Юрій Корольчук. Якщо не буде ТЕС, не буде вугілля — чим ми будемо це заміщати?

Україна до 2040 року планує повністю відмовитись від вугілля. Данну угоду уклали у Глазго на кліматичному саміті. Варто зауважити, що сьогодні в Україні є недостатні запаси вугілля. Через це опалювальний сезон у країні під загрозою зриву. Дефіцит намагаються компенсувати імпортом із Казахстану та США. Голова Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук розповів From-UA.com про те чи зможе Україна переорієнтуватися на нові джерела енергії.

- Ця угода більше носить емоційно-пафосний піднесений настрій — що ми з усіма провідними країнами йдемо в ногу. Якби ми навіть нічого не підписували, ми все одно б рухалися в сторону скорочення видобутку вугілля, ми і так рухаємося в цьому напряму. Більш того, компанія ДТЕК, один з найбільших видобутників вугілля, в якої фактично 90% видобутку, фактично заявили, що будуть скорочувати видобуток вугілля, що вони націлені на те, щоб зменшити використання, щоб закрити або продати ТЕС і шахти. Відповідно, переорієнтуватися на нові джерела енергії.

Тобто тут неважливо, підпишемо ми чи ні. Чи це добре? Я не думаю, що це так. Мені подобається підхід Австралії — вони не поспішають скорочувати видобуток і відмовлятися від експорту вугілля. Австралія дуже показова. Вони просто видобувають багато вугілля, порядку 50 млрд доларів доходу — чому вони мають відмовлятися? Навіть якщо нам це не дає доходу, бо ми не експортуємо вугілля, все одно у нас є таке гостре питання, що чим нам замінити ТЕС, які споживають вугілля? Так, ми експортуємо, ми залежні, але все одно, це є наш ресурс.

Я б на місці влади не відмовлявся, не йшов цим шляхом. Але вони вже, на жаль, йдуть, так і буде. Краще будувати, підтримувати ті регіони, видобуток і бути дійсно в цій частині незалежними ні від кого і не просити ні у кого і не попадати в ситуації, як сьогодні. Варто зрозуміти, що це за документ. Тобто президент підтримує, а Шмигаль буквально вчора-позавчора заявив, що нам треба підтримувати власний вугільний сектор. Так ви ж визначитесь, чи ми його скорочуємо, чи підтримуємо.

Дуже показово: показали нам в одну сторону — ми туди побігли, показали в іншу — ми туди побігли. Зниження видобутку вугілля, скорочення роботи ТЕС породжують проблему відсутності маневрених потужностей, які можуть виробляти електроенергію. Якщо не буде ТЕС, не буде вугілля — чим ми будемо це заміщати? Газовими ТЕС? За які гроші ми їх побудуємо? Нема таких проєктів.

Чи будуть нові АЕС? Я в це мало вірю, бо це не можуть маневрувати. Виходить, що ми будемо імпортувати електроенергію або використовувати відновлені джерела енергії. Це теж під питанням, бо вони дорожчі. Тобто це все призведе до подорожчання електроенергії для всіх споживачів — і населення, і бізнесу. Тому нічого в цьому хорошого я не бачу.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Юрий Корольчук
Глава Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
Поделиться в Facebook
Последние новости