Гунько знову взявся за старе

Фігурант гучного земельного скандалу, якому слідство аргументовано закидало участь у організованому злочинному угрупуванні, що намагалося не лише вкрасти у держави особливо цінні землі під Броварами, але напередодні війни порізало та продало на металобрухт унікальне радіообладнання, що покривало радіосигналом 95% території України, Анатолій Гунько знову взявся за старе. І знову держпідприємство! Щоправда цього разу підприємство підпорядковане не Міноборони, а Національній академії аграрних наук України. На початку жовтня ДП «ДГ «Іванівка», що розташоване на виборчому окрузі діючого нардепа Гунька, захопили рейдери на чолі з азербайджанцем Гасановим Алаббасом Шахріяр Огли! І не просто захопили, а під прикриття силовиків зібрали та вивезли з державних полів збіжжя на 152 мільйони гривень. За всім, що відбувається, спокійно спостерігав Анатолій Гунько. Далі ми аргументовано розкажемо про те яку ж роль у справі рейдерства держпідприємства відіграє народний депутат від «Слуги народу».

Спочатку трохи передісторії

Анатолія Гунька донедавна пов’язували з бізнесменом Віктором Поліщуком. Родині останнього належить мережа магазинів «Ельдорадо», а також ТРЦ «Гулівер» і скандальний збанкрутілий банк «Михайлівський». Список був би не повним без згадки численного будівельного бізнесу. Історія, яку ми опишемо далі – типова для злочинних угрупувань.

Наприкінці 2012 року арбітражний керуючий Сергій Буличов став в.о. директора ДП «Радіопередавальний центр» (РПЦ). Керівник почав свою діяльність зі «сприяння» передачі підприємства в приватні руки, результатом чого стало виключення техзасобів РПЦ з мобілізаційного плану Концерну радіомовлення, радіозв’язку і телебачення України. Це дозволило в подальшому без перешкод списувати обладнання підприємства.

У 2013 році безпрецедентним рішенням Окружного адміністративного суду промислові землі Центру були визнані сільськогосподарськими. Після цього в.о. директора Сергій Буличов на власний розсуд від цих земель відмовився (задарма).

Водночас посадові особи Головного управління Держземагентства у Київській області, в порушення вимог Земельного кодексу України, перевищивши надані повноваження, припинили право користування землями комунальної власності площею 94,67 га в межах м. Бровари.

Згодом Держземагентство за кілька тижнів після суду роздає ці майже 95 га землі в приватну власність підставним 48 особам по 2 га БЕЗКОШТОВНО.

Останні – усі 48 осіб – протягом трьох днів продали земельні ділянки трьом особам – Тимошенко В.Я., Федоров Г.І. і Гунько А.Г., які внесли їх до статутного капіталу ТОВ «Інтер-профіт». Пізніше це підприємство створює ще одну фірму – ТОВ «Інтер-Кастомс» і вносить до її статутного капіталу 18 з 95-ти га землі та продає новостворене підприємство разом із землею особі на прізвище Хряпа за 50 тисяч гривень.

Після цього нові власники (ТОВ «Інтер-профіт») знову ініціюють зміну цільового призначення ділянки – з земель сільськогосподарського призначення на землі промисловості.

Після цього обидва підприємства – ТОВ «Інтер-профіт» та ТОВ «Інтер-Кастомс» – отримали у «Банку «Михайлівський» кредит – майже 260 млн. грн. під заставу тих самих 94,6 га у Броварах.

Минуло п’ять років… Навесні 2018 року прокурор і начальник СУ ГУНП в Київській області на брифінгу нарешті звинуватили Анатолія Гунька у привласненні землі вартістю 120 мільйонів гривень, яка належала ДП «Радіопередавальний центр» у Броварах. У ЗМІ з’явились публікації, в яких Гунька називали лідером організованого злочинного угрупування.

Слідство закидало Гуньку те, що він за попередньою змовою з ще двома адвокатами, колишнім в.о. керівника концерну «РРТ», екс-керівником Держспецзв’язку України, колишнім в.о. начальника Держгеокадастру в Київській області, колишнім арбітражний керуючим та директором ДП «Радіопередавальний центр незаконно привласнили земельну ділянку ДП РПЦ площею понад 94 га в Броварах, вартістю майже 120 мільйонів гривень.

Диверсія з наслідками для України

Крім того, зловмисники за півроку до незаконної анексії АР Крим, окупації Донецької та Луганської областей, попри існуюче мобілізаційне завдання на передачу радіосигналу в особливий період часу, незаконно знищили працююче обладнання ДП «Радіопередавальний центр». Зауважимо, що на цій території знаходилося унікальне електронне обладнання та вишка (комплекс «Борей»), які входили до оборонної системи України. Саме довгохвильовий радіопередавач «Борей» мав здатність транслювати українські частоти на далекі відстані (і покривати 95% території України), але все обладнання після передачі структурам Поліщука було знищено. А менше ніж за рік Росія окупувала Крим і розв’язала війну на Донбасі. Наразі непідконтрольні Україні території отримують контент лише від країни-агресора.

У цій історії цікаво те, що дружина Поліщука Лілія Рєзвая є племінницею Світлани Медвєдєвої, яка у свою чергу є дружиною екс-президента Росії Дмитра Медвєдєва. Тож чи випадковим було знищення стратегічного обладнання? Навряд чи! Про те як Кремль реалізував свої амбіції у Броварах через Анатолія Гунька та його поплічників тоді не писав хіба що лінивий.

Того ж року за процесуального керівництва прокуратури Київської області 7 затриманим особам повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень,  передбачених ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому в особливо великому розмірі у складі злочинної організації), ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки вчиненому у складі злочинної організації), ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом вчиненому в особливо великому розмірі у складі злочинної організації) КК України. Про це навіть написав тодішній Генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Гуньку обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Власне, Анатолій Гунько абсолютно реально міг опинитися за гратами, якби не зміна влади...

20 березня 2019-го року, тобто через рік після обшуків і повідомлення про підозру, Генпрокуратура закриває справу проти Гунька і ще низки осіб через те, що не було встановлено достатніх доказів для доведення винуватості їх у суді.

Вже влітку 2019-го року Гунько бере участь у позачергових виборах до парламенту по округу № 209 (Чернігівська область) від партії ВО «Батьківщина». На виборах він програє, а замість нього мандат дістається Валерію Зубу від «Слуги народу».

Через рік, восени 2020, Гунько таки проходить до Верховної ради по сусідньому округу №208 уже як кандидат від «Слуги народу», вирвавши перемогу в Олега Ляшка, який у свою чергу заявив про підкупи і махінації.

Рейдерство під прикриттям влади і силовиків

Минає рік і на рідному окрузі Гунька з’являється величезна проблема – державне підприємство з 90 мільйонами штучних боргів, фіктивними фірмами, самозахватом і корумпованим керівництвом.

Ми зайшли на сторінку нардепа і побачили, що наприкінці липня цього року Анатолій Гунько проводив в Іванівці зустріч із працівниками господарства. Тоді риторика нардепа була однозначною по відношенню до старого керівника установи Миколи Половіка та його партнерів, які незаконно господарюють на державних землях: фіктивні договори, штучні борги, неефективне управління, кримінальні провадження, привласнення врожаю…

Ось дослівно те, про що він тоді говорив: «…фактично підприємство не функціонує, люди сидять без зарплат по півроку, а землю, яка йому належить, обробляють приватні особи за неправомірними договорами – адже землю Держпідприємства протизаконно здавали в оренду! Дослідна установа вже заборгувала Борзнянській громаді майже 2 млн грн податків і ще більше має боргів по зарплатах! Є працівники, які вийшли на пенсію, проте за них і досі не перерахували внески до Пенсійного фонду за 2014, 2019-2021 роки і вони отримують меншу пенсію. А деяким - зарплату взагалі видавали телятами!».

Отакої! Отже, нардеп був в курсі всіх подій. Ба навіть більше – він звинуватив тодішнього керівника Миколу Половіка у злочинній діяльності. І ці звинувачення не є безпідставними. У лютому цього року слідче управління ГУНП у Чернігівській області відкрило кримінальне провадження відносно посадових осіб ДП «ДГ «Іванівка» за фактом розтрати бюджетних коштів на загальну суму майже 2,7 мільйонів гривень.

«Вони: укладали ряд договорів поставки з ознаками фіктивності; за змовою з приватними особами обробляли земельні ділянки підприємства без документів (хоча навіть із документами не мали права!); у результаті – занижували врожайність, - закидав тодішньому керівництву нардеп Гунько. – Що маємо? Люди сидять без зарплат, громада не отримує надходжень, страждає державний бюджет, доки керівництво установи наживається на неправомірних угодах! Я готую звернення до прокуратури щодо надання цих договорів оренди».

Гунько ананонсував і навіть зареєстрував постанову про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук України і цю поставу підтримав профільний підтримав. Утім, ТСК так і не запрацювала. Договорів оренди ніхто так і не побачив, як, власне, і нардепа, який обіцяв селянам врегулювати ситуацію та побороти корупцію на підприємстві.

90 мільйонів боргів як висіло, так і висить, зарплати не було й немає, врожай під прикриттям силовиків і тітушок привласнили та вивезли. Збитки, завдані діями силовиків та рейдерів, державі сягають 152 мільйонів гривень. І все це, наголосимо, відбувається на окрузі Анатолія Гунька, який цього разу воліє мовчати і не коментувати подій.

За Гунька говорять силовики, на яких він має вплив – прокуратура та поліція. Як тільки ситуація дійшла до Києва прокурор Чернігівської області Сергій Василина зібрав у себе нардепів, серед яких був і Гунько, отримавши для себе гарантії недоторканості. Такі ж гарантії отримує і начальник ГУНП в Чернігівській області Володимир Нідзельський, за командою якого спецпризначенці КОРД два тижні жили в гуртожитку держпідприємства та допомагали викрадати фірмі з Дніпра ТОВ «ІК «ЕНЕРГОПЕРСПЕКТИВА», власником якої є згаданий вище азербайджанець,  з полів ДП «ДГ «Іванівка» врожай.

Збіжжя, яке вивозили за межі державного підприємства, ніде не обліковувалось і не відважувалось. Законний директор підприємства нарахував збитків на 152 мільйони гривень. Згідно оперативних даних, збіжжя вивозили на елеватори в Парафіївку, Велику Доч та Ніжин. Більша частину соняшника продали на Ніжинський жиркомбінат. Гроші, отримані від оборудки розділили навпіл між Гасановим Алаббасом Шахріяр Огли та Анатолієм Гуньком. Частина з них пішла на оплату послуг охороних фірм, керівництва поліції, прокуратури, юристів, нотаріусів та судів.

Не виключено, що, як і в історії з Броварами, Анатолій Гунько піде далі. Як у досвідченого юриста, який спеціалізується на схемах, у його арсеналі безліч варіантів. До прикладу, землі держави можна розпаювати між селянами і разом із майном купити за безцінь. Власне, Гунько подібні варіанти вже практикував, а з допомогою кишенькових правоохоронців реалізувати подібні сценарії не складно.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости