Володимир Чемерис. Свобода зібрань не може бути обмежена для будь-якої частини суспільства

У Верховній Раді зареєстровано три законопроєкти, якими гомосексуалізм та трансгендерність прирівнюються до педофілії. А проведення маршів рівності пропонується заборонити. Всі вони надіслані на розгляд до профільного комітету. Чи наважаться народні депутати підтримати ці законопроекти та чи не порушують вони права людини, From-UA.com вирішив запитати у правозахисника Володимира Чемериса.

- Ці пропозиції виключно в межах піар-кампаній тих людей, які намагаються набрати очки за те, що вони борються з ЛГБТ. Насправді свобода зібрань не може бути обмежена для будь-якої частини суспільства за будь-якими ознаками. У нас в ст. 39 сказано, що всі мають право на мирні зібрання. Тим паче, у нас в Конституції написано, що забороняється дискримінація за будь-якою ознакою.

Тому обмеження прав, зокрема і на свободу зібрань для ЛГБТ, воно протирічить і Конституції, Європейській конвенції з прав людини, і Конвенції ООН, воно протирічить всім мислимим і не мислимим документам з прав людини. Очевидно, що парламент це не прийме. Ми знаємо, що такими захисниками прав ЛГБТ є представники суб'єктів зовнішнього управління, тобто маються на увазі представники посольств західних країн, які виходять разом на ці марші ЛГБТ. Тому, звичайно, парламент не посміє ухвалювати таке рішення.

Це дуже добре, що існує таке лобі для представників ЛГБТ. На жаль, представники західних посольств не звертають увагу на те, що у нас свобода зібрань обмежується не лише для ЛГБТ, а для дуже багатьох інших категорій людей, наприклад, тих, які виступають за мир, які виступають з соціальним протестом, на яких нападають представники ультраправих організацій так, як і на ЛГБТ. Але тут представники західних посольств і поліції відповідно їх захищають, за що їм велика подяка, але інших вони зовсім не захищають. Тобто, безумовно, ця ініціатива є порушенням прав людини, по-перше. По-друге, вона не буде прийнята з тих причин, про які я говорив.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Владимир Чемерис
правозащитник, член правления Украинского Хельсинского Союза
Поделиться в Facebook
Последние новости