкогольний напій.

Серед моїх друзів які ще не кинули палити попри мої титанічні зусилля, більшість з радісним криком обіцяла кинути цю звичку, якщо пачка сигарет буде коштувати 25 грн. Алкоголь і тютюн має стати предметом розкоші, недоступним для дітей.

Роман: - Представители БЮТа не раз заявляли, что готовы объединить все фракции в Верховной Раде для выхода из кризисна. Почему вы не поддерживаете эту инициативу ?

Л.Оробец: - Поляки теж об’єдналися навколо Сусаніна. Проблема в тому, що пропозиція БЮТ означала ніщо інше, як заміна другорядних ролей представниками тих політичних партій, зокрема ЄЦ, які ще не втратили довіру. При цьому ключова посада прем’єра залишається за Тимошенко. Що при цьому міняється? Об’єднуватися треба навколо принципів і програми, а не навколо чийогось бажання стати президентом України.

LANA: - Уважаемая Леся ! Я не могу понять, почему мы тянем с кредитом. Нам не дает кредит МВФ, давайте возьмем у России ! Не лучше ли не ждать, а взять тот кредит, который быстрее дадут ? Как Вы лично считаете ?

Л.Оробец: - Дивно, що досвід українців, які не мають зараз чим виплачувати кредити на авто і квартири, нас нічому не вчить. Береш чуже - а віддаєш своє і назавжди. І тут ще величезне питання, чому Росія, яку саму лихоманить від кризи, раптом готова дати нам кредит. Звідки така щедрість? Особливо на фоні того, що помірковані економісти в МВФ мають купу питань до джерел фінансування нашого бюджету і його дефіциту. Може, є якісь не озвучені умови надання Росією кредиту? Секретні протоколи? Наприклад, "нульовий варіант"?

Олексій: - Мене останнім часом дуже турбує одне питання. Чому було скасовано вибори до Тернопільської обласної ради і чи є шанс на їх проведення???

Л.Оробец: - Скасування ВР виборів в Тернопільській області - це ганебний прецедент, коли БЮТ, помірявши свій рейтинг, вирішив, що демократичні вибори це не для нього. Тому ВР після 4 спроби, після змови з регіоналами за здачу Огризка вирішила з БЮТ погодитися. Наступного ранку прем’єрка на нашій фракції пояснювала таку позицію нестримною емоційною реакцією своїх депутатів. Добре, що постанову ВР було оскаржено в суді, але біда в тому, що її може бути скасовано в апеляційному порядку ВСУ, якій повністю підконтрольний БЮТ. Це дуже небезпечний прецедент, коли демократію підмінюють політичною доцільністю.

Львів, Іван Степанович, 68 років: - Доброго дня ! Вітаю Вас. Лесю, на чому базується постійна критика уряду з Вашого боку ? Адже, як ми бачимо, Тимошенко досить успішно бореться з кризою. Адже бюджет, незважаючи ні на що, перевиконано за січень і лютий. Про це заявила сама Тимошенко. То за що Ви її критикуєте ?

Леся ОробецЛ.Оробец: - Поки що перевиконаний рівень інфляції, за 2 місяці вона зробила половину запланованого за рік (майже 5%, а заплановано 9). Маємо масові заборгованості по з/п (і Тимошенко сама це визнає), бізнесменів заставляють платити наперед податки, як це було в часи революції, пенсійний фонд має дефіцит, який нема чим покрити. Все це слабко нагадує титанічну боротьбу з кризою.

В’ячеслав, Харків: - Леся Юріївна ! Звертаюсь до Вас як до представниці нового покоління. Мені здається, що на наших депутатів надії вже немає, можемо сподіватися тільки на нові обличчя в політиці. На Вашу думку, яка коаліція сьогодні потрібна для виходу з кризи ?

Л.Оробец: - Ви знаєте, ми в тому стані, що підійде будь яка відповідальна коаліція. Причому показником роботи уряду має бути рівень життя громадян, а не активність прес-служби прем’єра.

Мирослав, Львівська область: - Доброго дня. В новинах ми бачимо, що більшість країн вже давно прийняла і зараз втілює антикризові програми. У нас прем’єрка рапортує, що все добре, а на біржі праці стоять черги. Чи буде у нас, в кінці-кінців, щось подібне ? Чи може нам такий антикризовий план непотрібний ?

Л.Оробец: - Насправді чим швидше уряд прийме реалістичну антикризову програму, тим краще. Проблема в тому, що прем’єр - кандидат в президенти не може одночасно подобатися виборцю і вживати жорстких непопулярних кроків для виходу з кризи. Я переконана, що потрібна технічна коаліція і технічний уряд професіоналів. І як це є в джунглях, перемир’я на водопої, бо за політичної гризнею ми можемо втратити не тільки економіку, але ї Україну. І тоді вже не буде де ставати президентом.

Лариса: - Леся, знаю, что вы недавно стали молодой матерью. Расскажите немного, как Вы себя чувствуете в этой роли ? Приходится ли сталкиваться с трудностями или депутатов у нас они не касаются ? Скажите, а Вы не собираетесь что-то сделать для молодых мам со всей Украины ?

Л.Оробец: - Правда, 3 місяці тому в мене народилася донечка. Не скажу, що стало легше, зате стала відчувати ще більшу відповідальність за те, в якій державі я її народила і де їй доведеться жити. В безсонні ночі не пояснювати ж дитині, що в тебе статус народного депутата, і тобі потрібно виспатися! А найкраще, що можна зробити для молодих мам - це вимагати припинити розхитувати економічну ситуацію, щоб у молодих пап була робота.

Віра Степанівна Грушевська: - Чи є у вас особисте бачення, що потрібно Україні для виходу з кризи ? Які заходи ви б запропонували для оздоровлення економіки, банків, підприємств і т.д. ?

Л.Оробец: - Дивіться про технічний уряд напередодні президентських виборів, про який я говорила вище.

Игорь, Донбасс: - Кризис только нарастает – и это очевидно. В этой ситуации стали очень хорошо видны недостатки нашего местного самоуправления. Я живу в райцентре и это очень хорошо вижу, как большая часть денег уходит в Киев, как мэр и наши депутаты не могут проложить дорогу в нашем городе без кучи бумажек. И как нужно на коленях наши же деньги выпрашивать у чиновников в Киеве. А ведь эти деньги зарабатываем мы ! Про реформу говорят уже давно. А Вы лично – за или против ? Если «против», то почему ? Если «за», то какой у Вас рецепт ?

Л.Оробец: - В умовах кризи залежність і безпорадність місцевого самоврядування особливо гостра. Коли зверху не дають грошей, а потім розказують, що це мери затримують зарплати. Мій принцип - якщо місцевому самоврядуванню б дали такі широкі повноваження, на це має бути фінансування. Інакше воно залишиться на папері.

Алина, такая же молодая мама: - Уважаемая Леся ! Вы недавно родили дочь. Через несколько лет она пойдет в школу. Посмотрите, что делается ! Ведь торговцы пивом, ром-колой и сигаретами просто губят наших детей с малых лет. В Верховной Раде депутаты просто потеряли совесть, там сидят лоббисты алкоголя и табака. Вы не боитесь за своего ребенка ? А как вы можете помочь нашим детям ?

Леся ОробецЛ.Оробец: - Класно, що в молодих мам, таких як ви, вистачає сил на активну громадську позицію, за це вам дякую. Повністю з вами погоджуюсь, сама активно борюсь з цим явищем, як на приватному, так і на державному рівнях. Дивіться відповідь вище.

Юрий Кардошов: - Леся привет! Хочу пожелать тебе успехов во всём. А главное здоровья. Мне интересно вспомнила ли ты меня? Даю подсказку, во время учебы меня называли депутатом. Юрий Днепропетровск.

Л.Оробец: - Сорі, не можу пригадати :) можна ще одну підказку?

Сармат: - Украину может спасти - федеративное устройство, с последующим разделением в границах до 39-го г.
Мы разные: и язык, и взгляды, и героика и т.д. От этого и все передряги. Только не говорите , что все выдумали политики...
Спасибо.


Л.Оробец: - Не дай Боже! Такі кордони будуть різатись по живому. Наприклад, моя сім’я - бабуся зі Східної України, дідусь - з Західної. Та навіть мій чоловік з Лівобережжя! Можна шукати, що нас роз’єднує, і найти багато чого, але навіть сусідні села не схожі одне на одне. Криза - це ситуація, колі потрібно об’єднуватися. На днях Євген Сверстюк (український дисидент) сказав класну фразу: боротьба за незалежність України починається кожного ранку.

Андрей: - Значительная часть населения Украины выступает за придание русскому языку статуса государственного. Вы - демократ и не можете быть против демократических требований. В то же времы Вы против придания русскому языку статуса государственного. Значит, по Вашему мнению, требования в отношении русского языка АНТИДЕМОКРАТИЧНЫ. Объясните, в чем АНДИТЕМОКРАТИЧНОСТЬ требований о придании русскому языку статуса государственного?

Л.Оробец: - Для мене загадка - чому саме російська мова в нашій державі потребує захисту. Я завжди говорю українською, і на вулицях Києва відчуваю себе щонайменше екзотично.

Демократичним є прагнення вберегти свою культуру і самобутність, але зовсім недемократичним є процес русифікації, який на території України насаджується вже декілька століть. Раніше цей процес прикривався комплексом меншовартості українців, тепер - демократичними традиціями. А суть від цього не міняється. Я не проти російської мови, але щось мені підказує, що зовсім інші мови в Україні потребують захисту.

Володимир: - Пані Леся що коїться зараз з структурою СБУ? ТАке враження що туди понабирали істориків які тільки тим і займаються що вивчають минуле України це їх фах? ЧОму без хабаря на волині неможна влахтуватись в СБУ на роботу?

Л.Оробец: - Якщо ви про тих ентузіастів, які займаються зараз розкриттям архівів НКВС, то вони роблять добру справу. Люди мають знати своє минуле. Багато хто зможе дізнатись правду про свої пропалих без вісти чи загиблих родичів, адже ще живе те покоління, яке пам’ятає ці події. З приводу хабара в СБУ - звертайтесь до суду.

Женя: - Добрый день!
Что подразумевается под единым центром?


Л.Оробец: - Політична партія Єдиний Центр, яка налічує понад 20 тис членів, має представницва в усіх областях України, і на виборах в Тернопільську обласну раду, якщо вони відбудуться, претендує на 7-8%. Докладніше можете прочитати на сайті www.edc.org.ua

Василич: - Ужоссс! А что, действительно каждая домохозяйка может управлять государством? ;-)

Леся ОробецЛ.Оробец: - Століттями чоловіки не довіряли жінкам управління державою, при цьому не помічали, що жінки і так управляють найдорожчим, що у них є :)

Я схиляюсь перед мудрістю простих українських домогосподарок, які умудряються в умовах зростання цін, незрозумілого курсу долара, товарного дефіциту і паніки управляти власним господарством. Багатьом державним мужам є чому повчитися. Коли в нас державний бюджет на сходиться на декілька мільярдів, і жінки на 600 грн. пенсії умудряються накривати стіл, то домогосподарка - це комплімент, а не образа.

жилин: - Леся,в нашей политике можно быть либо прожженным циником,либо отпетым романтиком.Откуда у Вас тот жизненный опыт,если Вы собираетесь балансировать между двумя неизбежностями?

Л.Оробец: - Да ви філософ, сер! Насправді політику потрібно декілька якостей, без яких ніяк: непереборний оптимізм, вміння тримати удар і слово, ну і напевно вміння слухати, а не тільки говорити.
Леся Оробец


От редакции. Лучшим вопросом онлайн-конференции Леся Оробец назвала вопрос нашей читательницы Валентины Игоревны из Черкас о внешнем тестировании. Уважаемая Валентина Игоревна, просим связаться с редакцией по электронной почте [email protected], чтобы оговорить условия вручения вам памятного подарка в честь пятилетия From-UA.