Віктор Таран. В Україні проєкти рухаються, а потім зупиняються

В Україні планують збудувати "стіну" на кордоні з Білоруссю. До цього владу спонукала міграційна криза та активна присутність військ Росії на території сусідньої країни. Чи спрацює цей задум, важаючи на те, що розпочатий шість років тому подібний проект на кордоні з РФ так і не завершений, From-UA.com вирішив запитати у політолога Віктора Тарана.

- Для того, щоб дати відповідь на ваше питання, достатньо відкрити бюджет на 2022 рік. І ми побачимо дуже просту картинку, що бюджет, який подавав Денис Монастирський (голова МВС - Ред.) на будівництво стіни, він просив декілька мільярдів грн, а дали менше мільярда. Якщо рахувати амбітні цілі, які він ставив, що це буде розумна стіна, з дронами і дистанційнім управлінням, то ми розуміємо, що на ці гроші нічого не буде. Частина цих грошей піде на розробку документації, план з інженерними спорудами. Це теж величезні кошти. Тому, якщо проаналізувати структуру видатків, то ми розуміємо, що максимум, що може бути на наступний рік — це план і вкладення в першій етап роботи.

Якщо вивчити в принципі структуру бюджету, то ми побачимо, що на МВС суми з попередніми роками майже не збільшилися. Теж саме стосується і Міноборони. І це дуже дивно, що країна, яка воює, гроші на це не передбачає. Водночас на “Велике будівництво”, на все інше, йдуть мільярди. Значить, такі пріоритети: дороги будуть, стіни не буде.

Що стосується стіни з РФ, то вона майже добудована. Але це трошечки різні концепції, те, що хоче Монастирський. І там так само недофінансування. І це біда нашої влади, коли проєкти рухаються, а потім зупиняються. Коли дивишся на країни Балтії, Польщу, балканські країни, Ізраїль, які будували стіни проти мігрантів — вони будували оперативно, своєчасно і відносно дешево, протягом одного року. 

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Віктор Таран
Український політолог, публіцист, громадський діяч, військовий
Поделиться в Facebook
Последние новости