Санкційне питання: чим цікавий документ, прийнятий G7
27.05.2016 13:10

Продовження або скасування санкцій проти РФ залежить від того, як Україні і Росія будуть виконувати Мінські домовленості. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів доцент Інституту міжнародних відносин Київського Національного університету ім. Тараса Шевченко Андрій Наджос.

За словами нашого співрозмовника, G7 має чітку позицію щодо санкцій проти РФ, і, схоже, влітку вона не зміниться.

«Давайте подивимось на документ, що прийняла G7, до якої входять такі країни-скептики щодо санкцій проти РФ, як Франція і Італія. Тут можна знайти дуже жорстке формулювання: країни G7 занепокоєні тим, що Росія не виконує свої Мінські зобов'язання, пов'язані з суверенітетом України, і санкції можуть бути переглянуті тільки якщо РФ повністю буде виконувати Мінський процес. Навіть більше того — в документі міститься посилання на те, що країни G7 можуть піти далі і застосувати додаткові обмежувальні заходи для того, щоб збільшити плату Росії за те, що вона робить в Україні», - каже експерт.

А ось продовження або скасування санкцій, продовжує Наджос, залежить від того, як обидві сторони будуть виконувати Мінські домовленості.

«На жаль, в цьому документі є посилання на те, що і Україна має виконувати свою частину зобов'язань, особливо що стосується якомога швидшого проведення місцевих виборів в окремих регіонах Донецької і Луганської областей. Крим, до речі, так само не забувають — це можна побачити в першому абзаці цього документу», - додає співрозмовник видання.

Таким чином, констатує доцент Інституту міжнародних відносин Київського Національного університету ім. Тараса Шевченко, нинішня позиція G7, скоріш за все, буде повторена влітку, коли ЄС буде розглядати питання про продовження санкцій.

«Очевидно, що дебати йдуть різні. Я не впевнений, що Італія на прикладі Венето закінчить парад т.з. резолюцій місцевих рад. Тому що Венето може бути не єдиним регіоном, що ухвалить подібну резолюцію. Тобто триває робота і проросійського лобі, але станом на сьогодні європейці все ж розуміють, що реального прогресу немає, режим припинення вогню не працює, Савченко — не поганий знак, але глобально це нічого не означає, тому санкції будуть діяти», - прогнозує експерт.

Щодо звільнення Надії Савченко і впливу цієї події на долю санкцій, то Андрій Наджос каже наступне: «Фактор Савченко звучав крізь, ми самі робили це свідомо — збуджували світ, порушували це на рівні міжнародних санкцій. Але, крім Савченко, є ще з два десятки політичних в'язнів, які сидять в російських тюрмах. У нас ще більше сотні військових, які ще знаходяться в полоні сепаратистів. Можливо, звільненням Савченко росіяни хотіли якимось чином перетасувати нашу внутрішню політику — я б швидше так це розглядав».

Експерт не розділяє точку зору, згідно з якою росіянам «щось обіцяли за Савченко в Європі».

«Це не ті ставки. Зараз йде мова про 7 % території України, яка опинилася не підконтрольна нам. Йде мова про знищення всієї системи після Другої світової війни Росією, яка анексувала Крим і зробила його новим федеральним округом. Це не співмірні речі. Цей сигнал може бути швидше для таких організацій, як РЄ, де санкції наклали на парламентську організацію, але наклали за Крим, за конфлікт на Донбасі плюс наклали за Савченко. Якщо одну передумову не виконують, то якісь гарячі голови в РЄ можуть сказати, що раз РФ одну передумову виконала, то давайте повернемо російську делегацію в склад ПАРЄ, — це може бути, але глобально — ні. Не думаю, що Обама чи Меркель готові за Савченко зняти санкції», - каже наш співрозмовник.

Що стосується країн, які вважаються зацікавленими у знятті санкцій з РФ, зокрема Словаччини та Болгарії, то експерт каже наступне: «Хто б що не казав, але Словаччина робить реверс газу вже 2 роки, за рахунок чого ми змогли зиму прожити без російського газу. Болгари традиційно висловлюються по поводу Росії, це теж зрозуміло, але якщо ми будемо говорити мовою фактів, то на початку травня Болгарія закінчила своє головування в Кабміні Ради Європи. Наскільки я знаю, росіяни робили великі ставки на Болгарію, але по результатах головування не можна сказати, що ця країна була проросійською».

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що Велика Сімка підтвердила автоматичне подовження санкцій проти Росії ще на півроку.