Валентин Гладких. Про Разумкова без Зеленського

У Верховній Раді обговорюють, що в Офісі президента серйозно задумалися про те, як відправити голову ВРУ Дмитра Разумкова у відставку. В свою чергу, політолог Валентин Гладких вважає, що відставка гіпотетично можлива. Але ймовірність цього розцінює як таку, що прагне до нуля.

- В цьому немає ніякої необхідності. Всі ці намагання роздмухувати чутки, що начебто є якісь конфлікт, протистояння між ним і президентом, я розумію, хто і в чиїх інтересах все це робить. Разумков сидить у цьому кріслі, тому що він зайшов у парламент зі “Слугами народу” і тому що його зробила спікером монобільшість. Те, що у нього можуть бути якісь відмінні погляди, це цілком нормально.

Більш того, він формально є спікером парламенту, він є навіть позафракційним відповідно до закону України про Регламент ВР. Я не бачу у цьому політичної доцільності. А головне, я прекрасно можу зрозуміти і уявити собі Зеленського без Разумкова, я прекрасно можу собі уявити “слуг народу” без Разумкова, монобільшість без Разумкова. А от уявити собі Разумкова без Зеленського складно, без “слуг народу” і монобільшості - також проблематично. Я думаю, що це прекрасно собі розуміє і сам Разумков. Він прекрасно розуміє, що якщо від буде свідомо йти на конфлікт або провокувати конфлікт, як про це розказують, це все закінчиться тим, що він стане звичайним народним депутатом України, позафракційним. У кращому випадку, може приткнутися до якоїсь депутатської групи. І як тільки це станеться, я думаю, що зразу відпаде інтерес і потенційних спонсорів, і потенційних союзників політичних.

Я думаю, що Разумков це прекрасно розуміє і зробить все можливе, щоб якмога довше затриматися у кріслі спікера. Як спікер він дуже добре виконує свою функцію, треба віддати йому належне. А все інше — це якісь розмови і спроби спровокувати якусь турбулентність. Я розумію, що деяким депутатам, особливо позафракційним, дуже б хотілося, щоб якомога частіше відбувалися якісь голосування, в яких потрібні їхні голоси за бабло, бо за два роки в умовах монобільшості їх голосі нікому не потрібні.

Подобається Разумков чи ні, але він сприймається потенційними виборцями як член команди президента Зеленського з усіма репутаційними і іміджевими наслідками для нього. Тому я думаю, що він прекрасно це розуміє і дуже сильно мотивований для того, щоб та команда, з якою він прийшов до ВР, взагалі до влади по суті, виявилася успішною. А якщо вони виявитися не успішною і Разумков думає, що він зіскочить і на нього це не впаде, це велика помилка. Це є чинником, який стримує його від різких рухів

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Валентин Гладких
політолог, експерт ГО “Слово і Діло”, кандидат філософських наук
Поделиться в Facebook
Последние новости