Юрій Корольчук. Шмигаль каже неправду, коли говорить, що у нас достатньо вугілля

В Україні готуються до віялових відключень електроенергії. В регіонах підприємства почали вже одержувати графіки погодинного відключення світла. А вчора про можливість відключень у столиці попередив мер Києва Віталій Кличко. За його словами така загроза пов'язана з дефіцитом вугілля та газу, який вже констатують на 12 підприємствах, які виробляють електроенергію та тепло. Проте офіційно в уряді можливість віялових відключень продовжують заперечувати. Як Україна переживе зиму та чи загрожують насправді віялові відключення електроенергії From-UA.com запитат у Співзасновника Фонду енергетичних стратегій Юрія Корольчука.

- Кличко казав, що будуть віялові відключення, якщо будуть морози 15 градусів. Шмигаль йому відповів, що це все дезінформація, підтримуючи позицію Зеленського. З іншої сторони, якщо він каже, що достатньо вугілля і газу, тоді, звичайно, закрадається думка, чи говорив Шмигаль правду в попередньому реченні про те, що це дезінформація, що говорить Кличко.

Шмигаль каже неправду, коли говорить, що у нас достатньо вугілля і газу. Тому що є офіційні дані з “Укренерго”, що запасів мало. Вже буде скоро 400 тисяч тон на складах ТЕС. Коли ми імпортували електроенергію із Росії та Білорусі, тоді було 450 тис. тон, така найнижча точка. Виходить, у нас зараз вугілля стільки, скільки має бути на закінчення опалювального сезону, а він тільки починається. Робота з коліс — це не запас. Не дай бог, щось там накриється — все зупиняється. Всі ці віялові відключення будуть бити не по ДТЕК, не по Ахметову, а по рейтингу влади. Люди будуть тихо ненавидіти за це владу — уряд, ВР. Тому от ці ризики для них ключові.

Щодо обмеження електропостачання — в будь-який момент можемо прийти до цього. Якщо у нас навіть були б достатні запаси вугілля і газу, якщо трапиться якась аварійна ситуація, то ми в будь-якому випадку опинилися би в цій ситуації. У нас і так зношена система, а тепер уявіть собі, що на цю зношену систему накладається дефіцит енергоресурсів і такі ризики тільки посилюються. Вони завжди є в будь-якій країні.

Зрештою “Укренерго” саме дає команду на відключення блоків. Відповідно, ці списки на місцях — це фактично частина тих списків, які є в “Укренерго”. Формується список підприємств, які є першочерговими по важливості — лікарні, пологовий будинок, хлібзавод і т.д. Потім формується група підприємств, які не є критичними, кого можна обмежувати. Потім формується ще нижче, кого можна взагалі відключити і нічого не буде. І “Укренерго” вже бачить, де це підприємства знаходяться, на якій лінії, куди ця лінія веде, звідки туди приходить електроенергія, коди вона далі йде. І зважаючи на це, вони вже виписують собі цей план, кого відключати першого. Тому навіть списки, які виставляють в регіонах, вони можуть носити загальний характер, а от конкретніший характер, це вже “Укренерго”, оператор ринку, вони вже будуть давати конкретну команду, який блок відключається, і тоді вже буде зрозуміло, хто буде жертвою. Тому нічого дивного немає, ці списки були завжди, просто зараз це актуалізувалося.

Чи можуть вони бути? Мені здається, що можуть, бо у нас мало вугілля, у нас і мало газу, тому що треба 1,5 млрд кубометрів газу для ТЕС, щоб вони його спалили і виробили електроенергію. Вугілля немає, треба буде його чимось закривати. Але газ для ТЕС не закачували. Грубо кажучи, кожен кубометр має свого споживача: промисловість, теплокомуненерго, інші напрямки. Але нічого не закачували, на вугілля розраховували. Де цей газ взяти? Два варіанти: або імпортувати — якщо з Європи, то там дорога ціна, тисяча доларів, і не факт, що він буде звідти, там теж дефіцит ресурсу. Або з Росії брати цей газ, але тоді ламається концепція, що ми не купуємо його 7 років, а тут купуємо, це ж такйи удар по Зеленському. Тому у них така задача, зробити все, що можна, але не імпортувати. Але ми ж не знаємо, яка буде погода і який буде робочий стан наших блоків АЕС і ТЕС.

Насправді вугілля немає, газу мало, блоки всі зношені. І це не є секрет. І коли в лютому хряпнула ця історія з імпортом електроенергії з Білорусі і РФ і коли теж були ризики, але було ж вугілля. Ціна на вугілля виросла, і виникла проблема. ДТЕК і Центроенерго сиділи в засаді і чекали, що ціна знизиться хоча б в серпні-вересні, але вона не знизилась. І тільки зараз у жовтні до 150-170 доларів. Але вона така для тих, хто бере великий обсяг, хто може одразу гроші заплатити. Тому, на жаль, Шмигаль і Зеленський говорять, виступають, але вони нічого не зробили, по великому рахунку для того, щоб підстрахуватися. Але їхня вина побічна, бо вони живуть в тім, що вони вже отримали. Імпортувати газ російський — це треба прийняти політичне рішення, а вони живуть в тих умовах, які вже прийняли.

Тому дійсно, чи можуть бути віялові відключення? Так, можуть, ми дуже близько підішли до цього. Але що точно буде — буде обмежувати газ для теплокомуненерго, і буде холодніше в квартирах. “Нафтогаз” і так завжди так робив, а зараз, як-то кажуть, прекрасна нагода. 

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Юрий Корольчук
Глава Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
Поделиться в Facebook
Последние новости