Володимир Чемерис. В Україні вже немає cвободи слова

В Україні хочуть штрафувати за заперечення російської агресії та окупації Криму та Донбасу. Два проекти закону вчора прийняв Кабмін. Чому дане рішення було прийняте саме зараз та чи будуть вони мати ефект, From-UA.com вирішив запитати у правозахисника Володимира Чемериса.

- Я думаю, що можна б було ще прийняти закон про "отрицание" великої ролі президента Зеленського, можна було би в світі санкцій, які запровадив президент Байден проти Портнова і Тупицького, прийняти закон про кримінальну відповідальність за те, що хтось говорить про зовнішнє управління Україною. Взагалі, все, що не подобається владі і людина про це говорить — за все ввести кримінальну відповідальність. І тоді б вже повністю була країна, яку описав Оруел в своєї книжці “1984”.

Чому зараз? Ініціативи такі давно були. У нас є відповідальність за заперечення Голодомору і багато інших речей. Влада, коли не має аргументів щось протиставити, тому забороняє своєму опонентові щось в принципі говорити. Чи можливо, що ці ініціативи будуть впроваджені у життя? Я, може, раніше би сказав, що це неможливо, бо як можна, з одного боку говорити, що ми демократична країна, а з іншого, запроваджувати такі закони. Але я думаю, що це цілком можливо. Враховуючи те, що це ініціатива Кабміну, враховуючи те, що є у нас не тільки фракція СН, але й фракція “Голос” і “ЄС”, які це підтримують і можуть виконати цей закон реально.

У нас стали заохочувані такі явища, які раніше просто було неприйнятно соціальним, — це стукацтво. У нас в Одесі видавали дитячий журнал “Пчелка” російською мовою, а тепер після того, як мовному омбудсмену написали кляузу, донос, його закрили. І ми бачимо, що механізм доносів, на жаль, відродився. І якщо це буде запроваджено, ми з вами будемо взагалі думати, що нам сказати якесь слово чи ні, тому що твій співбесідник піде потім і напише кляузу, і у тебе буде потім кримінальна відповідальність за те, що ти щось не те сказав. Свободи слова вже немає після закриття телеканалів, цькування журналістів і кримінальні справи за пости в ФБ — про свободу слова треба просто забути.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Владимир Чемерис
правозащитник, член правления Украинского Хельсинского Союза
Поделиться в Facebook
Последние новости