«Мы принципиально хотим, чтобы и Кравчук, и Витренко попали в Верховную Раду»
19.10.2005 15:56
Он рассказал, каким будет блок Януковича и его предвыборная программа, предложил свои рецепты объединения оппозиции. Предлагаем полный список ответов Тараса Вячеславовича.

Вопрос от Степана Вариводи: – В якому стані розслідування справи по вбивству вашого батька В’ячеслава Чорновола?

Т. Чорновил: – Справа розслідується Генпрокуратурою, версія про випадкову аварію більше не розглядається. Однозначно вбивство, але вихід на замовників проблематичний, частина з цих людей і сьогодні мають можливість блокувати справу. Інші вбиті, або в бігах. Фігуранти часто переплітаються зі справою Гонгадзе.

Вопрос от Георгия: – Ув. Тарас, почему, по вашему мнению, так и не удалось добиться единства оппозиционных сил? Ведь очевидно же, что вместе удалось бы достигнуть больше, в том числе, возможно, и набрать большинство на выборах.

Т. Чорновил: – Єдиний блок – братська могила. У нас різні оппозиційні сили з різними виборцями. В єдиному блоці ми більше втрачатимемо ніж здобудемо. Головне – домовитись про правила агітації, не поборювати один одного. А об'єднатися в єдину коаліцію ми можемо після виборів.

Вопрос от Максима Гордійчука з Черкас: – Тарасе, ви молодий перспективний політик, що ж спонукало вас увійти до партії донецьких капіталістів? Чи ви стали поділяти ідеї наближення до Росії, впровадження російської мови як другої державної, підтримки московського православ'я?

Т. Чорновил: – Ця партія вже давно не є донецькою. Моя участь в ній – зайве тому підтвердження. Я як був, так і залишаюся прозахідним політиком, але не в маразматичному вигляді, як це робить нова влада. Російська мова і московське православ'я є принциповими для частини членів партії і багатьох її виборців. Наше завдання – подбати, щоб ці принципи і ті, які сповідує інша частина українців, узгодилися і не розколювали Україну. У мене теж є кілька рецептів цього. Їх свого часу висував мій батько. Вони нормально сприймаються в Партії регіонів.

Т. Чорновил: – Склад блоку остаточно сформується на з'їзді в кінці листопада. У нас аж задуже демократична структура, і керівництво лише веде переговори, але кінцеве рішення прийме все ж Політрада і з'їзд. Особливих несподіванок не буде. Це буде соціально і економічно зорієнтований блок партій. Скандальних політструктур в ньому не буде.

Основною силою залишатиметься Партія регіонів. Склад блоку зорієнтований на сприйняття у всіх регіонах України. Ми розраховуємо на безумовне перше місце на виборах, але жодна партія не має шансів отримати понад 50%. Попередній прогноз – в районі 30%. Вихід з кризи і подальша стратегія розвитку держави – це інновація, яку вперше в Україні вчора розробила і скоро презентуватиме Партія регіонів. Це програма на найближчі 15 років, без популізму.

Вопрос от Татьяны Яцыны: – Часто встречается информация о том, что Партия регионов потеряла много сторонников. Ваш прогноз о 30% на выборах в ВР отличается от результатов опросов. На каких данных основывается Ваш прогноз? Каков Ваш прогноз относительно БЮТ? Ставит ли Партия регионов задачу привлечения интеллигенции? Какой процент составляет интеллигенция в ваших рядах? Является ли для Вас, как несомненно интеллигентного человека, такая задача приоритетной? Или это не настолько важно? Я живу не в Украине, и отсюда складывается впечатление, или его «складывают», что партия пользуется поддержкой только у пожилых женщин.

Т. Чорновил: – Образ типового прихильника Партії регіонів як скандальної жінки на площі в Донецьку – чергова легенда. Де би в нас набралося кільканадцять мільйонів таких скандалісток? Це якраз той електорат, який за нас імовірно й не проголосує.

Щодо інтелігенції, для мене це особливо принципово. Чому я й виступаю проти будь-якого популізму. Проблема нашої інтелігенції в тому, що вона найдовше позбувається іллюзій і стереотипів. Чи прискоримо ми цей процес, щоби завершити до парламентських виборів – не знаю, але хотів би.

Щодо 30%, вони абсолютно реальні. Соціологічні опити подають адекватний зріз, але він перебуває в динаміці, плюс частина з опитаних прихильників наших опонентів відверто не хочуть йти на вибори, є велика кількість тих, хто ще тільки визначається. Я прогнозую перше місце Партії регіонів, друге, приблизно з нинішнім рейтингом, Ющенку, і тільки третє або четверте – Тимошенко. Народна артистка переграла сама себе. Їй перестають вірити.

Вопрос от Елены из Киева: – Очень хочется пожелать Вам и Вашим соратникам успеха на предстоящих выборах. Скажите, пожалуйста, какова позиция Партии регионов в отношении шествия ОУН-УПА 15 октября по Крещатику?

Т. Чорновил: – Сам похід був відверто провокаційний. До речі, ветерани УПА від нього відмовилися, а організовували його провокаторські групи, які перед кожними виборами розігрують цю карту.

Моє особисте ставлення до ОУН-УПА дещо відрізняється від позиції Партії регіонів. Я добре знаю історію цього руху, не був він ні «профашистським», ні злочинним, але до порозуміння треба йти не шляхом провокацій, а повільною науковою і дискусійною роботою. Маргінали з одного і з другого боку розіграли й використали на свою користь конфлікт на Хрещатику, а про справжніх ветеранів ніхто й не згадував. Брудно.

Вопрос от GRAND: – Шановний пане Тарасе! Проінформуйте будь ласка, якщо порівняти передвиборчу програму кандидата в Президенти В. Януковича на президентських виборах 2004 року та майбутню передвиборчу програму Партії регіонів на парламентських виборах 2006 року, то що між ними буде спільного, а що відмінного?

Т. Чорновил: – Основна відмінність – поява чіткого стратегічного плану розвитку держави. На президентських виборах він представляв окремі складові цієї програми. Абсолютна відмова від популізму, навіть якщо б він добре сприймався виборцями. Основна відмінність у тактиці – це будуть наші вибори, а не вибори за сценарієм Банкової, який нам було нав'язано у президентській кампанії.

Якою буде наша тактика і поведінка? Подивіться на нашу кампанію перед третім туром – виключно конструктив, жодних порушень, жодного бруду. Люди так наїлися брудних апельсинів, що їм вже хочеться нормальної цивілізованої політичної сили.

Вопрос от Joker: – Назовите конкретные шаги вашей партии после парламентских выборов в отношении русского языка.

Т. Чорновил: – Не хочу займатися популізмом. Кожен, хто читав Конституцію, розуміє, що механічно ввести другу державну мову майже неможливо. Але є методи, які не викличуть конфлікту і реальні для реалізації. Наприклад, об'єднати мовну проблему з проблемою федералього устрою. Але перед тим, як починати будь-які дії у такій дразливій сфері, ми проведемо серію наукових «круглих столів» і після них ініціюватимемо референдум з цього питання.

Вопрос от Сергея: – Уважаемый Тарас Вячеславович! Если разговор о придании русскому языку статуса государственного является «популизмом», значит, эта мера отражает чаяния многих миллионов граждан Украины. Почему их право свободно использовать родной язык во всех сферах деятельности, на своей родной земле игнорируется?

Т. Чорновил: – Я не називав це популізмом. Популістськими є заяви деяких маргінальних партій, що вони так просто й легко внесуть відповідну зміну до Конституції. Ми зобов’язані забезпечити належний статус і умови і для російської, і для всіх інших мов в Україні, в тому числі і власне для української.

До речі, дії нової влади в мовній політиці реально зашкодили саме українській мові. Бо коли заслані в органи влади на сході України ідіоти (вибачте, інакше не можу назвати) починають адміністративно нав’язувати українську мову, та толерантність до всього українського, яка поступово там почала утворюватися і сприйняття української мови як державної, були зруйновані.

Мовний статус треба чітко виписувати в законах, і дуже коректний варіант свого часу пропонував В’ячеслав Чорновіл. Хоча він і був лідером націонал-демократичного руху, але мовні культурні потреби інших націй сприймав дуже чутливо.

