Андріян Прокіп. Про дві загрози для України

Аналітик Українського інституту майбутнього Андріян Прокіп детально розповів про те, що загрожує Україні в результаті укладення договору Угорщини та російського "Газпрому". Про це він повідомив в коментарі From-UA.com.

- Перше — це те, що відбувається до кінця 2024 року. Це період дії транзитного контракту, і наступний період — після діючого контракту і укладення чи не укладення нового контракту. По суті, зараз ситуація з контрактом така, що РФ бронює 40 млрд кубометрів в рік через територію України, сплачує за нього, а транзитує чи більше, чи менше, з доплаченням за додатковий транзит. Виходить так, що десь приблизно на 3,5 млрд кубометрів транзит фізичний через територію України падає за рахунок того, що Угорщина перекидає цей газ на “Турецький потік”.

У нас виходить, що зменшуються фізичні обсяги транзиту, але не зменшуються доходи. При цьому не виключено, що можуть зрости витрати по обслуговуванню ГТС, тому що міняється режим роботи. Якщо згодом буде суттєве зменшення обсягів транзиту чи суттєва динаміка добова, тижнева обсягів транзиту, то це може впливати на технічний режим роботи ГТС. Це ж не просто труба транзитує газ в Європу, це частина єдиної системи, яка зокрема пов'язана з поставкою газу українським споживачам, закачкою газу в газосховища і поставкою газу зі сховищ. Тобто це одна частина історії невелика.

Більш складна загроза, це те, що буде після 2025 року. Росія намагається переорієнтувати поставки газу на обхідні газопроводи, щоб на момент підписання контракту у 2025 році був менший попит на українські потужності, і це буде визначати умови нового транзитного контракту, якщо він взагалі буде.

Чи може Україна вмішуватися в контракти інших країн? Треба розуміти, які були непублічні домовленості з Будапештом при переукладанні даного контракту. Сама угода була анонсована ще три тижні тому, але йшла підготовка до комісії Україна-Угорщина, Кулеба мав їхати на зустріч з Сійярто, а як тільки підписали угоді — різкий демарш. Можливо, сторони про щось домовлялися, якщо така різка реакція.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Андриан Прокип
эксперт по вопросам энергетики Украинского института будущего
Поделиться в Facebook
Последние новости