Кінець епохи тендерних рейдерів?

У «Трейд Коммодіті» - обшуки. «Максмед» - наступний

На початку жовтня співробітники СБУ та НАБУ затримали заступника міністра оборони України Ігоря Павловського і директора департаменту державних закупівель Володимира Гулевича. Їх підозрюють у махінаціях із закупівлями пального для Міністерства оборони України. Доставка пального проводилася через компанію «Трейд Коммодіті», на рахунках якої фахівці з НАБУ і СБУ виявили незаконно отриману суму в 149 млн грн.

Як «Трейд Коммодіті» обдурила систему державних закупівель Prozorro, пояснюють експерти:

- Компанія виходить на тендер з мінімально-можливою ціною на паливо, і автоматично - стає переможцем. Далі ініціює підписання додаткових договорів, за якими вартість продукції зростає до ринкової, і навіть вище. Так відбувалося і при закупівлі палива для потреб Міноборони. В результаті, з держбюджету було виведено майже 149 мільйонів гривень.

Експерт із закупівель Денис Селін говорить, що реалізувати таку схему неможливу без підтримки всередині компанії-замовника:

- До 2015 року компанію ніхто не знав. У 2014 році ніхто з її засновників не світився в таких обсягах поставок. Як вони так різко переступили таку межу - виникають питання. Можливо, були домовленості з чиновниками, що буде перемагати саме ця фірма.

Українські виробники-промисловці заявляють про ще одну компанію, яка займається тендерним рейдерством в системі державних закупівель Prozorro – ТОВ «Максмед Інтернешнл», яка нічого не виробляє, але подає заявки на сотні державних тендерів по закупівлі запчастин, вагонів, фарб, вагонного литва, акумуляторів, і навіть постільної білизни… З власних джерел нам вдалося отримати інформацію, що «Трейд Коммодіті» та «Максмед» мають одного власника.

«Максмед Інтернешнл» максимально «засвітився» на тендерах ПАТ «Укрзалізниця» і буквально взяв стратегічне підприємство в заручники. Експерти роз’яснюють, як діє ця рейдерська компанія:

- «Максмед» подає свою юридично правильну заявку на тендер. Замовник перевіряє документи і допускає компанію до торгів. Але одразу «Максмед» починає блокувати тендер: пише скарги в Антимонопольний комітет на інших учасників тендеру або заяви до судів. Таким чином тендер блокується на багато місяців і учасники ринку потрапляють в заручники від «Максмед».

Лише за 2017 рік на тендерах «Укрзалізниці» «Максмед Інтернешнл» подав більше 200 скарг в АМКУ і заблокував поставку необхідних товарів та послуг для УЗ на 7 млрд гривень! Загалом рейдер заморозив тендери УЗ більше, ніж на 1600 днів.

Лише у вересні цього року «Максмед Інтернешнл» заблокувала тендери на постачання болтів та гайок з шайбами для залізниці на очікувану суму 245,66 млн грн. А влітку за аналогічною схемою заблокував процес закупівлі постільної білизни для екіпірування поїздів. «Максмед» буквально захопив Prozzoro, на торги не можуть прорватися навіть компанії-монополісти! Дивує, що до цього часу ні Генпрокурор Луценко, ні керівник СБУ Грицак не помітили цих цифр.

«Максмед» зриває закупівлю вагонів,

які анонсували Гройсман та Кравцов

Одна з найбільших катастроф для «Укрзалізниці» зараз – це заблоковані «Максмедом» тендери на закупівлю вантажних напіввагонів.

Вантажні вагони «Укрзалізниці» зношені на 90%. Через це промислові підприємства потерпають від збитків – компанії вчасно не можуть отримати сировину, комплектуючі та інші витратні матеріали, а також відправити вироблену продукцію замовникам всередині країни та на експорт. За таких умов потерпає вся економіка країни.

Кабмін спільно з «Укрзалізницею» планували максимально швидко вирішувати проблему, бо ситуація дійшла до критичної точки. Ще минулого року було заявлено про закупівлю 9-ти тис. вантажних напіввагонів: 3 тис одиниць – за рахунок власних коштів УЗ; 3 тис – за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку і ще 3 тис – за рахунок підвищення тарифів на вантажні перевезення. Процес запустили ще при Бальчуні, але на сьогодні з цих планів не закуплено нічого. Чому? Бо тендери заблоковані «Максмед Інтернешнл».

Експерти роз’яснюють, що мета рейдера «Максмеда» – не виграти тендер, а заблокувати його. І блокує він саме ті тендери, які є критично важливими і нагальними. Так учасники ринку опиняються у глухому куті і змушені домовлятися з рейдером.

«Максмед» пропонує дві схеми «домовленостей». Перша – вимагає хабар за розблокування тендеру. А зацікавлених багато: реальні виробники хочуть продати свій товар, промислові компанії по всій країні отримують збитки через відсутність вантажних вагонів і зацікавлені, щоб ці вагони нарешті стали на колії.

Друга схема – «Максмед» виграє тендер і стає посередником між реальним виробником і «Укрзалізницею» та перепродує товари за підвищеною ціною. Різниця, а це мільйони гривень, йдуть на рахунки власників «Максмед».

Вітчизняні виробники промислової продукції заявляють – фірми з сумнівною репутацією, які не є виробниками, застосовують новий вид рейдерства. Про це вони написали у відкритому листі до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, де просять вплинути на ситуацію з «Максмед Інтернешнл», повідомляє ІА «Інтерфакс».

Перша перемога. Чи вдасться втримати?

Найсвіжіші тендери на закупівлю напіввагонів, які намагається заморозити компанія-рейдер, передбачають закупівлю 700 вагонів для перевезення вантажів. Один – на 500 одиниць, ще два – по сто одиниць рухомого складу.

Заявки на тендери по закупівлі напіввагонів подали 4 учасники: ТОВ ДМЗ «Карпати»; ТОВ «Вагонобудівник»; ТОВ «Крюківський вагонобудівний завод» і рейдер ТОВ «Максмед Інтернешнл».

Крюківський завод, розуміючи, що «Максмед» знову прийшов зривати тендер, поскаржився на рейдера в Антимонопольний комітет. Наразі виробники вагонів мають першу перемогу: АМКУ задовольнив скаргу Крюківського заводу і «Максмед» наразі не допущений до торгів. Це рішення також підтримав заявник на покупку вагонів Дарницький вагоноремонтний завод. Тобто вперше за багато місяців блокади тендерів на закупівлю вантажних вагонів торги все таки можуть відбутися за участі реальних виробників: «Крюківського вагонобудівного заводу»; ТОВ ДМЗ «Карпати» та ТОВ «Вагонобудівник».

Чи вдасться втримати цю невелику перемогу на тендерному ринку? Адже «Максмед» знову почав діяти за старою рейдерською схемою – подав зустрічну скаргу до АМКУ на усіх учасників згаданих торгів.

На думку аналітиків, «Максмед Інтернешнл» не змогла б блокувати сотні тендерів без підтримки в структурі «Укрзалізниці», АМКУ та судах. Наприклад, є підозри, що в УЗ спеціально прописували такі умови тендеру, які можна оскаржити. І про ці нюанси точно було відомо юристам з «Максмед». Без сумніву, так само як в ситуації з «Трейд Коммодіті», «Максед» має сильних спільників серед чиновників та суддів, які отримують від рейдера хабарі за блокування тендерів.

Виробники промислової продукції не виключають, що «Максед» знову намагається підкупити чиновників в АМКУ та судів, щоб таки зірвати три тендери за крок до торгів.

Промисловці, громадськість, патріоти України сподіваються, що правоохоронні органи нарешті покажуть свою роботу і не дозволять, щоб валізи державних грошей у вигляді хабарів перейшли від рейдера «Максмед Інтернешнл» до продажних чиновників в «УЗ», АМКУ та судів, а тендер на поставку вантажних вагонів був зірваний.

- Діяльність «Максмед» на ринку державних закупівель – це промисловий, економічний і соціальний тероризм. Сотні компаній по всій Україні не можуть отримати сировину, відправити готову продукцію на експорт, бо одна компанія-рейдер стала на державні потоки і фактично управляє ринком. Реальні українські виробники, які наповнюють бюджет країни, не повинні працювати в умовах бандитського тиску. Ми вважаємо, що Служба безпеки України, Генпрокуратура та НАБУ мають негайно розслідувати діяльність «Максмед Інтернешнл» на тендерному ринку і притягнути винних в розкраданні державних грошей та вимаганні хабарів до відповідальності, - вважають учасники ринку.

Сподіваємося, найближчим часом громадськість побачить гучні затримання чиновників «Укрзалізниці» та Антимонопольного кабінету, які причетні до блокування стратегічно важливих тендерів.

За оцінкою юристів, чиновникам, які допомагали блокувати тендери УЗ, та власникам «Максмед» повинні пред’явити звинувачення за кількома статтями кримінального Кодексу України.

Крім розкрадання державного бюджету в особливо великих розмірах, вони повинні також відповісти за диверсійну діяльність, дестабілізацію роботи стратегічного підприємства в мовах військових дій та посягання на економічну безпеку країни.

За інформацією

медіа-центру транспортних новин

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Михайло Довгий
Поделиться в Facebook
Последние новости