Віталій Бала. Ніхто не очікував, що так швидко і з легкістю будуть захоплюватися великі міста

Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку після того, як таліби заявили про контроль над всією територією країни. Зараз він знаходиться в Ташкенті. В ексклюзивному коментарі From-UA.com політолог Віталій Бала розповів, як це вплине на ситуацію у світі.

- Наскільки я розумію, США ще за адміністрації Трампа планували вихід. Більш того, там були зустрічі під їх егідою у Катарі. Я думаю, що була досягнута певна домовленість між США та талібами, і тому вони прийняли рішення вивести війська. Дійсно, ніхто не очікував, що так швидко і з легкістю будуть захоплюватися великі міста, фактично вже 2/3 під контролем. І все йде до того, що таліби будуть керувати Афганістаном. Тому все буде залежати від того, які були домовленості.

Мені здається, що все-таки домовленості були. І проблеми можуть бути певною мірою у Росії і Китаю, в цьому регіоні. І, навпаки, США можуть використовувати ці домовленості з талібами, якщо вони є, як інструмент певного тиску у взаємовідносинах з РФ і Китаєм. Тому зараз треба дочекатися того дня, коли таліби стануть при владі і почути, що вони будуть говорити про внутрішню та зовнішню політику, тобто яка буде їхня політика, тоді вже можна буде про щось говорити. Зараз просто малюються різні сценарії, що б могло бути, але реально буде відомо, коли вони про це оголосять.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Віталій Бала
директор Агентства моделювання ситуацій
Поделиться в Facebook
Последние новости