Замість окупантів Київрада почала боротися з Україною

Проект рішення Київради внесений на розгляд однією з фракцій Київради передбачав припинення всіх відносин з компаніями, які прямо чи опосередковано пов’язані з підприємствами та фізичними особами резидентами РФ.

На перший погляд патріотична ініціатива могла завдати ще одного важкого удару по стану української економіки, по українському середньому та малому бізнесу, та врешті решт по кожному громадянину України.

Фактично дане рішення вигідно лише російській владі, яка сьогодні всіма силами намагається зупинити втікання коштів з країни та подальше падіння російської економіки.

Не секрет, що за умови підписання асоціації з Євросоюзом, безвізового режиму Україна стає привабливим оазисом для коштів російського малого та середнього бізнесу, що симпатизує українським змінам та не може працювати в умовах антиросійських санкцій та обмежень.

Більше того, в умовах відтоку іноземних інвестицій російська влада неабияк розраховує на повернення російського бізнесового капіталу з України.

Завдяки зазначеного рішення російські банківські структурита підприємства отримали б правову підставу не виконувати свої грошові та інші зобов’язання перед українцями, посилаючись при цьому на власне українське рішення.

Не секрет, що велика кількість європейських та й американських компаній мають ту чи іншу частку російського капіталу, особливо це стосується акціонерних компаній, акції яких вільно торгуються на біржах.

І це було б дивом, що саме для цих європейських компаній вхід в Україну був би закритим, як і інвестиції цих компаній у зруйновану економіку України, адже корпоративні правила таких компаній прямо забороняють інвестування в країни з подібними політичними ризиками. Єдине, що необхідно було б РФ, докупити принаймні по одній акції тих європейських компаній акцій яких вона наразі не має.

Можливо цей кремлівський сценарій й був би реалізований, якщо б не позиція окремих депутатів, що зрозуміли наслідки рішення, що поспіхом та фізичною силою проштовхували у Київраді.

Депутатам все ж вдалось внести зміни в зазначене рішення змінивши «заборону» на «рекомендацію» всім підприємствам та організаціям всіх форм власності, що здійснють господарську діяльність в Києві, Припинити будь-яку господарську діяльність з юридичними особами, які перебувають під прямим чи опосередкованим контролем фізичних або юридичних осіб РФ.

Хоча навіть в такому форматі цього антиукраїнського рішення європейські чи американські компанії, акції яких вільно торгуються на біржі, навряд ризикнуть вкладати кошти в українську економіку. Адже рекомендація державного органу для інвесторів має силу закону.

Тим часом «Сбербанк Росії» припинив свої зобов’язання по кредитним лініям для українських підприємств та ввів обмеження на зняття готівкових коштів для українців.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Олександр Фіщук
Поделиться в Facebook
Последние новости