Ірина Геращенко. Не можна на дитині робити хайп

Мережами активно розповсюджується скандал з дітьми: 8-річна дівчинка та 13-річний хлопчик зустрічаються та навіть живуть разом. Київські інстаблогери Мілана Маханець та Паша Пай мають велику кількість підписників та під керівництвом мами Мілани ведуть досить активний спосіб життя.

Днями уповноважений з прав дитини Микола Кулеба звернувся до Офісу президента з цим питанням, до справи вже долучилися Генпрокурор, кіберполіція та МВД.

Сказати, що це шок, нічого не сказати. Перше. Здається, що для батьків дітей-підлітків і маленьких дуже важливий правильний діалог щодо соцмереж і взагалі співіснування з комп'ютерами і гаджетами. Звичайно, в сучасному світі неможливо уникнути такої активної залученості дітей до гаджетів, до комп'ютерів, до ігор, але якщо життя дитини переміщується в онлайн і дитина просто живе в цих іграх, не читає книжки, не спілкується з ровесниками, не спілкується з батьками, це дуже неправильно. В кожній родині така проблема існує. Ми всі, свідомі батьки, також себе часто коримо за це. Кожен може сам собі сказати: «Так, відклади свої комп'ютери, свої телефони, ти маєш зараз поспілкуватися з дітьми, почитати з ними книжку, побавитися». Це дуже важливо. Так має бути в кожній родині.

Друге. Сьогодні ми маємо цілу хвилю дитячих та підліткових самогубств, і це надзвичайно серйозна проблема, якій так само і батьки, і психологи у школі мають присвятити увагу і проводити спеціальні розмови. Це дуже болить і не може залишати тебе байдужим.

Третє. До певного часу треба обмежувати дітей у соцмережах, тому що це небезпечно для дитини.

Четверте. На фоні цих просто жахливих інформацій про вбивства дітей педофілами стимулювати такі фотографії, як виставляють саме ці неоднозначні блогери, - неприпустимо. Вони саме й шокували. І це потребує серйозної уваги самих батьків. Не можна на дитині робити хайп. Звичайно, і компетентних органів, в першу чергу, психологів, вчителів, уповноваженого з прав дитини. І вже є від них реакція – вони дуже болісно сприйняли цю інформацію. Вона є дуже делікатна, тому що ми ж то з вами, в першу чергу, говоримо про батьків, а все це б'є по дітям. Бо вони залежні так само від думки і позиції мами, від того, що мама щось схвалює, щось не схвалює. Тому тут дуже важливо усвідомлювати, що це відповідальність батьків.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Ирина Геращенко
Сопредседатель фракции Европейская солидарность в Верховной Раде IX созыва
Поделиться в Facebook
Последние новости