Валерій Воротін. Обережно: податки вбивають!

В Україні починається "друга серія" захопливого серіалу про "податковий терор". Не встиг український бізнес пережити кризу, в яку його загнали коронавірусні локдауни і законопроект №1210, як на підході нова серія – законопроект №5600 – вже прийнятий парламентом в першому читанні.

Знову маємо різкі підвищення податків і акцизів, знову – нові і невиправдано жорсткі санкції для платників податків, знову – свавілля податківців і абсолютна безправність бізнесу.

То чи варто дивуватися, що за даними Європейської Бізнес Асоціації, український бізнес-клімат вперто продовжує падати до найгірших своїх показників.

Так, згідно із результатами дослідження ЕВА індекс настроїв українського бізнесу за 2020 р. погіршився з 3,07 до 2,38 із 5 можливих. Це найгірший показник за останні 4 роки.

Серед ТОП-3 причин, які погіршують бізнес-клімат України, підприємці традиційно називають "обтяжливі податки й репресивний тиск фіскальних органів".

31,2% опитаних підприємців вважають саме податки найголовнішим напрямком, який потребує реформ, згадуючи про необхідність "зниження рівня податків і спрощення оподаткування і звітності".

Як зазначають експерти Європейської Бізнес Асоціації саме податкова сфера залишається найбільш проблемною для бізнесу. Про це свідчить і інше дослідження ЕВА – "Податковий індекс".

За 10 років проведення цього дослідження "податковий індекс" ніколи не перевищував 3 з 5 можливих. На кінець минулого року, опитування, в якому взяли участь 91 податковий експерт, показало, що найбільшими проблемами є "необґрунтовані трактування податкового законодавства контролюючими органами, "пропозиції" сплати податків авансом, несвоєчасне подання звітності через технічні збої роботи сервера податкової (що є причиною штрафів), а також нарахування спірних штрафів та обтяжливі перевірки".

На наявність відчутного фіскального тиску протягом останнього року жалілися 24-28% представників українського бізнесу.

Здавалося б, депутати мають засвоїти негативний урок законопроекту №1210, який вони вже після прийняття пробували пом’якшити.

Зокрема, про те, що не можна відразу в 4,2 рази підвищувати податки. Як це сталося зокрема з акцизом на тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕНів). Що вже призвело до появи китайської контрабанди ТВЕНів відразу в кількох регіонах України.

Про те, що не можна наділяти податківців правами судової влади, аби вони самостійно могли трактувати за "правилом ділової мети" - є чи немає бізнесового сенсу в тій чи іншій діловій операції. І при цьому скасовувати будь-яку відповідальність податківців за несправедливо нараховані податки і штрафи.

Про те, що не можна змушувати платити податок на прибуток в Україні з т.зв. "контрольованих іноземних компаній", які працюють за кордоном, і очікувати, що ІТ-бізнес, по якому цією "інновацією" планували вдарити, буде "квітнути" і поповнювати доходи держбюджету від податку на прибуток, знекровлені багаторічним досвідом використання офшорів.

Але ні – депутати знову наступають на ті самі граблі. Перед тим, як піти на літні канікули 264 депутати підтримали у І читанні "законопроект про податковий терор №2". Мова йде про законопроект №5600.

Полюємо на "бабусь-олігархів"?

Автори намагаються "охрестити" цей законопроект "антиолігархічним". Але бабусі, які продають помідори і огірки, вирощені на своїй ділянці, і які тепер за законопроектом №5600 можуть потрапити під оподаткування – якось не дуже "тягнуть" на олігархів. Нагадаємо, що сільгосппродукція, вирощена на ділянках понад 50 соток, за законопроектом, підпадатиме під оподаткування.

Також, імовірно, "олігархами" наші депутати вважають покупців квартир – тепер з новозбудованого житла доведеться платити ПДВ.

А як бути з іншими "олігархами" - керівниками малих і середніх підприємств, яким можуть заборонити виїзд за кордон, якщо податковці нарахують податковий борг його підприємству.

Тобто якщо законопроект №1210 фактично надав податковій судові повноваження, то тепер податківці на себе перебирають повноваження ще й виконавчої і прикордонної служби. Вони і борг можуть створити підприємству, і штраф за цей борг "навісити" та ще й заборону на виїзд за кордон додати.

Може варто піти далі – згадати досвід Середньовіччя – податкові тюрми, податкові ями?

Причому автори пропонують просто "ієзуїтські норми" - по суті для того, щоб почати оскаржувати дії податкової в суді, підприємець має спочатку сплатити штраф.

Ну і звичайно під статус "олігархів" потрапляють усі споживачі підакцизної продукції – у т.ч. алкоголю і тютюнових виробів. Тут і підвищення, і індексації.

Як десять років тому займалися підвищеннями акцизу під час бюджетного процесу, намагаючись залатати діри в новому бюджеті – так і підвищують. Час іде – "повадки" не міняються. Про існування ст. 27 Бюджетного кодексу, яка напряму забороняє таку практику, наші депутати не чули.

До речі, ця ж стаття вимагає для подібних норм надання повноцінного фінансово-економічного обґрунтування. Про те, що таке обґрунтування до проекту №5600 абсолютно відсутнє, згадує зокрема Головне науково-експертне управління Верховної Ради – у висновку до законопроекту.

Що ж, може, дійсно після чергових різких підвищень акцизу споживати легальні алкогольні і тютюнові товари зможуть дозволити собі лише олігархи. А "прості смертні" перейдуть на контрабанду і нелегальне виробництв. Тим більше що традиції самогоноваріння і самокруток в Україні популярні ще з радянських часів. От тільки доходів держбюджету від цього більше не стане.

Джерело

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Валерій Воротін
доктор державного управління, професор КНУ ім. Тараса Шевченко, член Правління Спілки Економістів України
Поделиться в Facebook
Последние новости