Найманство повертається в СБУ?

Другий рік поспіль Президент та Верховна Рада України намагаються реформувати СБУ та позбавити її невластивих функцій, зокрема, й в сфері розслідувань економічних злочинів. Так, наразі, новий закон про СБУ планують розглянути на початку листопада. Але, динозаври старої системи не відпускають «жирні» напрямки, передусім в економіці, й за останні два роки вал корупційних скандалів в службі безпеки все більшає. Бажання «наїстися» наперед та про запас в чиновників в погонах вже само стало загрозою національній безпеці та суспільству.

Верховна Рада на початку листопада може ухвалити законопроект про внесення змін до закону “Про Службу безпеки України” щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності СБУ. Про це заявила член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ірина Верещук. Вона також нагадала, що законопроєкт насамперед пропонує позбавити СБУ невластивих їй функцій, зокрема це стосуються питань економічного характеру. “Ми вважаємо, що вся економіка має бути прибрана від СБУ – вона має стати спецслужбою, яка займатиметься, наприклад, контртерористичними заходами. СБУ повинна мати інструменти для здійснення своєї професійної роботи”, – пояснила Верещук.

Вже більше двох років тому, 30 вересня 2019 року основні положення законопроєкту про реформу СБУ були презентовані на засіданні Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки, а 1 жовтня 2019 року на Комітеті ВР представили новий закон про СБУ. Після доопрацювання окремих положень у березні 2020 року Зеленський ще раз вніс до парламенту законопроєкт про внесення змін до закону “Про Службу безпеки України” щодо вдосконалення організаційно-правових основ діяльності СБУ.

Але 20 травня Верховна Рада відправила на повторне перше читання президентський законопроєкт щодо удосконалення діяльності Служби безпеки України. Сьогодні вже 2021 рік, а закон так і не прийнято? Чому? Це нагальна потреба часу, запит суспільства та вимога більшості міжнародних партнерів України. Навіть посли закликали український парламент схвалити нинішню редакцію законопроєкту. Посли G7 сподіваються, що Верховна Рада якомога швидше винесе на голосування законопроект про реформу СБУ без внесення нових правок до документу. «Якщо законопроект у нинішній редакції буде успішно реалізований, це стане основою для перетворення СБУ на сучасну службу безпеки, що сприяє зміцненню безпеки і процвітання України», - наголошується в заяві.

Це ж не секрет полішинеля що головним каменем спотикання й гальмом реформи є небажання системи втрати чи не «найсмачніший» напрям - розслідування економічних злочинів. Часто співробітники СБУ напряму «кришують» бізнес – вирішують конфлікти між підприємцями, відкривають кримінальні справи на бізнес, контролюють контрабанду на митниці тощо. І все це не безкоштовно – у цій царині щомісяця обертаються десятки мільйонів доларів. От тому відмовлятися від розслідувань економічних злочинів система не збирається. Навпаки, з послабленням поліції після відставки Арсена Авакова та пробуксовками в роботі НАБУ і ДБР – нащадки Дзержинського посилили тиск у царині розподілу поміж правоохоронних структур розслідувань виключно економічного спектру. Корупційна система не хоче тратити ці дохідні напрямки.

Тому СБУ продовжує виконувати функції боротьби з економічною злочинністю, навіть незважаючи на закон про БЕБ (Бюро економічної безпеки України). Як відомо, зі створенням цього Бюро до нього мали перейти повноваження щодо боротьби з економічною злочинністю. Ліквідація податкової міліції та позбавлення Служби безпеки України права розслідувати економічні злочини – це одна з найочікуваніших реформ для українського бізнесу.

У перехідних та заключних положеннях Закону про БЕБ чітко сказано, що «Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, … але не пізніше ніж через шість місяців з дня набрання чинності цим Законом». Закон набрав чинності 25 березня цього року. Відповідно, 6 місяців минули 25 вересня. Закон передбачає зміни до закону про СБУ, зокрема, Служба позбавляється функцій щодо боротьби з корупцією та організованою злочинністю, а також не займається економічними злочинами. Втім, і закон про СБУ, як і раніше, містить зазначені норми. Тому виникла колізія із запуском БЕБ: відклали чи ні? Так, 22 вересня депутати ухвалили в цілому як закон законопроект «Про внесення змін до статті 11 Закону України «Про валюту та валютні операції» і в останній момент у законопроект внесли поправку, якою передбачається відкласти запуск Бюро економічної безпеки на два місяці – тобто до 26 листопада. Але цей закон досі не підписав Президент Зеленський, і він не набув чинності. Відповідно, станом на зараз БЕБ вже має бути «запущено».

Але СБУ зараз тримає кругову оборону й всіляко намагається посилити свою присутність в цій дохідній діяльності. Така законодавча невизначеність грає на користь зловживань у різних кримінальних провадженнях. По всій країні майже щотижня фіксуються справи з тиском на юридичних та фізичних осіб, зловживання повноваженнями, іноді й прямі злочинні дії. Суди сьогодні завалені подібними справами, а майже кожне адвокатське об'єднання вже мають в своєму кейсі цілу юридичну практику «відносин з СБУ».

Буквально на цьому тижні в столичному суді зіткнулися з кричущим прикладом зловживань Службою своїм становищем. Адвокати столичного Бюро «Ципін та партнери» розповідають про чергову справу, де їхній клієнт, громадянин іншої країни, буквально став жертвою терору та тиску з боку цієї спецслужби. Замість займатися розвідкою, контртерористичними заходами, боротьбою на сході країни та своїми безпосередніми функціями – столичні чекісти вдалися до зароблянь на іноземцях. Розповідають адвокати: «Так, відкрите 2 вересня 2021 року кримінальне провадження №42021110000000233 за фактом вчинення особою А. шахрайських дій, на думку підозрюваного, містить очевидні ознаки замовного втручання з боку працівників СБУ та прокуратури Київської області в інтересах іншої особи  - Б.

Фабула справи дуже проста й поширена і аж ніяк не стосується Служби Безпеки. Конфлікт двох знайомих. Один, А. розвиває бізнес, має родину й двох малолітніх дітей, познайомився із Б.. Новозпечений друг Б. почав неодноразово просити особу А. допогати йому у вирішенні різних питань. З жінками, грошима, п'янками та в інших бурхливих подіях.Навіть відкрити стоматологічну клініку попросив.  Одночасно, через свій аморальний спосіб життя особа Б. дуже швидко потрапила під ковпак спецслужб, які йому періодично допомагали вирішувати питання й витягували з різних афер. А коли гроші на солодке життя скінчилися і він заліз у борги, то потрапив у залежність від службістів та почав підставляти своїх співвітчизників, з якими в нього виникали непорозуміння. Одного разу, під час укладання особою Б. попереднього договору на купівлю земельної ділянки, його друг А., за проханням товариша, виступив свідком при передачі грошових коштів продавцю у нотаріуса. Із законодавством України були обидва необізнані й легко стали мішенню для шахраїв. Так, на прохання Б., А. поїхав з ним на підписання попередньої угоди, де поставив підпис як свідок. Після угоди, а це був день народження особи Б. а, вони поїхали відзначати знов-таки до його друга Б.. Потім Б. з'їхав від А. і зник на півтора місяці. А потім, з його боку почалися провокації, заяви що його «кинули» тощо. Його, скоріше за все, вже спрямовували куратори з органів.

А став вимагати повернення грошей і зірвав підписання договору продажу землі. Але ж згідно попереднього договору аванс не повертався. Тут і почався тиск із претензіями до земляка, який виступив свідком. До «допомоги» активно підключилися правоохоронці. Вигадали історію про «кидок», щоб притиснути особу А. до інших посередників аби «створити» групу шахраїв. Це свідчить про суто внутрішньовідомчу розробку. Але ж стаття шахрайство – не підслідна СБУ, це пряма компетенція поліції.

На думку адвокатів з Бюро «Ципін та партнери» наявні ознаки замовного втручання. «Є всі підстави вважати про наявність в матеріалах справи інформації, яка свідчать про штучне створення доказів працівниками правоохоронних органів для подальшого кримінального переслідування  громадяднина А.. А саме: в першу чергу, безпідставне передоручення заступником керівника Київської окружної прокуратури О.Ткаленком здійснення досудового розслідування іншому органу - СБУ. У постанові прокурора жодним чином не обґрунтовано неефективність поліції, яка попередньо протягом місяця здійснювала досудове розслідування. Якщо там якась особа не виявляла ефективність треба було її замінити, але звідки тут «зайшли» СБУ?


Денис Ципін, керівник адвокатського бюро «Ципін і партнери»

Також, є підозра, що оперативними працівниками СБУ вчинено дії зі штучного створення доказів в рамках кримінального провадження. Наш клієнт стверджує про підкидання  свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу із завідомо недостовірною інформацію. У ході проведення обшуку оперативними співробітниками СБУ безпідставно було вилучено особисті речі та автомобіль Пурголяма Аріана та його дружини. З їхнього боку неодноразово лунали безпідставні погрози на адресу дружини, яка є громадянкою України, про вчинення нею державної зради.

Розслідування шахрайства слідчими СБУ вже пряме порушення норм КПК. Є думка, що є зацікавленість не в реалізації розлідуванні кримінального провадження, але в банальному шантажі. Заяву про скоєння злочинів співробітниками СБУ вже подано до ДБР, які мають встановити неправомірність дій. Й останньою подією, 26 жовтня 2021 року слідчим суддею Солом’янського районного суду міста Києва було обрано особі А. неочікуваний для прокурора, запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. Це порушує стратегію «правоохоронців», які безпідставно наробляють видимість шахрайства. Але, коли працює система зацікавлена в показниках і збагаченні – очікувати можна що завгодно».

«Найманство в СБУ стало тривіальним явищем ще за часів Януковича, країну знекровлювали, правоохоронців підкупали і розбещували, чим гірше вони працювали, чим більше втрачали довіру суспільства – тим краще для ворога. Але що ми бачимо зараз? – не менше десятка працівників СБУ на чолі із слідчим СБУ завзято «розслідують» побутове шахрайство на суму 120 000 доларів. Скільки ж їм пообіцяли? – напевно 50 % не менше, адже так соромитися на всю країну за 10 000 гривень не будуть. Чи будуть, я вже не розумію… А хто в цей час розслідує справи терористів і державних зрадників? – напевно знов волонтери? Прокурор в суді виправдовувався, що його рішення передати справу в СБУ було законним і об’єктивним, мовляв, хто краще за СБУ виведе шахраїв на «чисту воду»?! І прокурор дійсно мав законне право передати, це навіть майже правда. Майже, оскільки таке рішення мало бути чітко і зрозуміло обґрунтованим. Наприклад, до злочинної банди шахраїв, за версією слідства, входять працівники ДБР, НАБУ І МВС… ну хто ж зможе об’єктивно розслідувати такий букет??? Але в нашому випадку дві фізичні особи, без жодного особливого статусу, а формальне обґрунтування прокурора помістилося в кілька слів – «у зв’язку з не ефективним розслідуванням». Тож можна констатувати – найманство повертається в СБУ…» - резюмує Денис Ципін, керівник адвокатського бюро «Ципін і партнери».

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости