Фаріон: «Мене дивує, як суспільство не бачить зв’язку між Порошенком і Зеленським»

За останні 6 років в Україні декілька разів оновлювалися уряд та парламент, змінилось два президенти, але ми ні на крок не наблизились до подолання економічної, політичної та соціальної кризи, до врегулювання конфлікту на Сході і до реалізації головного гасла Майдану: вступу до Європейського союзу. Натомість, ситуація погіршується з кожним днем, посилюючись зовнішніми чинниками, викликаними пандемією.

Чому політика Порошенка та Зеленського виявилась неефективною, кому вигідно, щоб наша країна стрімко летіла у економічну прірву, що о потрібно робити для повернення Криму та Донбасу і як вирішити мовне питання? Про це і багато іншого розповіла в ексклюзивному інтерв’ю інтернет-виданню Новини України – From-UA український політичний і громадський діяч, член партії «Свобода» Ірина Фаріон.

Порошенко і Зеленський абсолютні партнери і породження один одного

Новини України – From-UA: - Пані Ірино, доброго дня! Володимир Зеленський більше року при владі, у парламенті його монобільшість, змінився Кабмін. Давайте поговоримо про здобутки та недоліки команди президента.

Ірина Фаріон: - Я не бачу жодних здобутків. Навпаки, це відкат країни у 2012 рік, це ретро Януковича у його найгіршому варіанті. Такі собі піонери та жовтенята «Партії Регіонів» прийшли до влади, тому що попередня влада не закріпила здобутки Майдану, а знищила їх. Не можна розглядати владу Зеленського як окреме явище від тих процесів, які мала Україна впродовж усіх 29 років. Зеленський - це наслідок недовлади Порошенка. Порошенко зробив все для того, щоб нейтралізувати національний дух Майдану, знищити добровольчий рух, загнати Україну в Мінський формат домовленостей, накинути Україні абсолютно путінський закон про ОРДЛО і довести українців до страшного фінансового та економічного зубожіння. Те, що Порошенко і Зеленський - абсолютно тотожні формації, найкраще свідчить їх голосування за закон про продаж землі. Те, що Порошенко і Зеленський абсолютні партнери і породження один одного, свідчить повна реанімація путінської сили у парламенті на чолі із Медведчуком. Ця п’ята колона всередині країни, внутрішній ворог був оживлений саме в часи Порошенка, не лише в політичному, а й в економічному плані. Медведчук входить тепер до десятки найбагатших людей країни. У порівнянні з його рейтингом в часи президентства Ющенка, Медведчук наростив його максимально саме завдяки Порошенкові. За часів Ющенка Медведчук ледве мав 1% підтримки у своєму дикому блоці «НеТак», до якого входив однопартієць Порошенка Кравчук. Всі вони вийшли з однієї злочинної, партії, що називалась СДПУ(о), тобто партії антиукраїнської і антинаціональної. Якщо у такому контексті вміти аналізувати, то ми насправді побачимо повну і абсолютну реанімацію режиму Росії всередині України. І те, що ми маємо сьогодні - це насправді створення так званої малоросійської колегії. Мене дивує тільки одне - як суспільство не бачить зв'язку між Порошенком, Зеленським і Медведчуком які є ланками одного ланцюга - ланцюга знищення Української держави за суттю. Бо українська держава за суттю буде тільки тоді, коли ідеологічно вона буде українською. Натомість наше суспільство не голосує за ідеологічні партії, бо не виросло до державницького рівня усвідомлення себе. Наше суспільство голосує за фантики, голосує за обіцянки, голосує за мир ціною втрати України. Тому я б не аналізувала рік правління Зеленського, як окреме явище. Зеленський продовжує все те, що робив Порошенко. Зеленський не скасував Мінський формат домовленостей, якій є для України тупиковим. Зеленський у грудні 2019 року продовжив дію закону про ОРДЛО, не змінивши у цьому законі жодної букви, а лише дату, що відтермінувало його на рік. Тобто зовнішня політика Зеленського - це те саме, що й політика Порошенка. Це політика капітуляції. Тому аналізувати, що зробив Зеленський, не має жодного сенсу.

Націоналізм - це єдина ідеологія, яка може вивести Україну на шлях самостійної держави

Новини України – From-UA: - Остання соціологія свідчить про те, що лідером буде «Слуга народу», потім йдуть ОПЗЖ і партія Порошенка. Натомість, як ви сказали, немає запиту на ідеологічні партії, немає високих рейтингів у партії «Свобода». Як ви думаєте, чому?

Ірина Фаріон: - Соціологія відображає рівень мислення та рівень свідомості суспільства. Публіка голосує за подібних до себе. «Свобода» не подібна до більшості. Я дуже щаслива, з одного боку, що я ніколи не належатиму до більшості. Я є в меншості, тому що меншість завжди була і буде закваскою українського суспільства. Якби не було ось цієї меншості, не було б і Майдану 2014 року. Тому цілком логічно, що радник при РНБО (на щастя, він вже не є радником) Сивохо назвав нас «агресивною меншістю», яке заважає країні рухатися вперед. Власне, мені здається, якби не було цієї агресивної меншості, то України вже давним-давно не було б. Чому голосують за ОПЗЖ, за Зе і за «Європейську солідарність»? Я не вважаю «Європейську солідарність» жодною опозицією, тому що саме «Європейська солідарність», (тоді Блок Порошенка), почали валити Майдан відразу після того, як за Порошенка проголосували спантеличені виборці 25 травня 2014 року. Ці виборці панічно боялися війни. І ці виборці, які голосували за Порошенка, хотіли насправді зупинити Майдан. Але вони зупинили не Майдан, вони зупинили Україну в своєму розвитку, тобто вони відкинули Україну знов у 2012 рік, в часи Януковича. Такою є їхня ціна капітулянтського вибору. І за це тепер платять і ті люди, які категорично не сприймають ні ОПЗЖ, ні Зе, ні тим більше «Європейську солідарність». Ніхто з них, не зацікавлений у розвитку і розбудові сильної національної держави у самому центрі Європи. Мене страшенно смішать гасла так званої «Європейської солідарності» (я ніяк не можу зрозуміти, що це за дурнувата назва), я просто потішаюсь з їхнього гасла, що вони ведуть Україну в Європу, що вони за європейську Україну. Очевидно, їм треба купити географічний атлас, де чітко зазначено, що Закарпаття - це і є центр України. Мені не європейська Україна потрібна, мені потрібна українська Україна, тому що європейською країною ми є за своїм материковим розташуванням. І ось ці абсолютно розмиті в національному контексті гасла підходять для національно несвідомої публіки. На нас абсолютно ніхто не зважає, і вони можуть спокійно перехреститися, що дух Майдану, в принципі, задушено. Цю агресивну меншість зведено на політичний маргінес руками самого виборця. Не було би це все так сумно, якщо б це все не торкалося нас всіх і зокрема мене як представниці націоналістичної партії, бо я вважаю, що націоналізм — це єдина ідеологія, яка може вивести Україну на шлях самостійної держави, бо про самостійність України як держави сьогодні, на мою думку, говорити просто смішно. Хоча б через те, що триває Мінський формат домовленостей, і бізнес-партнери Путіна типу Макрона і Меркель втручаються у наше з вами політичне життя. Українське суспільство поки ще не склало іспит на національну зрілість. Якщо б цей іспит було складено, тоді на виборах до парламенту у жовтні 2014 року суспільство обирало би націоналістів, які б продовжували справу Майдану.

Мовне питання - це не політика, це філологія

Новини України – From-UA: - Чи може існувати у перспективі українська Україна з патріотами, які розмовляють російською мовою?

Ірина Фаріон: - У мене питання до тих патріотів, які називають себе патріотами і розмовляють російською мовою: чому патріот Тарас Шевченко не розмовляв російською мовою, навчаючись в Академії мистецтв у Петербурзі? Чому він сказав «говорити вмію, але не хочу». Якщо вони ліниві або вони розумово відсталі, то нехай вони зі своїм патріотизмом на кухні і перебувають. Що це за така інфантильна відмовка на тему «я патріот, але я буду говорити мовою Путіна»? Путін чітко зауважив не в одному зі своїх виступів, що він прийшов в Україну захищати «рускоязичноє насєлєніє». То ці російськомовні патріоти є найкращою наживкою для нього, вони що, цього не доганяють? Як їм ще треба доводити, що є 13 стаття закону про ЗСУ, де чітко зазначено, що мова війська — це є українська. Крапка. Вдома говори собі якою завгодно мовою, виховуй собі у хаті дитину якою завгодно мовою. Українська мова є державна. Закон є закон. Все. Питання російськомовного патріотизму треба винести за дужки, тому що це оксюморон.

Новини України – From-UA: - Але як тоді існують країни, де існують дві державні мови?

Ірина Фаріон: - У нас немає двох державних мов. Між українцями і росіянами стосунки завжди однакові: Росія - агресор, а Україна відстоює свою національну соборну і суверенну державу. Україна - це не Швейцарія, де є чотири кантони, і кожен кантон має свою мову. Французи, німці, німці ретороманці та італійці ніколи не воювали. Корінною нацією в Україні є винятково українці. Кожен росіянин, якій є на нашій землі, це є наслідок окупації України Росією, починаючи від другої половини 17 століття. Ніколи тут російська мова і жодна інша мова не буде мати статусу державної, бо всі представники «етого язика» були завойовниками і вбивцями українців, починаючи від Полтавської битви і закінчуючи Іловайськом і тими вбивствами, які були вчора, позавчора і місяць тому. Тому не треба плутати історичних контекстів різних держав. Єдиною мовою, яка живе на території України, є тільки українська, і це вже не політика, це філологія. Для цього є діалектологічний атлас, і будь-хто може взяти цей атлас і побачити, що засилля московської мови почалося в Україну після 1922 року, коли було створено імперію СРСР.

Суспільство мало пройти через люстрацію та через закон про декомунізацію

Новини України – From-UA: - СРСР - це великий проміжок часу. Виникає питання: куди його викинути, адже люди його пережили? Одні критикують той період, інші, навпаки – сумують.

Ірина Фаріон: - Це найтрагічніший період у нашій історії, це 70 років вбивства українців. Вбивства передусім на ментальному рівні і на моральному рівні. Тобто всі 70 років виривали з українців коріння їх української нації. І якщо у нас в країні знаходяться люди, які це підтримують, то вони небезпечні для розвитку суспільства. Тому, суспільство мало пройти через люстрацію, через закон про декомунізацію. І тому всі ці люди, які і далі живуть тим облудним колоніальним часом, мають бути абсолютно маргіналізовані і не допущені до державних посад. Через такій етап пройшла наша сусідня держава Польща та досягла нечуваних результатів. Здається, 3-й результат за розвитком економіки, чи 2-й у країнах ЄС. Вони повністю декомунізувалися. Тут нічого не треба робити поступово, тут треба радикально та різко. Якщо ви важко захворіли, ви не будете здійснювати поступового медичного лікування, ви будете робити негайно ампутацію, ви будете видаляти хворий орган. Отже поляки ухвалили закон про люстрацію і люстрували всіх тих людей, які були на посадах і просто позбавили їх можливості бути при владі. Це автоматично впливає на масу іншого суспільства, яке не є при владі, але живе абсолютно хибними цінностями. Ми не можемо толерувати людей, які виправдовують сталінський, московський і путінський режими. Ці люди є токсичні і отруйні для розвитку України, бо вони все роблять для того, щоб Україна не розвивалася як самодостатня держава. Їх треба усувати в будь-якій спосіб від державного управління, як зробила це Угорщина. Через це пройшла і Чехія, і Польща. Ми через це не пройшли.

Новини України – From-UA: - Але ж у нас була люстрація і декомунізація, дякуючи пану В’ятровичу, якій зараз у партії Порошенка. До речи, що ви скажете про те, що він зараз у цій партії?

Ірина Фаріон: - Дякуючи пану В’ятровичу? Та ви що? Дякуючи партії «Свобода» В’ятрович став директором Інституту національній пам'яті. Це була наша квота. І якщо б «Свобода» його туди не відправила, то він би цього не робив. А щодо того, що він у партії Порошенка, я вкрай негативно це оцінюю і вважаю це колаборантством. Але я ніколи не сумнівалась, що він це зробить, тому що це людина, яка на Майдані кричала «майдан без політиків». А Майдан без політиків, даруйте, це ідея Льовочкіна. У нас вже була співачка така модна, Лижичко, яка теж кричала «Майдан без політиків». А у Львові Софія Федина була, яка верещала «Майдан без політиків», і чомусь пішла у політику. Натягнула баняк на голову, ґоцала тут з цим баняком і кричала «геть політиків», а тепер стала політиком. То як я можу таким довіряти? Тому і не реалізувався у нас до кінця закон про люстрацію і декомунізацію, тому що з такими не цілісними людьми, без хребтів, без характеру, без радикалізму не збудуєш незалежної України. Ми весь час будемо мати такій страшний дикий відкат. Це щось таке: ти прийшов до моєї хати, навалив мені посередині хати купу лайна і закликаєш мене тепер це лайно збирати і вважаєш себе вождем у цій справі викидання лайна з хати. Це нормальна людина навіть осягнути не може. Ті, які створили біду, тепер стали активними бійцями з цією бідою. Ви що думаєте, ми перестанемо боротися? Нас меншість, але ми є. Ми вже встигли народити своїх дітей, наші діти сповідують націоналістичну ідеологію, слава богу, не рошенівську, а націоналістичну ідеологію, і ніхто ніколи це не здатен буде знищити, тому що це ідеологія природи.

Вони мають посміховисько на чолі з Зеленським та імітацію опозиції на чолі з Порошенком

Новини України – From-UA: - Є така думка, в тому числі науковців, що питання мови та віри піднімаються саме тоді, коли у людей є якесь економічне зубожіння, простими словами, коли країна бідна, тоді люди болісно реагують на питання мови і починаються внутрішні чвари. Як ви ставитесь до цього?

Ірина Фаріон: - Я вважаю, що люди, які так говорять надзвичайно недалекі та примітивні. Наведу вам приклад Словаччини. У 1991 році вона переживала надзвичайну економічну кризу, і саме тоді в парламент було винесено закон про державну словацьку мову. А державна словацька мова мала не менші проблеми, ніж українська мова, тому що до того була одна держава -Чехословаччина, і мову називали чехословацькою. Зараз спробуй сказати якомусь словакові, що мова чехословацька, то дістанеш ляпаса відразу, тому що це розмиває їх ідентичність. Тобто в часи найбільшої економічної кризи розв'язували мовне питання. Тому в мене запитання до тих недолугих, які кажуть, що в нас говорять про мову тільки під час виборів, чому питання з функціонуванням української мови не розв'язане досі у міжвиборчий період? Тому що, якщо би було розв'язано питання з української мовою, то було би розв'язано питання з Українською національною державою.

Ці люди, які так говорять, жодної притомної книжки з соціолінгвістики за все своє життя не прочитали і не можуть процитувати жодного автора, який доводить, що питання мови - це не є питання комунікації. Питання мови - це питання незалежності Є мова - є нація, є нація - є держава. Тобто питання держави і питання мови абсолютно тотожні. Це друге. І нарешті третє. Говорять вони так через те, що ми, українці, надзвичайно поблажливі до тих людей, які за 29 років відновленої української держави не вивчили державної мови. Мій рецепт для них сформульований давним давно: освіти не дати, роботи не дати. Натомість у нас проголосували за безглуздий, ліберально-гібридний закон: в садочках у нас і далі мова національних меншин, в початковій школі у нас далі мова національних меншин, у вишах, всупереч усьому, у нас і далі можуть викладати предмети різними мовами. І серед них чомусь і мови ЄС. Знову ж таки суспільство тут засвідчує свою неготовність, на мою думку, мати сильну державу. Тому так погано економічно живемо, тому що зденаціоналізована маса, якою є ці люди, які так думають, ніколи не побудує економічно потужної держави, бо вона в голові не має національного інтересу, а вона думає тільки про хліб. Процитую Степана Бандеру, який казав: «Якщо поміж хлібом і свободою ви оберете хліб, то втратите і хліб, і свободу». Ось вони і втратили хліб та свободу. Ні грошей належних не мають, ні своєї держави належної не мають, а мають наразі посміховисько на чолі з Зеленським та імітацію опозиції на чолі із Порошенком, який паразитує на націоналістичних гаслах.

Кожна свідома людина обирає свій шлях, як боротися з ворогом

Новини України – From-UA: - Як особисто ви ставитесь до таких радикальних способів, як, наприклад, побиття журналістів Шарія, напади на активістів ОПЗЖ? Чи варто такими радикальними способами боротися з тими, хто не підтримує національну ідею? Може, є якісь більш цивілізаційні способи для того, щоб це викорінити?

Ірина Фаріон: - Дуже цивілізаційні способи щодо українців використовує Москва - вбила вже понад 15 тисяч українців. Це надзвичайно цивілізаційний спосіб, і про це ми чомусь не розмірковуємо. Те, що Росія - держава-терорист №1 в світі, це мало хто говорить в Україні. В Україні донедавна Росію вважали стратегічним партнером, а «Свобода» давно казала, що Росія є стратегічним ворогом. Тепер щодо різних методів боротьби з ОПЗЖ чи з цими шавками від Шарія. Кожна свідома людина обирає свій шлях, як боротися з ворогом. Наша позиція, що такі політичні паралітики чи потвори, як ОПЗЖ і Шарій, мають бути заборонені в Україні у юридичний спосіб, і їхні прихильники мають бути максимально у суспільстві маргіналізовані. Я особисто провожу з ними боротьбу і буду це здійснювати. Нещодавно я виграла суд. Думаю, що з представником точно однієї з цих політичних сил. Воно переховувалося, воно жодного разу не приїхало до суду, але я виграла суд тріумфально, і виграю інші суди. Ось це і є моя форма боротьби — через суд. Тепер я готую позов ще на одну собаку на прізвище Чижмар, яка заявила на каналі Zik медведчуківському, що Фаріон є російський філолог і її кандидатська дисертація про комуністичну партію. Я не знаю, що воно курило, чим їх там підгодовує Медведчук, але мій спосіб боротьби з ними — це суди. І я чекаю на цього ідіота в суді, я прийду туди зі своїм червоним дипломом українського філолога, я прийду туди зі своєю кандидатською дисертацією, яка називається «Антропонімія Наддністрянщини кінця 18 — початку 19 століть, чоловічі прізвищеві найменування», це два грубезних томи, і я хочу покласти їх на стіл перед істотою Чижмар,

Об'єднуватися треба не навколо постаті, а навколо Конституції України

Новини України – From-UA: - Хто на вашу думку з українських особистостей на сьогодні може всіх об'єднати?

Ірина Фаріон: - Не треба нам говорити про особистості. В тому і полягає проблема нашої політики, що наші виборці голосують за гарні очі. Вибачте, якщо для українців є лідером Зеленський, то я кладу на себе хрест і кажу свят, свят, свят. Якщо для українців лідером є Порошенко — то теж свят, свят, свят. Люди мають об'єднуватися навколо національної ідеї. Для мене лідером є той, за якого я голосувала як за кандидата в президенти. Для мене національним лідером є Руслан Кошулинський. Крапка. І мене абсолютно не цікавить, що думає значна частина українського суспільства про це, я вперто буду робити свою справу. Для мене лідером нації є той, чий світогляд є моїм світоглядом. Ні світогляд Зеленського, ні світогляд Порошенка, ні світогляд інших не є для мене зразком. Це є колаборанти. Тому ми так погано живемо. І об'єднуватися треба не навколо постаті, а навколо Конституції. Українська Конституція - це унітарність Української держави. Натомість наша держава розшарпана, наша держава роздерта, у нас третина Донбасу окупована, і значна частина суспільства обирає собі за лідера тих, які цю державу і знищують. Через 100 років соціальні психологи будуть досліджувати це як одне з найпатологічніших явищ. Коли в центрі Європи керувати державою обирають людей, які цю державу знищують роками за принципом садомазохізму і за принципом національного самозаперечення. Це називається суспільна хвороба.

