Тарас Чорновіл. «Євробляхова» кампанійщина

Поліція почала полювання за «євробляхами». Щож, хочу сказати, що особисто завжди їжджу на українській реєстрації. Завжди купував автомобілі зі сплатою усіх податків. При цьому всьому, вже давно є бажання змінити своє 14-річне авто, і якби я був готовий порушувати закон, як шахрай, купувати автомобіль на «євробляхах», тобто ввозити за якимись кримінальними схемами, обманювати державу, то, напевно, моїх ресурсів вистачило б на те, щоб їздити на новому автомобілі.

Закон передбачає, що на іноземній реєстрації можна ввезти авто для короткого проїзду, транзитного тощо. Він передбачений, скажімо, для громадян України, які живуть постійно за межами України, там собі придбали машину і хочуть з якоюсь ціллю відвідати рідних на короткий термін. Ну або для тих, хто реально працює в представництвах іноземних компаній реальних в Україні. Все це абсолютно логічно.

Ми вже бачимо таксі на «євробляхах», кавові апарати, якісь послуги наших українських фірм — це, звичайно, люди, які 100% порушують українські закони зі сплатою податків. Згідно з діючими сьогодні законами передбачена кримінальна відповідальність. І жодного відношення до автомобільної патрульної інспекції і до інших це не має. Це питання фіскальних служб і надходження податків тощо. Тому давайте розділяти.

В Україні можуть їздити 1-2-3 тисячі легальних машин на іноземних номерах, які дійсно їздять абсолютно законно. Ще, можливо, з 10 тисяч мають добре підібрану легенду з фальшивими литовськими фірмами, але підкопатися там достатньо важко, тому вони якимось чином можуть себе захистити. Але ж ми маємо сотні тисяч автомобілів, кількість яких просто вражаюча, які їздять абсолютно незаконно.

Вони розуміють, що вони вчиняють кримінальний злочин, і рано чи пізно вони будуть покарані. Ми можемо їм співчувати, можемо їх ненавидіти. Це не має значення. Все одно, якщо людина вчинила злочин, то колись за це попаде в тюрму, в крайньому випадку дістане якісь страшні штрафи. Можу сказати, що мені не зашкодить мільйон доларів, і в сусідньому банку цей мільйон лежить, і чому мені його не взяти? А тому не взяти, що це незаконно. А хтось інший думає:«Я його не беру тільки тому, що за це мене спіймають. А якщо не спіймають, то я його візьму». От ці, хто на «євробляхах», вони десь з цього виходять:«Я не можу вбити свого сусіда, який мені заважає, тому що мене спіймають. А якщо ніхто не бачить і немає камер спостереження, то, може я можу вбити свого сусіда?». Тому співчуття в даному випадку просто недоречне.

А тепер щодо виходів. Насправді є інший нюанс. Він не виправдовує тих, хто на бляхах, але він виправдовує невдоволення і обурення тих, хто не може купити при нинішніх податкових і митних зборах автомобіль, але, в принципі, хотів би купити. Якщо б у нас були такі ж самі збори, як в Польщі чи в Литві, то ці люди придбали би собі автомобіль і могли би їздити. Тому, якщо навал «євроблях» фактично обвалює ринок легального продажу автомобілів, з яких сплачуються всі податки, то був би сенс достатньо сильно знизити прес оподаткування, митні збори, і одночасно з цим одним пакетом прийняти рішення про дуже жорстку відповідальність за нелегальне використання, незаконне використання цих «євроблях».

Можна виписати достатньо жорсткі умови в законодавчих нормах, за яких людина, яка хоче їздити на іноземній реєстрації і має на це відповідне право, повинна пройти відповідну реєстрацію. Вона приходить, здає документи, подає відповідну заявку на право їздити тут на цих номерах, яка передбачає, що вона працює в філії литовської фірми. Вона одразу отримує тимчасовий дозвіл на їзду на цих номерах, скажімо, на місяць, але за цей час наші компетентні органи мають звернутися до компетентних органів Литви і перевірити, чи та фірма дійсно існує, чи вона дійсно веде діяльність на території України і сплачує в зв'язку з цим відповідні податки і в литовський бюджет. І якщо виявиться, що людина обманула, що ця фірма такої діяльності не веде і в Україні легальних філій немає, то за таких обставин людина має отримати 3-5 років тюрми за шахрайство, за обман відповідних органів. З конфіскацією автомобілю, зі всіма належними наслідками. І одразу в Україні виявиться тих 10 тисяч автомобілів на іноземних номерах. Це вже не будуть «євробляхи», це буде легітимна іноземна реєстрація, до якої не буде абсолютно ніяких претензій.

Ще раз повторюю, якщо це буде в одному пакеті дуже жорстких санкцій з різким, в рази, зниженням митних зборів завезення автомобіля і першого розмитнення, то я думаю, що це був би той варіант, який би зняв будь-яке протистоянні і непорозуміння. Насправді зберігати такі високі ставки, які є сьогодні, це фактично означає, що легальний ринок нормально не зможе розвинутися. Тому митні збори все одно будуть поступово скорочуватись, тому що спокуса їздити на таких «євробляхах» у не законослухняних громадян буде все одно зберігатися.

Тому мій настрій такий: одночасно в одному пакеті зробити такі речі. Що стосується нинішніх дій, я не знаю, наскільки вони пропрацьовані. Можливо, вони пов'язані тільки з тим напрямком, щоб потрошку отруїти життя водіям на «євробляхах», примусити їх трошки зайти у «тінь», менше виїжджати, тому що вони дійсно дуже часто створюють проблеми на дорогах. І особливо у випадку аварії, нема з кого спитати. Хотілося б, щоб все було обставлено камерами, щоб була автоматична система фіксації і система покарання. Хочеться знати, що ти зобов'язаний їхати правильно, але що ти їдеш у безпечному середовищі, бо інші теж їздять правильно. А коли є велетенська категорія тих, хто на «євробляхах», де немає куди посилати штрафи, бо нема реєстрації, то не може бути введена ось ця норма. Вона тому і буксує, тому що насправді камери вже є, їх запустити в систему, в комп'ютери і почати фіксувати порушення вже було б можна, але це несправедливо: чесні будуть платити штрафи, а нечесні можуть ігнорувати все і їздити ще нахабніше. І вони дійсно їздять нагло.

Тому насправді не впевнений, що ця акція, котра зараз проходить, що вона щось дасть. Мені здається, що це така типова кампанійщина, а кампанійщина ніколи результату не дає.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Тарас Чорновил
политолог
Поделиться в Facebook
Последние новости