Мусій: «Медреформу треба негайно зупинити»

Друга хвиля COVID-19 у самому розпалі. Кожного дня статистика б’є нові антирекорди, медзаклади переповнені, лікарів не вистачає, понад 30 міст України внесені до червоної карантинної зони. І все це попри те, що про другу хвилю епідемії ніби всі знали, ніби до неї готувались, представники влади і медичні чиновники зі всіх екранів звітували про повну «бойову» готовність. Які саме помилки були допущені керівництвом держави при організації заходів по запобіганню і нерозповсюдженню коронавірусної інфекції. Хто має за це відповідати і що ж робити людям у цій ситуації, коли держава неспроможна їх захистити розповів в ексклюзивному інтерв’ю інтернет-виданню Новини України - From-UA екс-міністр охорони здоров'я, народний депутат VIII скликання, президент Всеукраїнського лікарського товариства Олег Мусій.

Українська система охорони здоров’я впаде, незважаючи на бравурні заяви міністра і президента.

Новини України – From-UA: - Епідемія в Україні набирає обертів. Як можна її зупинити, чи вдасться це українським лікарям?

Олег Мусій: - Я лікар за освітою, тому буду казати те, що розумію як фахівець. На превеликий жаль, прогнози у мене не дуже хороші. Думаю, що за той час, якій пройшов з початку пандемії і оголошення певних заходів на рівні держави, я маю на увазі карантин – спочатку загальний, а тепер адаптивний, і дивлячись на те, що робить влада, думаю, що влада не впорається. І Україну, на превеликий жаль, очікує сумний сценарій, якій ми бачили в Італії, Іспанії, Китаї в Ухані в свій час. Звісно, Україна потім в підсумку вийде з пандемії, бо вірус мутує, змінюється, його агресивність зменшується з кожним разом. Але для мене найважливіше завжди було життя людини, можливість врятувати хворих, які будуть у критичному стані. Чи впорається з цим система — от тут якраз у мене прогнози не дуже хороші. Думаю, що українська система впаде, незважаючи на бравурні заяви міністра охорони здоров'я і президента. Ми чули багато заяв з цього приводу, але не зроблено нічого.

Санітарної служби як не було, так і немає. Довіра у суспільства впала катастрофічно до заяв влади, тому що кожний посадовець вважає за потрібне стати фахівцем з епідеміології, чи вірусології, чи з медицини. Коли перші особи держави коментують абсолютно непрофесійні речі, демонструючи ніби бажання щось зробити, а потім за цим бажанням нічого далі не йде – довіри до центральній влади не буде. На місцях роблять хто що хоче. Одним словом, є маса організаційних питань. І як раз ці організаційні питання, мали би стримати пандемію і перевести Україну в таке плато, про яке ми чули на самому початку пандемії, що найкращий сценарій для нас — це тримати плато захворюваності, а не мати піки чи хвилі. І ось ця перша хвиля, яка наступає, я вважаю, що це перша хвиля, а ніяка ні друга, ні третя, вона кожен день приносить нові антирекорди. І питання стоїть, чи зможуть рятувати життя людей, якщо захворілих буде дуже багато. За моїми даними, вже зараз всі ліжка для критичних станів зайняті. І це велике навантаження на лікарів, яких і так лишилось дуже мало. Через недолугі дії влади, невміння використовувати кошти з коронавірусного фонду, відновити епідеміологічні дослідження, зберегти кадри, виплачувати їм чесні 300%, а не брехати про ці виплати про 300%.

Майже всі заходи влади по боротьбі з епідемією правильні, але їх реалізація – жахлива.

Новини України – From-UA: - Які заходи української влади у боротьбі з епідемією ви вважаєте слушними, а які помилковими, що призвели до тої ситуації, яку ми зараз маємо?

Олег Мусій: - Перш за все, слушною дією було оголошення тотального карантину з забороною відвідувати всі заклади, з забороною транспортного сполучення. По суті, коли люди сиділи вдома. Це був березень цього року. Всі ви пам'ятаєте, як практично було все паралізовано, вся життєдіяльність, у тому числі і заборона бізнесу. І насправді це правильний захід для того, щоб досягнути мети — щоб не було великої кількості тих, хто захворів, і не розповсюджувався масово коронавірус, як ми бачимо зараз. Захід був сам правильний, але влада відсторонилася від наслідків цього заходу. Наприклад, не допомогла бізнесу, як це було у США, де по 3 тис. доларів виплачували тим, хто сидіть вдома, хто не працює. Чи вжити якихось заходів для збереження робочих місць. Коли людям забороняють працювати, значить, вони мають за щось жити, і люди так довго терпіти не зможуть.

Далі. Правильний крок — так званий адаптивний карантин, щоб не по всій країні вводити однаковий захід, а вводити обмежувальні заходи у залежності від того, в якому регіоні швидко наростає кількість хворих. І тут теж, з одного боку, правильний хід, але ми взагалі не бачимо жодних заходів зі сторони влади для тих, хто порушує цей адаптивний карантин. І це призвело до того, що центральну владу ніхто слухає, а значить не поважає, і будь-якій місцевий мер, чи князьок, чи хто там керує якимось регіоном, вважає себе великим фахівцем.

Далі. Заяви щодо того, що Україна мала б бути забезпечена тестами українських виробників. Заяви правильні, а дій немає. Ми бачимо, що тестування проводиться у більшості випадків за кошти громадян. Маючи 66 млрд у коронавірусному фонді, держава могла би організувати безоплатні тести для людей. Ну, звідки непрацююча людина може знайти 1,5-2 тис. грн для проведення тесту? Тому майже ніхто не тестується. Далі — закупівля відповідного обладнання для лабораторних центрів, де проводиться тестування і долучення туди фахівців. Адже у державних закладах, які проводять тестування, в лабораторних центрах, чекати результатів аналізів треба до 10 днів. Тобто, по суті, та картина, яку ми маємо на сьогодні, майже 5 тисяч захворілих, – це картина не сьогоднішнього дня, це картина тиждень тому. Тому, можливо, на сьогодні набагато гірша ситуація.

Щодо санслужби. Ми тільки від кого не слухали заяви: потрібно відновити санслужбу і фахівців. І б'ють в набат. Відновлення санепідслужби в такому розумінні, в якому вона у нас була ще 10 років тому, а саме її аспект епідеміологічний. Проведення так званих епідеміологічних розслідувань, починаючи від обробки джерела до вистежування контактних осіб і переведення їх на ізоляцію і т.д. Це все функціонує у сусідів: Польщі і Білорусі. І ми можемо бачити, що там набагато краща картина. Заяви від кого тільки не були. Не справився з цим і головний санітарний лікар пан Віктор Ляшко. Безумовно, відновлення санслужби на ньому лежить повністю. Він нічого не зробив практично для того, щоб її відновити.

Використання коронавірусного фонду і доплати для медичних працівників. Задумка хороша, тільки реалізація жахлива. Чомусь МВС зуміло краще скористатися цим коронавірусним фондом, і всі міліціонери 100% отримали давним-давно доплати, а в МОЗ, на місцях особливо, кошти не прийшли. НСЗУ і так звана реформа виявились основним блокатором. Півроку НСЗУ не може щось там підписати і заплатити лікарям, і масово звільняються медики? Це, як мінімум, злочинна бездіяльність з кримінальною відповідальністю.

У влади немає бачення, що робити з системою охорони здоров'я.

Новини України – From-UA: - Як на вашу думку, наскільки медична реформа заважає на сьогодні працювати медичній системі?

Олег Мусій: - Медична система паралізована цією реформою. Я думаю, що потрібно б було негайно її зупинити. І тут відповідальний пан Радуцький особисто за те, що він не зупинив 1 квітня другий етап медичної реформи. Саме він доповідав президенту, що зупинити її не можна. А її потрібно було б сьогодні зупинити, перевести фінансування закладів охорони здоров'я знов на субвенцію. Я пропонував це у кожному своєму виступі і пропоную протягом останнього року: негайно зупинить цей жах, тому що розвалиться медична система просто повністю. А наслідком розвалу буде не просто закриття однієї двох лікарень — фахівці розбіжаться. І якщо лікарню можна побудувати, як в Китаї, ми пам'ятаємо, будували за тиждень, то у нас з українськими реаліями хай за місяць, але де фахівці? Їх треба вчити. 10 років вчиться лікар. І якщо він поїде за кордон чи покине свою роботу, відновити це вже неможливо. Маємо наслідок — вступ у медичні університети цього року закінчився просто катастрофою і жахом, особливо щодо педіатрів — на навчання прийнято менше сотні педіатрів. І на державне замовлення катастрофічна цифра — тисяча людей поступила в медичні університети замість потреби мінімум у 5 тисяч.

Немає державної стратегії, немає бачення, що робити з системою охорони здоров'я, немає довгострокових і короткострокових планів. Йде просто якійсь хаотичний рух вправо-вліво під назвою псевдомедична реформа. До реформи вона не має жодного стосунку, тому що вона стосується виключно перерозподілу фінансів. Зробили мегакорупційного монстра, якій називається Національна служба здоров'я, і ніхто не хоче від цього відмовитися. Президент, коли дебатував, ще не будучи президентом, з Петром Порошенком на стадіоні, казав: яка, «нафіг», медична реформа, її треба негайно скасовувати — і що? Його права рука, його головний радник не тільки не скасовує, а й продовжує послідовно так звану медичну реформу. Тому це катастрофа реальна для всій системи охорони здоров'я, причому навіть незалежно від коронавірусу. Ця пандемія просто дуже яскраво проявила всі її вади. А насправді у всіх інших медичних галузях така ж катастрофа, як і з коронавірусом.

Епідемія коронавірусу закінчиться через рік.

Новини України – From-UA: - Чи можливо якось виправити цю катастрофічну ситуацію, чи хоча б почати виправляти?

Олег Мусій: - Сьогодні за це відповідає чинна влада, зрозуміло. Але винувата у тому і попередня влада, безумовно. Порошенко особисто, якій корував Супрун. У мене як народного депутата і члена комітету з питань охорони здоров'я є дані про п'ять звітів рахункових палат — сотні мільйонів розкрадання у Міністерстві охорони здоров'я під час каденції Супрун. Вона не несе за це досі жодної відповідальності. Тому попередники заклали ось цей жах, а теперішня влада винувата у тому, що за півтора роки при владі вони мали це змінити. Але вони не змінили, тому що також використовують подачки з-за кордону, від донорів з США та Європи і руйнуючі служби. Останній приклад — служба крові, вона практично зруйнована, передана одному монополісту. Будь ласка, робить, що хочете, з українською кров'ю, хоч за кордон відправляйте, замість того, щоб побудувати державну структуру. Далі, ось ці міжнародні закупівлі — другий рік продовжуються закупівлі в міжнародних організаціях. Це міжнародна корупція, яку очолила пані Супрун, а зараз продовжують цю міжнародну корупцію депутати від «Голосу» разом з Радуцьким. Тому цей жах у вигляді медичної реформи треба було закінчити давно, якби в президента була б воля і він був би реальним керівником, а не пішаком якимось недолугим, який навіть не навчився за півтора року державному управлінню, на превеликий жаль. Владу треба змінювати, звісно.

Новини України – From-UA: - Ситуація катастрофічна по всім «фронтам», а що ж робити людям, коли, по суті, медицина безсила?

Олег Мусій: - Треба закликати людей взяти на себе відповідальність за збереження власного життя і здоров'я, тому що держава не справляється і кинула людей напризволяще. Для цього не потрібно дуже великих якихось організаційних заходів. Для цього потрібно виконувати три-чотири елементарні речі. І це під силу кожній людині, але люди мають усвідомити, що реально в Україні зараз критична небезпека для життя через коронавірусну хворобу. Робіть елементарні речі:

Це ті прості елементарні речі, які допоможуть зберегти здоров'я і життя. Безумовно, і відповідальність інших людей має велике значення, тому що молодь, наприклад, найменше хворіє, це відомо. Найбільше хворіють саме уражені верстви населення, таки як старші люди і ті люди, в яких є інші хронічні захворювання, а коронавірусна хвороба сприяє іх загостренню. І от саме такі вразливі групи потрібно найбільше захищати. Молодь майже не дотримується обмежувальних заходів, але тут відповідальність якраз перед старшим поколінням, перед батьками, перед дідусями й бабусями, щоби не принести цю заразу додому до них. Тому що діти і молоді люди до 30 років в основному переносять коронавирус або взагалі безсимптомно, або з мінімальними симптомами. Але, вони можуть заразити тих людей, що знаходяться у групі ризику і переносять цей вірус достатньо важко. І ось тут як раз відповідальність перед іншими людьми. Тому треба доносити до людей – бережіть оточуючих.

Новини України – From-UA: - І на останок питання, яке постійно нам задають наші читачі: коли закінчиться коронавірус? Доки всі не перехворіємо?

Олег Мусій: - Я думаю, що тут зовсім навіть не так. Не тільки, доки всі не перехворіємо. За моїми прогнозами, він закінчиться через рік, швидше за все. Звісно, це прогнози. Але найбільше мене насторожує те, що імунітет, який виробляється під час самої хвороби, він не стійкий. І багато людей втрачають майже повністю цей імунітет через 3-4 місяці після хвороби. І відомі повторні зараження коронавірусом. Тому надія на те, що буде вакцина, вона дуже ефемерна. І якщо хворіє людина і імунітет в неї тримається 3-4 місяці, то навіщо ця вакцина? Вона нічого не дасть. Вона дасть тільки на 3 місяці відтермінування захворювання.

Те, що вірус мутує — це добре, тому що з кожною мутацією потрохи послаблюється його агресивність. Тому навіть, якщо захворіти і, можливо, нам доведеться через рік, то цей вірус буде настільки слабкий, як і його попередники. Коронавірусів у нас багато в природі різних. Ті, які викликають серйозні захворювання в людини, це було дві таких епідемії: це був MERS-cov, і SARS-CoV. А зараз SARS-CoV-2. Ось ці дві епідемії коронавірусу, які були у 2002-2004 роках, саме через втрату агресивності коронавірусу, вони перетворилися в звичайну застуду, від якої немає якихось серйозних таких наслідків. Тому, звісно, є велика надія на те, що коронавірус SARS-CoV-2, який спричиняє Covid-19, теперішня пандемія, мутує настільки, що він втратить свою агресивність, як і його попередники. Але це поки що тільки надія. Сьогоднішня статистика і вчорашня статистика, що майже до 100 кожен день помирає – це вже біда, це вже реальна біда. І тому, люди, бережіться, бережіть своїх близьких і оточуючих. Дотримуйтесь елементарних засобів захисту і будьте здорові.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Юлія Процишена
Поделиться в Facebook
Последние новости