Борис Кушнірук. Немає ніяких передумов для суттєвого знецінення гривні

Ось уже кілька днів поспіль триває різке зростання курсу всіх валют щодо гривні. Національний банк щодня витрачає величезні суми із золотовалютних запасів, однак це не допомагає зупинити паніку. Економіст Борис Кушнірук розповів From-UA.com, що відбувається на валютному ринку і які прогнози на найближчий час.

- Я не бачу якихось факторів, які б казали, що почнеться щось страшне, окрім одного варіанту — якщо почнеться військова агресія. В цьому випадку буде паніка, і взагалі що буде з курсом, буде не так важливо. У всьому іншому ми зіштовхуємось з ситуацією певного очікування і бізнесу, і населення, можливої військової агресії, що породжує реакцію, коли народ починає менше продавати валюти. Відповідно, різниця між попитом і пропозицією погіршується і НБУ змушений продавати валюту. Але, в принципі, це нормально.

Не дуже добре,що є такі негативні очікування, але ми на це вплинути не можемо. Попре те, що економічна ситуація буде залишатися не дуже доброю, але якщо ми дивимося просто на співвідношення, скільки валюти заходить і скільки виходить, то немає ніяких передумов для суттєвого знецінення гривні. Інша справа, що для пересічних громадян це не дуже добре, але для бізнесу це не так і погано, тому що при такій інфляції, яка була минулого року, індекс цін виробників виріс більше, ніж на 40%, то для виробників певне знецінення гривні — це добре, тому що покращується конкурентність їхньої продукції на внутрішніх і зовнішніх ринках. Для них і 29-30 грн за доллар було б нормально, бо на експорт ціна зросла навіть більше, ніж на 40%.

Так що я не бачу якихось передумов, окрім, по-перше, внутрішньої дестабілізації — вчора не відбувся арешт Порошенка, уявіть собі, що він відбудеться за два дні. В цьому випадку Україна гарантовано зануриться у політичну дестабілізацію з майданами, палаючими шинами і т.д. А на це ще накладається те, що фактично це сценарій, в якому зацікавлена РФ.

Я не вірю в повномасштабне вторгнення без приводу. Вигадати вони можуть що завгодно, але захопити всю Україну неможливо. Але якщо почнеться політична дестабілізація і делегітимізація влади, то ми отримуємо ситуацію, яка дуже схожа на 2013-2014 рр., тільки тоді Росія розраховувала діяти не регулярною армією, а “ихтамнет” і підтримкою населення, оголосити Новоросію. Тоді у них не вийшло на етапі трьох Д — дестабілізації, делегітимізації, дезінтеграції. Зараз, якщо ту почнеться хаос, вони будуть заходити на схід і південь з гаслами захисту російськомовного населення від хаосу, і тоді Захід буде все розуміти, але буде привід сказати: “Ну да, там же хаос”. Тому тут є ризик, і це все не дуже позитивно сприяє ситуації з курсом.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости