Мінрегіону закидають непрозорість процесу переділу ринку будівельних експертиз

Вже майже два десятки організацій вибито з цього ринку. В багатьох учасників це викликає обурення через непрозорість процедури та формальність причин для прийняття таких рішень. 

Від експертів та юристів лунають закиди у «зачищенні ринку в інтересах окремих організацій». Вони вважають, що порушується законодавство - у таких діях чиновників вбачається недоброчесність і цілеспрямована політика на монополізацію даного ринку.   

Згідно з бюджетом на поточний 2022 рік громади отримають близько 132 млрд. гривень, які будуть спрямовані на розвиток інфраструктури. Зросли майже всі статті витрат: на регіональний розвиток, розвиток у сфері охорони здоров’я, розвиток сфери освіти, розвиток інфраструктури, й, зокрема, будівництво житла. Також у минулому році значне зростання продемонстрував і приватний сектор будівництва. Тому конкуренція серед компаній на цьому та дотичних ринках за розподіл коштів значно зросла. Відігравати в цих процесах ключову роль регулятора намагається і Мінрегіон.

Раніше його очільник Олексій Чернишов зазначав виданню «Лівий Берег», що реформа містобудування вийшла на фінішну пряму. Ліквідовано Державну архітектурно-будівельну інспекцію (ДАБІ), на її місце постала інша структура - Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ), яка лише за останні три місяці видала близько 1200 дозволів на виконання будівельних робіт, опрацювала більше 14 тисяч повідомлень про початок будівельних робіт та понад 9 тисяч декларацій про готовність об’єкта до експлуатації. Міністр тоді зазначив: «Ми продовжуємо реформу галузі містобудування і результати роботи ДІАМ дають підстави для оптимізму. Діяльність органу є прозорою та відкритою. Тепер не треба чекати декілька місяців, щоб здати об’єкт в експлуатацію, якщо він відповідає всім вимогам. У ДІАМ цей процес займає до трьох діб, а будь-які заяви отримують реакцію в межах однієї доби. Це стане запорукою нівелювання будь-яких корупційних ризиків». Він наголосив, що завдяки новим принципам та алгоритмам роботи  закінчилися нескінченні та безпідставні візити з перевірками.

Але зараз на ринку з’явилися нові ризики і сфери впливу. Зокрема, активно йде переділ ринку будівельних експертиз. Так, останнім часом міністерство під час щоквартального розгляду на відповідність експертних організацій критеріям для допуску на ринок виключило з переліку і офіційного реєстру десятки приватних підприємств, а формальність причин для таких рішень викликала обурення серед багатьох учасників ринку. Головна, нібито, експерти в цих компаніях працюють не за «основним місцем роботи».

Так, влітку 2021 року міністерство почало, з незрозумілих причин, виключати експертні фірми через те, що у звітах ця робота експертів нібито не вказана як основна. За таких чи схожих формальних причин було виключено з переліку експертних організацій майже два десятки компаній - ТОВ «Архітектурно-будівельна експертиза», ТОВ “Енерджі Консалтінг”, ТОВ “Глобал Промпостач”, ТОВ “Перша українська експертиза”, ТОВ “БУД-ВІК”, ТОВ “Перша приватна експертиза”, ТОВ “Агенція незалежного інспектування “Експерт”, ТОВ “Центр експертиз проектів”, ТОВ «Центральна будівельна експертиза», ПП «АрхіТек», ТОВ «Архітектурно-будівельна експертиза», ТОВ «Рембудконсалтінг», ТОВ «Глобал Промпостач» та інші. Список компаній вибитих міністерством з ринку за цих формальних причин постійно зростає.

Нових експертів на ринок теж не допускають. Так, щоб отримати дозвіл на експертну діяльність фахівці мають пройти атестацію. Екзамен для фахівців проводять спеціалізовані саморегулівні організації й сам Мінрегіон, але останнім часом така діяльність не проводиться - всім охочим відмовляють. Також за формальних причин. Йдеться про Національну спілку архітекторів України, ВГО «Гільдія проектувальників у будівництві», Асоціацію «Експертні організації України», ВГО «Асоціація експертів будівельної галузі», ВГО «Гільдія інженерів технічного нагляду за будівництвом об’єктів архітектури» й сам Мінрегіон. Останнім часом незначні заходи з атестації проводили лише дві саморегулівні організації! І все.

Це викликало занепокоєння в багатьох учасників ринку. В своїх оцінках ситуації деякі експерти навіть припускають що має місце “зачистка” дороги для монополізації ринку експертних послуг. Наразі, офіційних пояснень чому у такий спосіб десятки підприємств викидаються з ринку немає. За інформацією з достовірних джерел, у найближчий час буде продовження виключення з реєстру ще десятків крупних компаній і відповідно сотні фахівців залишаться без роботи. На зростаючому ринку, де донедавна ще працювало майже шістдесят відомих та перевірених часом організацій залишиться лише вузьке коло обраних.

Деякі постраждалі учасники ринку вже звернулися до правоохоронців і юристів. У Адвокатському Бюро «Ципін і партнери» прокоментували цю ситуацію таким чином: «Так, для  здійснення експертизи проектів будівництва експертні організації повинні відповідати критеріям, затвердженим наказом Мінрегіону № 204 від 15 серпня 2017 року. Тоді вони вносяться Мінрегіоном до переліку експертних організацій, що здійснюють експертизу проектів будівництва, а також до реєстру будівельної діяльності. Експертні організації щоквартально подають документи про відповідність встановленим критеріям. У разі встановлення невідповідності компанії визначеним критеріям відомості про неї виключаються з Реєстру будівельної діяльності. І одним з багатьох критеріїв відповідно до наказу № 204 є укомплектованість експертами, які працюють на постійній основі або залучаються за цивільно-правовими договорами. Десятки експертних організації були внесені до переліку та реєстру, в період з 2017 року по 2021 рік вони щоквартально подавали відомості про своїх експертів. І раптом у 2021 році без будь-якого правового підґрунтя їх почали виключати. Причини - вимога, щоб експерти були працевлаштовані в організації саме за основним місцем роботи. Але це не визначено в жодному нормативно-правовому акті й незрозуміло чому раптом виникла така поспішна та упереджена практика».

Зокрема, до цього переліку потрапили експертні організації, що мали у своєму штаті експертів, в тому числі з питань кошторисної частини проектів та з питань забезпечення механічного опору та стійкості об’єктів, які працюють за основним місцем роботи або за сумісництвом, чи працюючих не на повну ставку. На останніх засіданнях робочої групи з формування переліку експертних організацій, які відповідають критеріям з наказу Мінрегіону,  було виключено із даного переліку експертні організації де відсутні 80% експертів, що мають працювати на постійній основі.

Юристи та експерти вважають, що нормативні акти містять виключно вимогу про наявність експертів, які працюють на постійній основі або за цивільно-правовим договором і ніде немає згадки про «основне місце роботи». Це є самодіяльність чиновників. «Термін «на постійній основі» згадується в ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» та у вищенаведених підзаконних нормативно-правових актах без визначення та будь-якої конкретизації. Експертні організації подавали відомості про своїх експертів під час включення їх до переліку та в подальшому щокварталу, щонайменше з 15.08.2017 року. Тоді Мінрегіон приймав документи від експертних організацій, не вимагаючи мати експертів, що працюють за основним місцем роботи. І от зненацька змінив свою власну позицію без будь-якого нормативного підґрунття, ототожнивши терміни «на постійній основі» та «за основним місцем роботи».

Небезпідставно свавілля чиновників Мінрегіону викликає побоювання в багатьох учасників ринку. Сподіваємося, що «здорова» частина Міністерства і особисто міністр Олексій Чернишов також зацікавлені у прозорості процесу реформування та зняття різних можливих підозр щодо не доброчесності міністерських чиновників.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости