Субсидія-2021: умови призначення та причини відмови

"Новини України - From-UA.com" спробує розповісти, чи маєте ви право на омріяну субсидію і що може завадити її отримати. 

Країна субсидій

Україну можна назвати країною субсидій. Слово субсидія відоме українцям давно. Та особливої актуальності воно набуло впродовж останніх років. Різке підвищення вартості комунальних послуг на фоні повільного зростання пенсій і зарплат спровокувало ажіотажний попит на цей різновид соціальної допомоги від держави. Не обійшлося звісно і без різного роду махінацій та приховування реальних заробітків.

У 2016 році субсидії на оплату житлово-комунальних послуг мали 6,5 млн домогосподарств України. Тоді держава виплатила їм 5,7 млрд грн. У 2017 році було досягнуто пікових показників поширення субсидії серед населення – 6,9 млн домогосподарств. Однак в наступні роки ця цифра почала скорочуватися. З одного боку, ціни на комуналку стабілізувалися, а доходи почали поступово зростати. З іншого боку чиновники стали більш ретельно перевіряти отримувачів субсидій і виявляти серед них навіть мільйонерів.

Як наслідок, у 2018 році субсидію отримували вже 3,9 млн домогосподарств. У 2019 році ця кількість впала до 3,3 млн. За рік держава витратила на субсидії 28,4 млрд грн. Минулого року субсидії на оплату комуналки виплачували 3 мільйонам домогосподарств.

Станом на початок листопада цього року субсидія була призначена понад 2,5 мільйонам домогосподарств. Але у Мінсоцполітики прогнозують зростання цієї цифри в опалювальний сезон до 3 млн – показника, аналогічного минулорічному. Однак, загальна сума видатків на субсидію виросте до 47 млрд гривень через виділення додаткових коштів у зв’язку з подорожчанням комунальних тарифів.

Хто має право на субсидію і як її отримати

Щоб вам призначили субсидію, треба звернутися до місцевого підрозділу з питань соціального захисту населення. Це може бути управління чи Департамент відповідної міської ради або Центр надання адміністративних послуг. У сільській місцевості заяву на отримання субсидії приймають уповноважені особи, які визначаються виконавчими органами сільських і селищних рад. Цікаво, що субсидію можуть призначити не лише громадянам України, а й іноземцям та особам без громадянства. Головне – проживати в Україні на законних підставах.  

Якщо ви вирішили оформити субсидію, підготуйте для чиновників заяву та декларацію про доходи усіх членів сім'ї. Можливо доведеться принести договір про оренду житла, а також довідку про доходи, які невідомі державним органом (це якщо ви дуже чесні та принципові). Далі чекайте 10 днів. За цей час вам дадуть позитивну або негативну відповідь. Якщо ви отримували субсидію вже раніше, її можуть перепризначити автоматично.

Громадяни, які мають заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, також можуть оформити житлову субсидію. Але тоді ваш борг немає перевищувати термін 3 місяці і суму 340 гривень.

Субсидія призначається, виходячи з суми доходів усіх членів сім'ї, які зареєстровані в житловому приміщенні за останні пів року. Але може бути, що особа офіційно зареєстрована в іншому помешканні, однак належить до складу однієї сім'ї. Тоді її доходи теж враховуються під час вирішення питання про надання субсидії.

Щоб визначити свій відсоток обов’язкової оплати за житлово-комунальні послуги, потрібно здійснити кілька математичних процедур. Спочатку вичислити загальний місячний дохід усіх членів домогосподарства. Потім поділити всю суму на кількість членів сім'ї і отримати середньомісячний дохід на одну особу. Після цього дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу (розмір прожиткового мінімуму на 1 січня 2021 року становив 2189 грн). Далі отриманий результат слід поділити на 2, а потім помножити на 15%. Це і буде ваш відсоток обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги з загальної суми доходів. Не турбуйтеся, якщо для вас не все зрозуміло: множити і ділити будуть чиновники. Ваше завдання - надати їм правильні цифри.

Підстави для відмови

Однак не всім незаможним сім'ям варто тішити себе мріями про рятувальну субсидію. Навіть якщо на оплату комунальних послуг цього року йде значна частина доходу домогосподарства.

Припустимо у когось з членів сім’ї на депозиті є сума понад 100 тисяч гривень. Сьогодні це не такі й великі гроші. Особливо якщо ви назбирали їх за кілька відносно ситих років. Або щось продали. Але закон каже: якщо хтось має 100 тисяч гривень на депозиті – субсидію не отримає. Єдиний варіант у такому випадку – тримати гроші удома і сподіватися, щоб їх ніхто не краде.

Якщо ви за рік до призначення субсидії купили щось за ціною, яка перевищує 50 тисяч гривень, заяву у відділ соцзабезпечення можете не нести. Аналогічне правило діє при купівлі валюти на вказану суму.

Живете у великій квартирі чи будинку? Тоді це привід насторожитися. Оскільки якщо загальна площа квартири більша 130 кв метрів, а будинку - 230 кв метрів, про субсидію забудьте. Хтось з вашої сім’ї володіє іншою нерухомістю, крім тієї, яка належить йому на праві спільної сумісної власності? Шукайте гроші на оплату комунальних послуг самостійно.

У вашій сім'ї є авто, з часу випуску якого пройшло менше 5 років? Або навіть два авто віком менше 15 років? Тоді розраховуйте на власні сили під час оплати комуналки.

Якщо хтось з членів вашої родини був за кордоном понад 2 місяці за півроку до призначення субсидії, є підозра, що він там непогано заробив. Тому у субсидії вам відмовлять. За винятком якщо це був час навчання, лікування чи службового відрядження.

Бувають випадки, коли раніше вам нарахували субсидію, але потім виявилося, що її розмір завеликий. Або державі стали відомі інші факти, які стосуються вашого матеріального становища. Тоді доведеться повертати частину отриманих коштів. І поки ви не закриєте це питання, не потрібно розраховувати на отримання нової субсидії.

Субсидії і "червона зона": приємний бонус

Пандемія коронавірусу принесла чимало бід і неприємностей українцям. Але для отримувачів субсидій у «червоній зоні» є один бонус. Відповідно до рішення Міністерства соціальної політики, нарахування субсидій під час дії «червоної зони» карантину проводиться на основі збільшених на 50% нормативів споживання. Мова йде про холодну і гярячу воду, водовідведення, електроенергію та природний газ. Оскільки більшість областей держави вже перебуває в «червоній зоні», це правило найближчим часом стосуватиметься більшої частини населення.

До прикладу, стандартна норма споживання холодної води на одну особу становить 2 кубометри на місяць, а гарячої - 1,6 кубометра. Субсидія нараховується саме на ці об’єми. Але якщо у вашій області пандемія коронавірусу у розпалі, до цих цифр можна додавати ще 50%. Те саме стосується споживання газу та електроенергії.

Для усіх домогосподарств у регіонах з «червоним» рівнем карантинних обмежень розрахунок субсидії на комунальні послуги буде здійснено на збільшені соціальні нормативи. Отже, можна розслабитися і не так ретельно стежити за використанням води та не рахувати кожен кіловат електроенергії.

Це правило буде діяти незалежно від тривалості «червоної зони» карантину впродовж місяця. Тобто, якщо окремі області у жовтні перебували у «червоній зоні» лише тиждень чи навіть кілька днів, розрахунок субсидій по-новому всеодно відбуватиметься за весь місяць. Гроші для цього вже виділено з бюджету.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Святослав Ворон
"Новини України - From-UA.com"
Поделиться в Facebook
Последние новости