Валентин Гладких. Українська ГТС не втратить свого значення, особливо у контексті підземних сховищ

Валентин Гладких переконаний, що українська ГТС не втратить свого значення, особливо у контексті підземних сховищ.

Про це політолог, експерт ГО «Слово і Діло», кандидат філософських наук розповів інтернет-виданню Новини України — From-UA.

Відповідаючи на питання, наскільки і чим загрозливим для України є «Північний потік-2», Валентин Гладких зазначив, що боятись нічого і пояснив чому.

«Ну, боятися, може, і не треба, але зважати на те, що гіпотетично альтернативні шляхи постачання газу до Європи становлять певну загрозу для українською ГТС. Передусім це стосується обсягів для транспортування газу територією України. Наскільки я розумію, цінність української ГТС — це підземні газові сховища. Всі ці альтернативні потоки, які наразі готуються, вони все одно не можуть перебрати на себе всі ті обсяги, які на сьогоднішній день транспортуються територією України через українську ГТС. Це один момент. І другий момент — це підземні газові сховища, в які треба закачувати газ, тому що газ — це сезонний товар, але добувається він цілорічно. Відповідно, є дві альтернативи: коли не сезон, треба або консервувати видобуток, або гріти тундру — просто спалювати, як ми бачили ці факели. Тому альтернативою є закачка його в підземні газові сховища. Наскільки цей газовий хаб, який будуватиметься в Німеччині, зможе конкурувати? Я думаю, що не спроможний, тому що це газові підземні сховища природою самою створені, якщо так можна сказати, в Україні, бо закачують туди, де колись був газ», - сказав він.

Політолог також розповів, чи варто Україні у контексті цього газового питання боятися порушення цілісності країни.

«Давайте мислити раціонально. Коли не було “Південного потоку” і “Північного потоку”, територіальна цілісність України була порушена. Тобто всі ці розмови, що щось може бути, не може бути, це все припущення. Чи є це чинником, який включається в обрахунок, коли приймаються рішення? Мабуть, що так. Але треба розуміти, що європейці в даному випадку якраз дивляться доволі прагматично — вони намагаються диверсифікувати шляхи постачання газу. Не джерела постачання, а якраз шляхи постачання. Це дуже важливий момент, тому що вони не можуть бути заручниками російсько-українських взаємин. Тим більше, що це взагалі стратегія РФ. Скільки я пам'ятаю, вони завжди намагаються представити Україну як ненадійного постачальника газу. Вони постійно цю пластинку грають. Але Україна, навпаки, має всіляко демонструвати свою благонадійність і здатність виконувати зобов'язання щодо транспортування газу до Європи», - переконаний співрозмовник.

Резюмуючи він наголосив на тому, що українська ГТС не втратить свого значення і назвав вагомі причини цього.

«Давайте не будемо забувати, що далеко не очевидно було ще 4 роки тому, що взагалі українська ГТС отримає контракт на постачання газу. Вже люди про це забули, що лише після зустрічі Зеленського з Путіним було укладено нову угоду про те, що українська ГТС буде забезпечена газом. Це говорить про те, що, в принципі, можна працювати у цьому напрямку і досягати певних результатів. Все одно вони не зможуть перебрати всі обсяги газу, які проходять через українську ГТС, тобто українська ГТС не втратить свого значення, особливо у контексті підземних сховищ. Але є рентабельність — скільки треба прокачувати, щоб мати прибуток, який може бути цей прибуток, наскільки ці гроші є критично важливими для України, наскільки ті обсяги, які будуть прокачуватися через альтернативні газогони, можуть зіграти злий жарт з українською ГТС. Це все треба рахувати, це математика. Тому якщо Меркель це каже, я думаю, вона знає, про що вона говорить. Але малювати якісь апокаліптичні картини, що побудувати “ПП-2” - і це все, крах, я далекий від цього. Так, ситуація погано впливає на майже монопольне становище України. Але ж ми боремося з монополіями, а самі хочемо бути монополією. Так не буває», - підсумував Гладких.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Валентин Гладких
політолог, експерт ГО “Слово і Діло”, кандидат філософських наук
Поделиться в Facebook
Последние новости