Ієрарх ПЦУ знову підтримує Петра Порошенка у важкий момент

За кілька днів після анонсування Петром Порошенком свого повернення в Україну 17 січня ієрарх Православної Церкви України знов нагадав про його роль в отриманні томосу про автокефалію української церкви.

Митрополит Чернівецький і Буковинський ПЦУ Даниїл Ковальчук 9 січня відвідав громаду нового храму в селі Коритне Чернівецької області. На початку свого звернення ієрарх розповів, які складнощі та конфлікти відбувалися при організації історичного Об'єднавчого собору у грудні 2018 року. Відео проповіді доступне на сторінці «Православні Буковини ПЦУ» у Facebook (про події 15 грудня йдеться з 2:52).

За словами Ковальчука, після того, як «справа затягнулася» на три години, ієрархи Фанару не побажали більше брати участь в соборі та поїхали до аеропорту.

"Перед собором, коли Вселенський Патріарх повинен був визначити нашу церкву і дати Томос, після Літургії Патріарх Філарет став обурюватися, оскільки єпископи підтримували Луцького митрополита на пост глави церкви. А Патріарх Філарет хотів главою Епіфанія і перестав надавати повагу Луцькому єпископу. Я перелякався: Господи! Прийде Дух Святий на собор чи ні? Тому що недобре, починаються сварки, суперечки", – поділився спогадами ієрарх.

Він заявив, що ситуацію врятував п'ятий президент України Петро Порошенко: "Екзархи поїхали вже, тому що справа затримувалася на три години. Вони втекли в аеропорт. А тут приїжджає Порошенко. Скасовує вильоти. Аеропорт, їде, забирає їх. Вони обурені: "що це, ми заарештовані?!" Які були неприємності!", – розповів митрополит Даниїл.

У зв'язку з цим владика оцінив роль екс-президента навіть вище, ніж присутніх на собор ієрархів УПЦ КП і УАПЦ: «не прийшов Дух Святий на собор через нас, єпископів, які були пасивні. Дух Святий прийшов на собор через Порошенка Петра Олексійовича. І почався собор, який вирішив і дарував нам те, що ми на сьогоднішній день маємо».

Зрозуміло, в певному сенсі ухвалені на Об'єднавчому соборі рішення дійсно були натхнені Петром Порошенком. Про це згадують і інші учасники цього історичного заходу. Однак, як відомо, Святе Письмо і Священне Передання говорить про те, що Святий Дух сходив на людей через апостолів, єпископів і священиків. Навіть святий рівноапостольний Костянтин Великий та інші імператори, які скликали Вселенські собори, не претендували, щоб через них сходив Святий Дух.

Так що владика Даниїл пішов далі всіх, по суті почавши формулювати нову догматику, новий символ віри ПЦУ, відмінний від Нікео-Царгородського Символу віри православних християн. І це теж має право на існування, як реалізація конституційного права кожного громадянина на свободу совісті. Але при здійсненні цього права людина має чітко розуміти, що уявляє собою та чи інша релігійна організація. І такі діячі як владика Даниїл Ковальчук дуже сприяють правильної ідентифікації ПЦУ.

Нагадаємо, наприкінці березня 2019 року митрополит Даниїл також висловлював підтримку Петру Порошенку. Тоді на сторінці Чернівецько-Буковинської єпархії ПЦУ владика писав, що ті виборці, які віддали свої голоси в першому турі за Володимира Зеленського, не змогли повністю використати свій розум і керувалися одними почуттями. "Емоції заволоділи життям і умами 30% [виборців]", – зазначив ієрарх. Ковальчук також порадив своїй пастві обирати того кандидата, який встиг зробити щось або для себе, або для держави.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости