Олександр Литвин: «Питання легітимності президента Зеленського В.О. стане предметом розгляду Касаційного адміністративного суду в складі Верховного суду України»

До Касаційного адміністративного суду надійшов позов голови громадської організації та однойменної партії «Ошукані українці» Олександра Литвина про визнання протиправними дій Президента України Зеленського В.О. щодо складення присяги українському народові та вступу на пост Президента України. Щоб з’ясувати деталі, ми звернулися за коментарями безпосередньо до пана Литвина.

Новини України – From-UA: Що стало причиною вашого звернення з позовом до Касаційного адміністративного  суду з питанням легітимності Зеленського В.О.?

Олександр Литвин: Найперше, дозвольте нагадати, що легітимність (легітимний у перекладі з латинської - відповідний до закону, правовий) – це правова категорія, що означає законність походження та спосіб встановлення влади. Це – стан, за якого громадяни визначають право влади диктувати їм спосіб поведінки.

Причиною мого звернення з даним позовом стали рішення Великої палати Верховного суду України від 23.03.2021 р. №761/3540/20 та 16.06.2021 р. №9901/156/21, якими заблоковано і знищено всі намагання мої та моїх однодумців добитися правди та законності в українських судах.

Починаючи із січня 2020 року мною, як головую громадської організації «Ошукані українці», було подано  більше 60 позовів в суди різних юрисдикцій, предметом яких стали порушення статті 36 Конституції України про право громадян на об’єднання у політичні партії, порушення Закону України «Про політичні партії в Україні» та Статуту партії «Слуга Народу», бездіяльність регіональних партійних організацій політичної партії «Слуга народу», протиправність та незаконність проведення з’їздів цієї політичної сили. Ряд судів відкрили провадження та винесли ухвали про витребування доказів, тобто ми очікували, що суди підтвердять або спростують наші вимоги. Однак 23.03.2021р. Велика палата Верховного суду заблокувала і знищила наші сподівання, закривши в судах ці провадження. Своєю постановою вона заборонила будь-кому втручатись у внутрішньопартійну діяльність. Тобто, виходячи з цього рішення Великої палати Верховного суду,  з’їзди політичні партії можуть проводити хоч на «об’їзній дорозі з дівчатами» чи в «сауні або басейні» чи то з «підібраними акторами і піцою». Таким чином, ми пройшли усі стадії судового розгляду, що стосувалися висунення політичною партією «Слуга народу» кандидатом в президенти України Зеленського В.О. .

Наступним етапом набуття влади стали результати виборів Президента України Зеленського В.О.  Мною та моїми однодумцями подано ряд позовів про результати виборів Президента України.

Згідно ухвали Касаційного адміністративного суду у відкритті провадження нам було відмовлено, а Велика палата Верховного суду України апеляційну скаргу про поновлення строків залишила без розгляду.

Наступним етапом набуття влади є складання присяги новообраним Президентом України. Статтею 163 Закону України «Про регламент Верховної ради України» визначено правові підстави складання присяги українському народові новобраним Президентом України.

Частиною 1 цією статті передбачено, що присягу українському народу складає особа, яка в порядку, встановленому Конституцією України та законом України «Про вибори Президента України» обрана Президентом України. Мною та моїми соратниками зібрано достатньо юридичних фактів, які вказують, що Зеленський В.О., обраний Президентом України з порушенням Конституції та законів України – нелегітимний Президент.  Як-то кажуть, Бог любить трійцю, тож ми в третє звернулися до Верховного суду.

Крім цього, 29.03.2021 року у Верховній раді України група народних депутатів зареєструвала проект постанови 5414 - «проект постанови про визначення такою, що втратила чинність постанови ВР України від 16.05.2019 року № 2721-VIII», яким ініційовано скасування інавгурації президента Зеленського В.О. 

Новини України – From-UA: Ви можете пояснити, які докази лягли в основу Вашої позовної заяви?

Олександр Литвин: Починаючи з січня 2019 р. я відповідав за організацію виборів кандидата в президенти Зеленського В.О. в Черкаській області. Вищим керівництвом партії було умисно приховано зміст статуту партії і введено в оману виборців. Політична партія «Слуга народу», як суб’єкт виборчого процесу 21.01.2019 р.  здійснила висунення кандидата в президенти Зеленського В. О. із порушенням статей 44, 47 Закону України «Про вибори Президента України», тому фактично рішення з’їзду від 21.01.2019 можна вважати відсутнім.

За вищевказаних обставин та відповідно до пунктів 1, 3 частини 1 статті 52 Закону України «Про вибори Президента України» Центральна виборча комісія мала би відмовити у реєстрації кандидата на пост Президента України Зеленського В.О., тому що порушено встановлений цим законом порядок висунення кандидата; відсутнє рішення з’їзду політичної партії «Слуга народу» про висування кандидата на пост Президента України Зеленського В.О.

У період січня – липня 2019 р. згідно даних, отриманих з регіональних управлінь юстиції, ПП «Слуга Народу» нараховувала 72 особи. Всі вони -  працівники студії 95 квартал, їх родичі або друзі. Тобто на час обрання Президентом України Зеленського В.О., депутатів ВР України від ПП «Слуга Народу» вона була не всеукраїнською політичною партією, а партією – 95 кварталу. Однією з умов участі у виборах громадян була умова надання їм можливості у майбутньому стати членом ПП «Слуга Народу». Тільки в Черкаській області в першому та другому турі президентських виборів, в роботі дільничних та окружних виборчих комісій від кандидата Зеленського взяло участь більше 12 тисяч осіб. Вищим керівництвом партії після президентської компанії створено фіктивний електронний реєстр бажаючих стати членами даної політичної сили. Станом на липень 2019 року більше 33 тис. виборців подали електронну заявку на вступ в партію.

Однак їх права, передбачені ст. 36 Конституції України, обирати і бути обраними на час президентської та парламентської компанії України було проігноровано. Так, наприклад, вже після цих виборів мені стало відомо, що в Черкаській області рахувалась регіональна партійна організація ПП «Слуга Народу» у складі Ремез В.І., Старицької К.В., Ярмілко В.Н. за адресою м. Черкаси вул. Пастерівська 102 оф. 4, але їх там ніколи ніхто не бачив і не чув, організацією виборчих процесів вони не займались, а офісу №4 фізично не має.

В даний час, відносно колишніх голів ПП «Слуга Народу» Баканова І.Г., Разумкова Д.О., члена Вищої ради партії - Трофімова С.В., ДБР ведеться досудове розслідування ЄРДР №42020000000002367 за ознаками злочинів, передбачених статтями 109 (захоплення влади), 158 (підробка виборчих документів), 358 (підробка офіційних документів) КК України.

Новини України – From-UA: Яке рішення Ви очікуєте за результатами розгляду вашого позову?

Олександр Литвин: Я очікую, що Касаційним адміністративним судом у складі Верховного суду України, а в подальшому – в результаті апеляційного оскарження у Великій палаті Верховного суду України будуть винесені рішення, які влаштовуватимуть Офіс Президента України. Судова система України сформована таким чином, що верхньою гілкою є Велика палата, рішення якої є остаточним і оскаржити його можна тільки Господу Богу.

Стаття 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує право на справедливий і публічний розгляд справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Ключовими принципами статті 6 є верховенство права та належне здійснення правосуддя.

Рівень доступу, наданий українським законодавством, має бути достатнім для забезпечення права особи на суд з огляду на принцип верховенства права. Для того, щоб доступ був ефективним, особа повинна мати чітку практичну можливість оскаржити дії, які становлять втручання у її права.

Проте, судова система і Офіс Президента не готові до публічного відкритого розгляду такого роду судових справ, а тому максимально обмежили право доступу до судочинства, не даючи навіть розглянути справу по суті.

Я вбачаю пряме порушення вимог ст. 55 Конституції України та статті 6 Конвенції. Наявні всі підстави для звернення до Європейського суду з прав людини, який має однозначну позицію - справедливий суд займає основне місце у системі глобальних цінностей демократичного суспільства.

Тому, питання порушення прав громадян України та доказування нелегітимності Зеленського В.О. як Президента буде цікавим кейсом у Європейському суді.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости