Вчені змогли побачити, який вигляд має смерть
12.05.2017 23:45

Дослідники зафіксували процес смерті на прикладі хробака, в тілі якого від клітини до клітини поширювалися сині флуоресцентні хвилі, поки весь організм не помер, пише Бджола.

Механізм відмирання окремих клітин досить добре вивчений: він викликає ланцюгову хімічну реакцію, яка призводить до руйнування частин клітини і утворення молекулярного сміття. Однак до сих пір вчені мали туманне уявлення про те, як «смерть» поширюється по всьому організму. Роздивляючись в мікроскоп вмираючого хробака, дослідники помітили, як синє світло хвилями проходить через кишечник.

Згідно з даними дослідження, опублікованими в «PloS Biology», відмирання клітин (некроз) поширюється по організму завдяки хімічній реакції за участю кальцію, що міститься в клітинах.

Професор Джемс стверджує: прийнявши до уваги всі отримані дані, ми засумнівалися в популярній теорії, згідно з якою старість приходить у міру того, як в клітинах накопичуються молекулярні пошкодження. Вивчивши біологічну складову процесів старіння і смерті, ми зможемо зрозуміти, як їх зупинити.