Людмила Циганок. Чому так багато медуз в Азовському морі

Азовське море мілке. Через сильне випаровування води солоність в Азовському морі підвищується. Протягом останніх 5 років цей показник зріс з 8 до 16 проміле. Фахівці пов'язують це явище, по-перше, з випаровуванням води внаслідок тривалої спеки, по-друге – з пересиханням річок Кубані і Дону, які впадають у море. 

Саме тому воно поповнюється переважно з Керченської протоки і ця солоність починає відповідати Чорному морю. Також сприяють збільшенню кількості цих організмів теплі зими: раніше, коли море замерзало, медузи частково гинули. Останні кілька років льодового покрову взимку тут немає, тому більше медуз виживає і розмножуються. До того ж, щоліта "заходить" нова їх популяція з Чорного моря.

Тепла вода, солоність, планктон - це відмінне середовище для медуз. Медузи заходять через Керченську протоку і лякають туристів. Це небезпечно для людей, бо медузи отруйні, можуть викликати місцеву алергічну реакцію. Для навколишнього середовища вони не шкідливі. Це радше наслідок змін клімату, підвищення температури!

До слова, для довкілля навіть користь - більше добра у боротьбі з браконьєрами, ніж медузи, ніхто не зробив. Тому що всі сітки забиті були ними. Жоден рибний патруль, водна поліція, прикордонники не зробили більше для збереження рибних ресурсів. Як тільки солоність Азовського моря знизиться, медузи підуть.

Коли це трапиться? Якщо повернуться більш морозні зими - зникнуть швидше.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Людмила Циганок
Президент Професійної асоціації екологів України
Поделиться в Facebook
Последние новости