Ті, які прийшли у білих європейських рукавичках, припудрені, начебто будувати європейську Україну, завалили її руками Порошенка

Новини України – From-UA: - В якій спосіб Україна може вирішити конфлікт на Донбасі і повернути Крим?

Ірина Фаріон: - Це не конфлікт на Донбасі, це війна між Росією та Україною. Цю війну можна виграти тільки, якщо розбудовувати українську армію, якщо основним пріоритетом в державі стане розбудований воїн мілітарної української аристократії. Порошенко знищував армію. Він загнав в Іловайський котел українські добровольчі батальйони. Ці добровольчі батальйони мали скласти кістяк армії. Натомість 245 були розстріляні у так званому зеленому коридорі, а за час боїв в Іловайську - 366 людей, тобто сам цвіт було забрано. Далі понад 8 тисяч добровольців опинилися в тюрмах, запроторені туди військовим прокурором на прізвище Матіос. Саме тому значна частина українців і проголосувала проти Порошенка, тому що він не розбудовував армію, а імітував це. Порошенко, знаючи про Іловайський котел, проводив парад на Хрещатику, а він на Хрещатику мав оголосити, що саме тепер, в ніч з 23 на 24, російські регулярні війська зайшли в Україну, і я, шановне товариство, оголошую зараз повну військову мобілізацію і оголошую військовий стан. Ця людина цього не зробила. Він загнав Україну після Іловайська в Мінський формат домовленостей. І з 366 жертв ми маємо сьогодні 15 тисяч жертв. Тобто сильна армія у нас би була тоді, якщо б суспільство проголосувало за Кошулинського як президента, якій воював. От переді мною лежіть список, що на 73 дільницях наші військовослужбовці проголосували ось так і це є вирок українському суспільству на найближчий час: за Порошенка проголосувало 11 850 людей, Порошенко воював? З нього такій головнокомандувач, як з мене бізнес-пані. 11255 людей проголосували за клоуна Зеленського, якій тричі відкосив від повістки. Це, взагалі, боягуз. Для мене це неповне людське втілення. Це просто на гарні фолу. За полковника Гриценка, якому комуніст Симоненко вручав звання полковника, якій розпродав нашу армію, знищував її послідовно під керівництвом Путіна, проголосувало 1095 людей. Далі за жінку Тимошенко, яка казала, що ми маємо стати голубами миру і жоден танк не має виїхати з казарм, чому за логікою Тимошенко танки мають бути в казармах, вибачте, я не знаю, за неї проголосувало 939 військових. Що в їхніх головах, не можу цього зрозуміти. І тільки 5-й результат – Кошулинський, він отримав 932 голоси підтримки. А далі йде, взагалі, Смешко, це просто людина, яка з політикою не має нічого спільного. Про Ляшка, Бойка і Вілкула я і не аналізую, їм також віддали голоси по 500 людей. Про що все це свідчить? Криза національної свідомості, криза державотворення, абсолютно незасвоєння історичних уроків українцями. Рівно 100 років тому, у 1921 році, ми втратили Українську державу через те, що переміг ідіот Винниченко разом з колаборантом Грушевським, якій завжди підтримував більшовиків, і соціал-демократом Петлюрою. Разом вкупі, вони знищили націоналіста Міхновського. 100 років минуло, українець не вивчив своєї історії і повторює зараз знов те саме, і голосування військовиків про це свідчить. І навіть більше, українець після Майдану приводить до влади замість Табачника міністра освіти Квіта, якій в листопаді 2014 року видає наказ про вилучення історії України і української мови з вищих навчальних закладів. Тобто суцільна, страшна і сильна колаборація. Але найстрашніші це ті, які прийшли у європейських білих рукавичках, припудрені, начебто будувати європейську Україну, і завалили її руками Порошенка. Завалили її до такої міри, що на чолі держави люди з протесту, з розпачу проголосували взагалі за блазня. Але він не просто блазень, його навіть і ворогом складно назвати. Він просто раб за своєю психологією, він просто людина «руського міра», людина псевдоросійської культури, яка не усвідомлює, що вона робить.

За всі так звані допомоги, які ми отримуємо, ми маємо заплатити

Новини України – From-UA: - Ви сказали про європейців в білих рукавичках. Як ви проаналізуєте допомогу МВФ, ЄБРР, ЄС, які нам постійно допомагають? Це наш тягар?

Ірина Фаріон: - Ну хто у світі просто буде допомагати? Кожен буде виставляти свої умови. За всі так звані допомоги, які ми отримуємо, ми маємо заплатити, і ми вже заплатили - проголосували за продаж землі сільськогосподарського призначення. Ми розплатимося за ці «допомоги» нашою стратегічною сферою: нашими чорноземами. Хто зможе купити собі цю землю, крім олігархів? Ніхто. У нас 5 людей насправді скупили всю країну. Тобто цей світ зацікавлений в одному: у дешевій робочій силі, якою є українці, і в найосновнішому нашому багатстві - нашій землі. Далі українські стратегічні підприємства, вони також хочуть їх купити. Це така їхня допомога? Ми маємо розбудовувати власну економіку. Ми маємо приводити до влади людей, які є українцями за своїми переконаннями, а не тих, яких ми поприводили. Тому нам допомога не потрібна буде, бо ми самі будемо це робити. Допомога має свою ціну. Наша ціна - це Мінський формат домовленостей. Наша ціна - це націоналістів геть від влади, тому що націоналісти можуть збудувати сильну національно потужну, економічно потужну і соціально захищену державу. Для чого їм ще один конкурент? Навпаки, вони нас методично будуть знищувати. Я працюю у вищий освіті - це та сфера, яку так звані європейці в білих рукавичках просто вбили. То така їхня допомога? Ні, вибачте. Якщо в основі розвитку Української держави не буде жорсткий національний інтерес, економічний і бізнес-інтерес, я вже не кажу про ментальні речі, про мову, про культуру, про інформаційний простір захищений - ну, то ми просто летімо стрімко у обійми чергового пана.

Запроваджувати знов жорсткий карантин, як це було у березні, недоречно

Новини України – From-UA: - Згадаємо про коронавірус, і поговоримо про карантин. Чи був потрібен жорсткий карантин і чи переживемо ми наступний?

Ірина Фаріон: - Я не медик, і я ніколи не лізу у ту галузь, у якій я некомпетентна, але з того, що я довкола бачу - дуже багато хворіє людей. На мою думку, запроваджувати знов жорсткий карантин, як це було у березні, напевно, недоречно, тому що, мені здається, значна частина планети все одно перехворіє на цю біду. Карантин запроваджували, передусім, аби медичні заклади витримали навантаження хворих і аби наші святі медики при своїй зарплаті 4700 не повмирали. Мені було дуже смішно, коли Порошенко розповідав, як треба любити медиків. П'ять років він був президентом, але чомусь не дійшло до того, аби медикам підняти зарплату, бо реформи Супрун - їй хіба тільки косу в руки вручити, і вона тоді буде нагадувати реальну смерть - для українців це катастрофа. Тому я вважаю, що нинішній карантин має мати точковий характер. Якщо є десь спалах, то тоді потрібні певні обмеження, але мені здається, що абсолютно все має працювати, дотримуючись маскового режиму, дистанції і всього іншого. Мені здається, що скоріш, ніж у 2022 рік, ми з цього не виберемося, тому що, як мені пояснювали медики, такою є природа набуття імунітету у перехворілих.

«Свобода» готується до виборів на повну потужність

Новини України – From-UA: - На завершення, щодо «Свободи». На місцевих виборах «Свобода» буде представлена?

Ірина Фаріон: - Звичайно. «Свобода» має 15 мерів, «Свобода» має більше 2 тисяч депутатів. Наші мери найуспішніші. Мер Івано-Франківська має підтримку 88%. Мер Тернополя, двічі обраний, має близько 70%. Семчишин б’є рекорди у Хмельницькому. Такі самі результати у нас має мер Рави-Руської, слава богу, він переміг Верещук, і Рава-Руська звільнилася від цієї істоти, яка нещодавно з парасолькою летіла в космос та чомусь не вилетіла. Я би побажала їй туди якомога скорше перебратися. Тобто «Свобода» готується до виборів на повну потужність.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Юлія Процишена
Поделиться в Facebook
Последние новости