Чорна мітка придворному фавориту Зеленського і шанси на новий Майдан

Главі держави дали 10 днів, щоб відректися від свого улюбленця. Інакше мітингувальники погрожують новим Майданом. Чи втримається на посаді фаворит Зеленського?

Фаворит Зеленського

У кожного правителя є група найближчих осіб, з якими він радиться та приймає найважливіші рішення. Та не в кожного є власний фаворит. Володимир Зеленський належить до другого типу керівників держави. Його фаворитом є Андрій Єрмак.

Зеленський – специфічна людина. З одного боку, він любить купатися у променях слави та все вирішувати. З іншого, не відзначається холоднокровністю, спокійною оцінкою ситуації і не бажає вникати у велику кількість питань. А ще не може терпіти критики своєї персони і своїх дій. Тому і потребує створення навколо себе особливого середовища. І людину, яка здатна забезпечити йому психологічний комфорт та затишок на фоні агресивного зовнішнього світу. Цією людиною є Андрій Єрмак.

Андрій Єрмак на посаді глави Офісу Президента став тією фігурою, яка займається усім тим, що не викликає захоплення у боса. А ще він ніколи не дозволяє собі критикувати чи сперечатися з Володимиром Олександровичем. Можна сказати, що сила Єрмака у його здатності тонко відчувати натуру свого шефа і задовольняти усі його побажання. Тому він і міцно тримається у кріслі очільника Офісу Президента.

Але Єрмак не лише персона, котра покликана забезпечити захист Зеленського від жорсткого зовнішнього світу. Він також виконує багато роботи. І став для Зеленського фактично незамінним. Тому не дивно, що Андрій Єрмак від імені президента віддав наказ на перенесення дати спецоперації проти вагнеріввців начальнику Головного управління розвідки Василю Бурбі. Знаючі люди жартують: Україною керує дуумвірат правителів. І не факт, що в ньому Зеленський перебуває на головній ролі.

Чорна мітка Єрмаку

21 листопада у річницю початку Революції гідності до будівлі Офісу Президента на Банковій прийшли протестувальники. Вони з’явилися там не для того, щоб привітати Андрія Борисовича з ювілеєм – 50-літтям. Люди звинуватили Єрмака у зраді. І оголосили, що дають президенту Зеленському 10 днів на звільнення Андрія Єрмака з займаної посади.

Прогулянка до Офісу Президента не пройшла без перешкод. Не обійшлося без сутичок з поліцією. Настрій у людей був бойовий та злий. Підстави підозрювати Єрмака у них є. Якщо не у зраді, то у брехні. Бо голова Офісу Президента спочатку взагалі заявляв, що вся історія з вагнерівцями – то фейк. І ніколи не пояснював мотиви своєї поведінки.

Протестувальники обіцяли повернутися на Банкову 1 грудня, якщо за 10 днів Єрмак залишиться на своїй посаді. Вони попередили, що почнуть підготовку до безстрокової акції. Але вже за відставку президента Володимира Зеленського.

Невідомо, чи почули їх вимоги Єрмак та Зеленський. Бо, за даними журналістів, вони чотири дні святкували день народження на державній дачі у горах. І більше турбувалися про те, як доставити свої тіла та тіла гостей у мальовничі Карпати подалі від шумних вулиць столиці та розгніваних демонстрантів.

Що робитиме Зеленський?

У Зеленського ситуація непроста. Останнім часом його переслідують невдачі. Рейтинг падає. «Вагнергейт» не дав прямої відповіді на питання державної зради. Але показав, що українцям брехали більше року вищі посадові особи. Ахметов організував хрестовий похід проти президента на своїх телеканалах. Економіка перебуває в поганому стані. Ціни ростуть. Тарифи на енергоносії б’ють рекорди. Є проблеми у сфері електроенергетики та теплопостачання. І ще незрозуміло, чи вистачить країні газу на опалювальний сезон. Тут навіть майстри спотвореної реальності, яку створюють для глави держави, не завжди допоможуть.

Принести Єрмака у жертву для того, щоб збити градус суспільного невдоволення було б правильним рішенням. Тим більше після оприлюдненої інформації про використання спеціальної авіації для доставки гостей у Карпати на святкування дня народження глави Офісу.

Таким вчинком Зеленський частково перевів би підозру у зраді у бік відстороненого товариша. На Андрія Єрмака можна було б спробувати повісити і ще деякі провали. Мовляв, визнаємо, є проблеми і реальні прорахунки. Каємось. Звільняємо високопосадовця і спробуємо виправитися. Це все можна було б реалізувати. Але за однієї умови: якби Єрмак не був придворним фаворитом Зеленського.

Але ЗЕ-влада у нас особлива. Вона не керується раціональними мотивами чи логікою. Відверто кажучи, звільнення Єрмака, пішло б на користь президенту. Адже тоді в нього міг би з’явитися шанс отримувати реальну інформацію про стан справ в країні. А не жити у теплій ванні, тішитися самолюбуванням і дивитися на світ крізь рожеві окуляри. Та сумнівно, що Зеленський піде на це. По тій простій причині, що він просто не хоче нічого міняти.

Шанси на новий Майдан

У цьому зв’язку виникають інші питання. Якщо 1 грудня Андрій Єрмак і далі працюватиме на посаді голови Офісу Президента, в Україні розпочнеться новий Майдан? Якої форми набудуть вимоги відправити у відставку не лише Єрмака, а й Зеленського? Що за акції відбуватимуться в країні? І якою буде їхня масовість та розмах?

Соціологи переконані, що «вагнергейт» негативно позначиться на рейтингу влади. Але серйозного падіння не буде. На тих, хто підтримує Зеленського, справа вагнерівців вплине мало. Їм потрібні інші аргументи. Щодо суспільства загалом, то воно хоч і незадоволене напрямком руху країни, та не бачить чіткої альтернативи. А значить, масово протестувати не буде.

Підлити масла у вогонь народного обурення може скандал з святкуванням дня народження Єрмака. А саме – поведінка вищих посадових осіб країни, які у такий складний час вирішили влаштувати кількаденне гуляння. Та ще й залучили для цього вертольоти ДСНС. Однак чи вистачить цього для переповнення чаші терпіння? Сумнівно. Хоча рейтинги обвалити може. Єдине, що здатне запалити хвилю народного гніву зараз – це відверто бездарні дії влади на зразок побиття людей чи розгону демонстрантів. Або якась дійсно шокуюча інформація на зразок національної зради.

Не варто забувати про такий чинник як Росія. У Кремлі сплять і бачать, як Україна сповзає у вир громадянського протистояння. Як влада, яка і так досить непрофесійна, зайнята боротьбою з опозицією, а не протидією зовнішнім загрозам. Українці, які вийдуть до Офісу Президента вимагати відставки Єрмака і Зеленського, мають пам’ятати про це. Саме загроза російського вторгнення може врятувати Зеленського і Єрмака від нового Майдану. Як не контроверсійно це звучить.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости