Михайло Волинець. Все ведеться до повного краху не тільки в енергетичному комплексі

Україна опинилася в глибокій енергетичній кризі. Зараз запаси вугілля на складах ТЕС в обсязі 601 тис. тон — це менше, ніж на 100 тисяч, ніж передбачено недоторканими стратегічними запасами. Про це виданню From-UA.com повідомив народний депутат, голова Незалежної профспілки гірників України та Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець.

- Тобто це ще раз показує критичність ситуації. І тому блоки ТЕС вимушено переходять на простій з такою припискою “відсутність вугілля”. Наприклад, на державних ТЕС з 23 блоків в робочому режимі знаходяться 3 блоки — по одному блоку на одну станцію.

Росія включила свої механізми тиску, тобто гібридної війни, розвалу нашої енергетичної системи, бо не надала квоти на постачання вугілля своєї територією на ринки України. І навіть дійшло до того, що підприємство ДТЕК Обухівського шахтоуправління, до складу якого входять дві шахти, не можуть завезти в Україну вугілля на Луганську ТЕС, яка працює в режимі енергоострова і генерує електрику не тільки на території, підконтрольні української владі, а й на окуповану територію. Тобто доходить до повного абсурду, знущання над українцями.

Винен Путін, винна Росія, але де ж наша влада? Чому не накопичили природний газ у сховищах, яких зараз на 9,4 млрд куб. м менше, ніж за аналогічний період минулого року, і не накопичили вугілля, яке було дешевим? А крім того, блокували роботу власних шахт — відмикали їм електроенергію, не платили зарплату людям. На сьогодні заборгованість по зарплаті складає 1 млрд 850 млн грн на державних шахтах. Люди продовжують розраховуватись, вони не будуть працювати безкоштовно.

До кінця року заборгованість на державних шахтах буде складати 2 млрд 400 млн грн. І при цьому продовжують відмикати електроенергію, не виділяються кошти на підготовку проходки, на зарядку лав, на придбання обладнання. Все ведеться до повного краху, до повного розвалу не тільки в енергетичному комплексі, тому що будуть віялові відключення. Це вдарить сильно по економіці, і не тільки постраждають українці, яким, безумовно, будуть відключати електрику.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Михаил Волынец
председатель Конфедерации вольных профсоюзов Украины
Поделиться в Facebook
Последние новости