Вопрос от kenan: – Господин Чорновил, ваше мнение о факте задержания в Украине бывшего спикера азербайджанского парламента Расула Гулиева. Известно, что миллионер и бывший директор нефтеперерабатывающего завода Р. Гулиев обвиняется на родине в хищении более 100 млн. доллров. Оппозиция заявила, что арест Гулиева в «оранжевой Украине» может нанести удар по демократическому имиджу официального Киева. Хотелось бы узнать Ваше мнение по этому поводу.

Т. Чорновил: – А хто сказав, що в «оранжевих» у Києві є демократичний імідж? Приїзд Гулієва і його затримання для офіційної влади момент визначення, коли всі варіанти реакції негативні. Політичні інтереси із офіційним Баку і з азербайджанською опозицією поєднати неможливо. А робити чіткий вибір і нести за нього відповідальність Ющенко не вміє.

Моє ставлення – все має йти чітко за законом, якщо є реальні розкрадання є й реальна процедура. Але якщо справа в Азербайджані сфальшована – треба проявляти принциповість, незалежно від нафтових інтересів і підтримки американцями офіційного Баку.

Вопрос от Миколи Крока: – Тарасе, чи важко жити коли всi думають про тебе як про Iуду? Невже совiсть не гризе?

Т. Чорновил: – Нарешті жорстке питання. А кого я зраджував і за що мене мала би гризти совість? Хіба що за те, що в 2004 році не зумів переконати людей, хто такі Ющенко і Тимошенко, і що вони зроблять з країни. Здається, всі переконалися, що ні совісті, ні честі, ні патріотизму, ні професійності там нема.

Я був би зрадником, якби пішов за ними. Також зрадив би свої принципи, якби поплив за течією у середовищі людей, які підтримують Януковича. Але я й тут завжди відстоюю свою позицію в усіх дразливих питаннях: стратегічний курс, мовна політика, федералізм, ставлення до нашої історії. І мені здається, це оцінюють. Позиції мого батька В. Чорновола, зрадником якого мене пробують показати, дуже часто переплітаються з ідеями, які обстоює Янукович (федеральний устрій України, система культурно-мовних автономій).

Вопрос от Влада из Харькова: – Какие действия партия намерена предпринять в случае фальсификации выборов? Объективность и соблюдение законов Украины «оранжевыми» судами мы видели после так называемого «третьего» тура.

Т. Чорновил: – Вже навіть західні спостерігачі визнають, що їх змушували «освячувати» ющенківський переворот. «Оранжевий» фальсифікат зумовлений рядом факторів: зовнішній тиск, дитяча наївна довіра всередині країни.

Більшість українців більше не повірять в казки. На Заході вже стає популярним український анекдот про граблі. Ющенко однозначно влаштував би на цих виборах терор і фальсифікації ще гірші, ніж Кучма. Але він сьогодні ослаблений. Не того вовк добрий, бо добрий, а того, що зубів у нього нема. Наша активність і ці об’єктивні фактори можуть гарантувати чесність виборів.

Вопрос от Оксаны: – Не исключаете ли Вы того, что Республиканская партия Украины может войти в блок Януковича?

Т. Чорновил: – Дуже мала ймовірність, хіба що при утворенні потужного індустріального блоку. У мене особисто було багато претензій до лідера республіканців Бойка, доки на його місце в «Нафтогаз» не прийшов Івченко. Найкращий приклад, як декларований патріотизм цього голови КУНу не приніс нічого, крім шкоди й приниження державі, а прагматизм Бойка виявився набагато патріотичнішим.

Щодо їх участі в блоці поки що дискусія не велася. Кажуть, що в політиці можливе все. Відповім: майже все, крім відвертого бруду. Тому в принципі з республіканцями об’єднатися можна, а з тимошеківцями – ніколи.

Вопрос от Анатолия из Житомира: – Вы любите музыку? Если да, то какую. И еще – на какой машине вы ездите и о какой мечтаете? Спасибо.

Т. Чорновил: – Їзжу на «Шкоді» – майже вітчизняний виробник, зібрана на Закарпатті. Мене цілком задовільняє. Шикувати не люблю, головне, щоб була функціональна. Я ж не син Ющенка. Їздити доводиться дуже багато, з травня за кермом сам наїздив 20 тисяч кілометрів.

Яку музику? Залежно від настрою. Не люблю попси і надмірного конструктивізму. Люблю класику, Бетховена й Генделя, з сучасних – найбільше бардівські варіанти, джаз. Хоча знавцем музики себе назвати не можу.

Вопрос от Николая Гайдаша: – Пане Чорновіл, які найочевидніші хиби правління Ющенка ви б відзначили в першу чергу?

Т. Чорновил: – Навіть важко перерахувати. Абсолютний непрофесіоналізм, нарцисство і самовпевненість, самодурство, підкилимові ігри, несприйняття іншої думки, а головне – це фатальна безвідповідальність. Вони навіть не усвідомили, що в їхніх руках доля десятків мільйонів людей. Таким людям не можна довірити навіть догляд за худобою на фермі, бо й там людяність потрібна.

Вопрос от Елены: – Здравствуйте Тарас, всегда с удовольствием слушаю Ваши выступления, во многом с Вами согласна. Спасибо Вам за честность, принципиальность и любовь к своему народу. Вопрос: у меня сложилось мнение, что среди политиков синей оппозиции есть темы табу, которые они не затрагивают, критикуя «оранжевую» власть. А вот власть наоборот не гнушается ничем, даже заведомой неправдой. Почему не поднимаются такие темы, как семейная жизнь Президента в «дочумаченковский» период? Личная жизнь характеризует политика как человека – это очень важно (почему ничего неизвестно о его первой жене, где же свободная пресса?). Конечно, в интернете можно кое-что выудить, но он не всем доступен, люди своим выбором влияют на политику, надо помочь им сделать его осознанно. Многие заблуждаются и верят тем, кто больше и циничнее врет. Почему бы оппозиции просто не говорить правду, а не играть в благородство, оно очень дорого обходится?

Т. Чорновил: – Вони самі проти себе вил’ють весь бруд. Чи треба ще нам зайвий раз наголошувати про бруд і корупційні зв’язки родини Президента, коли його «любі друзі» зроблять це замість нас?

Гратись в благородство? А для мене це не гра, а стиль життя. Мені здається, не варто опускатися до рівня своїх опонентів, бо інакше ми ризикуємо стати такими ж, як і вони. Дорога в нікуди дуже зручна і комфортна, але треба вибирати чесний шлях. Зрештою, це заповідалося і Святим Письмом. Я віруючий, Янукович, інші лідери партії Святе Письмо теж використовують не як агітацію, а як основні напрями в житті. Ми не опустимося до того рівня.

Вопрос от Danila: – Главный редактор газеты «Бизнес» Игорь Каневский и часть журналистов покинули издание, потому что их якобы заставляли искать компромат на мэра Киева Александра Омельченко и на спикера Верховной Рады Владимира Литвина. Заказчиком компроматов якобы является Николай Мартыненко. Как Вы прокомментируете этот скандал?

Т. Чорновил: – Це їхні методи, через які, зокрема, я не в «Нашій Україні», а в опозиційній до неї партії. Мені навіть не хочеться коментувати їхню мишину возню. Нехай всі «оранжеві» разом несуть відповідальність за те, що вони зробили з країною. А те, що жертвами цієї боротьби стають журналісти – зайва ознака, що нічим ющенківці не відрізняються від кучмістів. Та сама боротьба проти свободи слова і чесної журналістики. Якби появились чергові записи їхніх розмов, то там би ми почули жорсткіші і брутальніші фрази, ніж собі дозволяв навіть Кучма, в симпатіях до якого мене неможливо запідозрити.

Вопрос от Горячего сторонника: – Тарас, не получится ли так, что ваш блок на выборах будет воевать не столько с «оранжевой» властью, сколько с блоком Кравчука и блоком Витренко? Верите ли Вы, что удастся избежать такого позора?

Т. Чорновил: – Ми в дечому опонуємо і Кравчуку, і Вітренко. Але принципово хочемо, щоб і вони попали в Верховну Раду. Заради цього ми не підтримали ідею підвищення прохідного бар’єру, що персонально для нашої партії було б вигідним. До боротьби з іншими опозиційними силами ми не опустимося, хоча на нечисті методи боротьби проти нас все ж мусимо відповідати.

Єдині, кому ми протистоїмо абсолютно відверто серед тих, хто називає себе опозицією, – Блок Юлії Тимошенко. Не може бути опозицією той, хто створив цю систему і несе за неї пряму відповідальність. Це квазі-опозиція, і на цьому я буду наполягати скрізь і всюди.

Вопрос от Ирины: – Прежде хочу выразить слова уважения в Ваш адрес за умение излагать свои взгляды, за профессионализм, конкретику, взвешенность, искренность, уважение к иным взглядам. Чего, к сожалениию, не скажешь о многих политиках и государственных деятелях. Очень привлекает Ваше желание и деятельность в объединении оппозиционных сил Украины для блага украинского народа и государства Украина. Вопрос: может ли объединение оппозиционных сил завершиться их слиянием в отдельную партию (если Да – то как скоро, если Нет – то почему). Ваше отношение к наличию в стране такого количества партий?

Т. Чорновил: – Дякую за компліменти. Оцінюю їх як дуже великий аванс. Штучне об’єднання політичних партій ні до чого доброго не приведе. Ми опозиція і Тимошенко себе називає опозицією. Чи можна об’єднати в одну партію тих, хто розбудувовали державу, і тих, хто її за 8 місяців ледве не зруйнували? У нас інша проблема – навчитися розуміти і підтримувати один одного, а не працювати методом підніжок та підкилимових ігор. Чесна співпраця і навіть опонування опозиційних сил дасть більше позитиву, ніж механічне злиття.

Кількість партій – ознака того, що політику перетворили на дрібний базарний бізнес. Зі 120 тільки 10 заслуговують на певну увагу.

Вопрос от Лили: – Регионалы собираются поддержать воинов УПА относительно придания им статуса воюющей стороны во 2 Мировой. Это связано с личностью Тараса Черновола?

Т. Чорновил: – Партія регіонів такого рішення не приймала. Сьогодні проблема УПА розділяє суспільство, хоча це й несправедливо щодо цих людей. Може, після виборів, коли псевдонаціональні крикуни затихнуть, ми зможемо організувати загальнонаціональну дискусію, яка поступово примирить дві сторони і розв'яже проблему. А примирення по-ющенківські ми вже побачили на Хрещатику.

Вопрос от Рины: – Ув. Тарас, неужели Украине так необходимо вступление в НАТО? Зачем разрывать отношения с Россией? Я хочу пожелать блоку Януковича на выборах 2006 года только победы. Ведь до «революции» мы жили лучше. А сейчас? Что ждет наших детей?

Т. Чорновил: – Щодо НАТО – нас туди і так ніхто ніколи не прийме. З прихильника НАТО на його противника я перетворився за тиждень, коли стажувався у їхній штаб-квартирі у Брюселі. Це абсолютно нежиттєздатна організація, і «Партнерства заради миру», яке з НАТО підписали і Україна, і Росія, нам цілком достатньо. Шукати порозуміння треба з новою структурою – військовим союзом Європейского співтовариства, яке не має за собою шлейфу несприйняття.

Конфлікт з Росією нічого доброго нам не дав. В результаті ми від тієї ж Росії стали ще залежнішими. А західний курс «оранжевої» влади: «скажи дурневі Богу молитися...»

Вопрос от Сергея: – Как Вы характеризуете Е. Куншнарева и цели партии «Новая демократия», ведь эта партия будет идти на выборы в одном блоке с вами?

Т. Чорновил: – Євгену Кушнарьову симпатизую як хорошому регіональному лідеру і людині, яка вміє по живому реагувати на події в суспільстві. Задоволений, що ми йдемо разом, хоча впливовість його партії переоцінювати не буду.

Вопрос от Генриха Иванова: – Господин Тарас. На «Школе молодого политика» в конце 90-х Вы являлись главным героем в одной компрометирующей Вас видеозаписи. Есть ли риск, что данная «кассета» попадет на телевидение? И какова будет Ваша реакция?

Т. Чорновил: – Це була рольова навчальна гра для молодих політиків. Якщо хтось захоче використати цей ігровий фільм, буду тільки вдячний – дістану інформаційний привід. Ті, хто проти мене боролися такими методами, мали можливість відчути на собі тезу про український національний інструмент – граблі. Здається, бажаючих поменшало.

Вопрос от Серго: – Тарас, принято ли какое-нибудь решение по Киеву: кого – на мэра, с кем – в Киевраду? Или просто Ваши соображения по этому поводу. Ваша партия против А. Омельченко как реального претендента на кресло мэра в 2006 г., памятуя его роль в «оранжевой» революции? Может ли киевское отделение ПР сблокироваться с «Єдністю»?

Т. Чорновил: – Пропозиції щодо виборів у Києві ще має внести київська міська організація, очолювана Василем Горбалем. Блокування на місцевому рівні – теж її прерогатива.

Підтримувати Омельченка? Для нас було б нелогічно не лише через позицію під час перевороту, але й внаслідок його діяльності на посаді мера. Я був би схильний підтримати саме Василя Горбаля як доброго господарника й фінансиста. Але він має прийняти рішення самостійно.

Вопрос от Елены из Киева: – Дорогие «Регионалы», сколько вы будете наступать на одни и те же грабли? Неужели вы не поняли, кто пришел к власти на нашей Украине? Они все лгуны, дилетанты, провакоторы!!! Хватит соглашений и договоренностей с ними. Надо брать власть в стране, иначе будет катастрофа!

Т. Чорновил: – Хто прийшов до влади – ми добре знаємо. Я про це заявляв не лише перед президентськими виборами, але й за два роки до них (2002 рік – моя стаття «Це буде страшна влада»). А яким способом ви пропонуєте брати владу? Революцією і бунтом? Ми не агресивні, як «оранжеві», ще одного Майдану держава не переживе.

Домовленності носять тактичний характер. Ми вимагаємо від влади виконувати закони і не руйнувати країну. Поступки, на які йдемо, не порушують наших принципів. Голосування за Єханурова кардинально не міняє ситуацію, але призупинить падіння, започатковане Тимошенко. Те, що ми не оголосили війни Ющенку разом з Тимошенко – логічно, ми не будемо в обозі людини, яка руйнувала цю державу. Зате ми відстояли ситуацію, при якій можна провести відносно чесні вибори.

Вопрос от Аллы: – Вы можете назвать, кто от Партии регионов будет баллотироваться в Житомире?

Т. Чорновил: – Вибори будуть за партійними списками. Мажоритарних депутатів більше не буде. Кандидатів від Житомирщини поки що не знаю, але завтра буду в Житомирі, виступатиму перед ЗМІ, на дискусії в міській бібліотеці матиму ряд політичних зустрічей, можливо після того зможу відповісти на Ваше питання.

Вопрос от Геннадия из Запорожья: – Добрый день, Тарас Вячеславович! Какие партии войдут в блок В. Януковича, на каких условиях и какой процент (кол-во мест в ВР) они получат в парламенте? Какие первые шаги будет предпринимать Партия регионов в новом созыве Верховной Рады? Будет ли предложена программа по выходу из экономического кризиса в Украине, сделанного режимом Ющенко-Тимошенко? Желаем Вам победы на выборах! Спасибо!

Вопрос от Сергея: – Тарас, скажите, ведет ли Партия регионов работу над созданием сайта Блока Виктора Януковича? Если да, то когда можно будет увидеть этот проект? Просто Форум Кравчука уже имеет сайт, а Регионы как всегда отстают. Спасибо.

Т. Чорновил: – Нам завжди не вистачає часу на саморекламу. Хоча може це й на краще. Стільки політичної реклами вилилось на голови людей, що ранні політичні старти нікому не допомагають і навіть зменшують підтримку. Однак медіа-присутність в тому числі сайт блоку (Янукович має свій сайт) обов"язково мусить бути створений. Хотілося б щоб це був не сіренький партійний сайт, а щось яскраве і цікаве для читача, наприклад, схоже на From-UA.