Олег Мусій. Страхи новорічних свят

Веселощі, застілля, смачна їжа та алкогольні напої – все це атрибути новорічних свят. Як вберегти себе і щоб нічого не стало на заваді святам, особливо в період загрози коронавірусу?

Найкращою порадою буде те, що цьогорічні новорічні свята потрібно провести в колі сім'ї або найближчих друзів. Це максимальне дотримання правил самоізоляції для святкування і збереження себе від зараження коронавірусною інфекцією. Також варто менше перебувати в місцях великого скупчення людей. І краще буде, якщо ви просто прогуляєтесь разом з сім'єю, чи з друзями на свіжому повітрі, чи в парку, чи в лісі. Це перше. По-друге, і також потребує особливої уваги, все ж таки дійсно не переїдати і не перепивати зайве.

Такі от актуальні рекомендації з надією на те, що у 2021 році наше психологічне життя і стан будуть кращі. Що ми подолаємо всі ті страхи, які на нас наганяють: і влада, і коронавірус, і негативне оточення, на жаль. А ось саме цього у нас було достатньо у 2020 році, нехай в ньому і залишиться.

Всі знають, якщо нехтувати елементарними правилами безпеки під час святкувань, втрачати увагу, можна опинитися і в лікарні. Попри всі плітки та негативні коментарі, але швидка допомога встигає на виклики. Але новорічні вечори та ночі – це якраз найбільший період травматизму. Працюючи вже давно в інституті нейрохірургії, якраз був свідком такого випадку, коли була поламана орбіта ока, і довелося робити термінову операцію після невдалого відкриття шампанського. Про петарди вже й казати нема чого – це один з найбезпечніших елементів свят. Травми пальців, обличчя, зіпсований настрій оточуючих від звуків вибуху, все це також потрібно контролювати, аби рік запам’ятався гарним, а не травматичним.

Взагалі в переважній більшості, українці більш культурно святкують Різдво, ніж Новий рік. Новий рік — це більше погуляти, а ось Різдво – це таке сімейне спокійне свято. Багато хто відзначають Різдво в сімейному колі, з традиціями. Це свято мирне, для людей, які люблять побути родиною, цінують сімейні традиції. За традицією, на Різдво готується 12 страв, вони майже всі дієтичні, тому не можливо переїсти чи отруїтись. Також вживається не багато алкогольних напоїв, немає шампанського, тому також можна більше уникнути курйозних випадків. Ну, й немає салютів.

Взагалі, якщо вже щось сталося, то є порада – не займатися самолікуванням, а одразу викликати “швидку”, якщо є якісь реальні проблеми, травми чи отруєння. Навіть попри таке ганебне ставлення влади і в суспільстві культу негативного сприйняття медичних працівників, все-таки українці довіряють більшості лікарів, вважають їх професійними людьми і звертаються за допомогою. Саме лікарі допоможуть врятувати поганий стан здоров'я переважній більшості українців, якщо, не дай Боже, вони доведуть себе самі до такого стану. Ще це завдання сімейного лікаря в глобальному розумінні цього слова як людини, яка має слідкувати за здоров'ям всієї сім'ї. Щодо здорового харчування і харчування як такого на свята, то потрібно консультуватися з сімейними лікарями, які мали відповідати слову сімейний. Вони краще підкажуть, враховуючи особливий стан здоров'я кожної людини.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Олег Мусій
Президент Всеукраїнського лікарського товариства
Поделиться в Facebook
Последние новости