Працівники Косарського спиртзаводу перемогли у протистоянні з керівництвом «Укрспирту»
15.11.2016 11:00

Завдяки активності працівників знову запрацював Косарський спиртовий завод, що на Черкащині. Спиртзавод був закритий першого жовтня керівництвом “Укрспирту” через те, що працівники не бажали бачити на посаді заступника керівника колишнього “горе-директора” Валентину Крижневу. Колектив заводу висловив їй недовіру, що і спричинило конфлікт з “Укрспиртом”.

Голова профкому Косарського спиртового заводу Людмила Бойко розповіла, що стало причиною раптового закриття заводу в її селі. "Нам надійшов наказ на підприємство про призначення заступником керівника колишнього нашого директора Валентини Крижневої. Ця людина колись вже працювала в нас на підприємстві, трудовий колектив знає методи її роботи. Після того, як такі керівники покинули наш завод, він стояв чотири роки з великими боргами. Ми колективом прийняли рішення висловити цій людині свою недовіру та не допустити її до роботи. Керівник нашого підприємства не має до цього відношення, ми просто поставили його перед фактом. Але потім нам спробували нав’язати цю людину знову. А нашого керівника стали засипати доганами, щоб зіпсувати його репутацію та тиснути на нього у такий спосіб", – розповіла пані Людмила. Одразу після висловленої Крижневій недовіри з Києва на підприємство прийшов наказ про невідкладне припинення роботи спиртзаводу.

Але працівники не опустили руки і вирішили відстоювати свої трудові права та свій завод. А саме, вийти на страйк, перекривши ділянку дороги міжобласного значення «Київ-Луганськ-Ізварине». Таким чином колектив заводу хотів привернути увагу громадськості на безвихідь працівників та деградацію підприємства, на яке їх прирікало тимчасове керівництво ДП «Укрспирт» на чолі з Олегом Дрожжіним.

Зауважимо, що робітники Косарського МПД не відразу йшли в наступ і влаштовували страйки. Людмила Бойко розповіла, що колектив заводу неодноразово звертався до Дрожжіна, писав листи, в яких робітники просили врахувати їх думку щодо призначення нових керуючих осіб. Але ніхто не хотів їх чути.

Навіть страйк не з першого разу привернув увагу тимчасового керівництва «Укрспирту». Акцію протесту працівникам Косарського заводу довелося влаштовувати тричі. Люди були налаштовані рішуче і казали «якщо нинішнє керівництво ДП “Укрспирт” не дослухається до думки колективу, ми поїдемо на акцію протесту під стіни Кабінету міністрів».

Після останньої акції до представників заводу звернулися журналісти та запропонували надати майданчик для зустрічі та обговорення проблем з керівництвом ДП «Укрспирт». І от, в кінці жовтня, в телестудії на програмі «Країна, яка нам потрібна» зустрілись дві сторони. Тоді, сторону тимчасового керівництва ДП «Укрспирт» представив Роман Сметанюк, наразі відомий як людина, яка ввела в оману Дергачівський районний суд.

В ході напруженого обговорення Сметанюк пообіцяв влаштувати працівникам зустріч з Дрожжіним, натомість керівництво «Укрспирту» спробувало зірвати збори профспілкових лідерів. За цим фактом Національна поліція України відкрила кримінальне провадження проти Олега Дрожжіна за незаконне перешкоджання діяльності профспілкової організації. Йому загрожує до трьох років позбавлення волі. Дії некомпетентного тимчасового керівництва ДП «Укрспирт» проти профспілок не залишилися непоміченими всеукраїнськими засобами масової інформації.

І врешті, не витримавши натиску ЗМІ та рішуче налаштованих працівників Косарського заводу, тимчасове керівництво ДП «Укрспирт» все таки дало «зелене світло» робітникам і завод знову запрацював. Людмила Бойко вважає, що тимчасове керівництво “Укрспирту” просто не встояло під натиском робітників і вирішило таким чином остудити гнів народу.

Також вона впевнена, що завод вдалося запустити тільки завдяки чіткій позиції колективу. «Колектив у нас дружній, але один в полі не воїн. Нам допомагали і народні депутати і міська та обласна ради. Завдяки зусиллям великої кількості небайдужих людей нам все таки вдалося відстояти свою позицію. Ще залишається багато невирішених питань, зокрема з керівником заводу але ми працюємо. Валентину Крижневу, яку ми не бажали бачити в своєму колективі перевели на Тхорівський МПД, що на Київщині» - заявила профспілковий лідер.

Активність профспілки Косарського спиртзаводу по захисту своїх прав стала гарним прикладом для підприємств в інших регіонах, які теж стали “жертвами” Олега Дрожжіна та Тараса Кутового. Тепер колективи бачать, що спільними діями можна відстояти своє конституційне право на працю.

Слід сказати, що порушення прав профспілок стали масовим явищем з самого моменту призначення Дрожжіна тимчасово виконуючим директора ДП “Укрспирт” в липні 2016 року. Весь цей час колективи протестують проти масових звільнень та закриття заводів, вимагають відсторонення від посад в “Укрспирті” одіозних люстрованих міліціонерів, як-то Григорія Полковнікова, а після порушеної кримінальної справи відсторонення від посади на час слідства – нинішнього керівника “Укрспирту” Олега Дрожжіна. Аграрний міністр Тарас Кутовий не реагує на ситуацію, що склалася в галузі, можливо через те, що сам має відношення до корупційних схем.

Саме тому, профспілки ДП “Укрспирт” виходять 17 листопада на масову акцію протесту під стіни Верховної Ради України. Якщо влада у високих кабінетах не чує голос народу, народ вийде на вулиці та змусить її себе почути.