Сергій Томіленко. Чиновники мають залучати журналістів до державної політики

В Україні хочуть перейменувати населені пункти, які історично носили російські назви. Зокрема, пропонується перейменувати такі населені пункти, як Арбузинка, Сєвєродонецьк, Южноукраїнськ, Первомайське, Первомайськ та ін. Причому такі норми прописані не лише для офіційних документів, а й для ЗМІ, енциклопедій, довідників та карток. І теоретично за це мовний омбудсмен зможе виставляти претензії і навіть виписувати штрафи. Що думає з цього приводу голова НСЖУ Сергій Томіленко дізнавався From-UA.com.

- Загалом в контексті тої сфери, в якій я працюю, я бачу, що чиновники, і зокрема пан Кремінь, в своєї діяльності мають враховувати і думки журналістів, залучати їх до державної політики. В аспекті, наприклад, коли ми говоримо про можливі перейменування населених пунктів, то найкраще, це б максимально було б проводити дискусії в цих громадах з залученням місцевих ЗМІ. Тоді державна політика краще б сприймалася і людьми, і була б зрозуміліша, що у нас державна політика є відповіддю на запит громадян.

Я не можу сказати, чи залучались місцеві медіа, локальні медіа в областях для широкої суспільної дискусії і от цього зворотнього зв'язку для чиновників. Якщо не буде цього зворотнього зв'язку і залучення людей, то очевидно, що буде відбуватися поляризація, розподіл українців на прихильників і не прихильників, такі фан-клуби, які між собою в гарячих емоціях будуть з'ясовувати стосунки, і відповідно, таке заохочення до поляризації, до конфліктів у громаді, в суспільстві, то це непродуктивна політика. Тому в першу чергу треба мати прямий зв'язок з людьми, з громадами, яких може торкатися будь-яке державне рішення.

Я вважаю, що саме медіа і журналісти — вони союзники не в плані конкретних політичних партій, а в тому, щоб бути посередниками, що чиновникам якусь загальну думку громади передавати. Але, на жаль, ми доволі часто бачимо, що чиновники, посадовці, в принципі, ігнорують журналістів, що не сприяє спокою і порозумінню в країні.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Сергій Томіленко
Заслужений журналіст України, голова Національної спілки журналістів України
Поделиться в Facebook
Последние новости