Виктор Таран. Почему Медведчук заговорил сейчас?

Колишній нардеп Віктор Медведчук звинуватив п'ятого президента Петра Порошенка та його соратників в організації закупівлі вугілля для потреб енергетики України на тимчасово окупованих територіях так званих ЛДНР. Чому Медведчук заговорив саме зараз, From-UA запитав у політолога Віктора Тарана.

- Мене в цій історії цікавить тільки одна річ, про яку говорять всі юристи та судді — що в тих умовах, коли одна людина є свідком, яка є під слідством, яка є під тиском, яку звинувачують у державній зраді, вона починає говорити і наговорювати якісь речі проти одного з лідерів опозиції. І будь який юрист і правник скаже, що, по-перше, це вже процедурне порушення, а по-друге — за таких обставин ця справа просто буде поламана в Європейському суді з прав людини та в європейських судах, тому що це називається “слово на слово”.

Відповідно, перспектив судових я не бачу. І в цій ситуації в мене дуже дивне питання, чому саме ця справа піднялася наверх? Тому що насправді по Медведчуку є більш важливіші питання. Наприклад, за які гроші фінансувалася мережа його блогерів, на які гроші фінансувалася мережа його телеканалів, де він брав гроші на “Український вибір”? І він повинен був здати мережу своїх громадських організацій, які в тому числі працювали на Херсонщині. Тобто питань для нього є набагато більше і глибше. І мені здається, що ці питання треба піднімати, а замість цього нам показують цю історію. Доказів немає.

Зрозуміло, що він знаходиться під тиском, і зараз він що завгодно буде розказувати. Тобто людина знаходиться в тій ситуації, коли вона може оговорити кого завгодно. А в Україні діє презумпція невиновності, і в цій ситуації бездоказовості юристи і правники це доведуть. Тому для чого це питання піднімати зараз, я не знаю.

І друге питання, теж риторичне: Франція і Німеччина вже заявляли, що Україна в найближчі 15-20 років не вступить в ЄС — це заява міністра закордонних справ Франції. Інші заяви — Німеччина продовжує блокувати зброю тощо. В цій ситуації Україні потрібне посилення міжнародного фронту, і Порошенко в цій ситуації - один з ключових гравців, який має авторитет у Європі. Виникає одне просте питання: для чого замість того, щоб підсилюватися людиною, яка має міжнародний досвід, зараз його здавати, я, чесно кажучи, не розумію. І це мені нагадує одну цікаву історію, яка була 100 років тому, коли Грушевський ненавидить Петлюру, Петлюра ненавидить Скоропадського, Скоропадський не любив все, що пов'язане з Україною, Махно хотів розстріляти всіх, а Коновалець на певному етапі просто самоудалився. Чим закінчилося? Закінчили всі в еміграції, і їх всіх повбивали. Тільки Грушевського на операційному столі, а Петлюру і Коновальця саме вбили. 100 років тому це вже проходили — навіщо? Я зараз мобілізований, служу в армії, ми зараз сидимо з хлопцями, на це дивимось, у нас очі на лоб лізуть. Тобто перше: це питання для юристів. Друге — це історія про міжнародний фронт, який треба посилювати. І третє — це історичні паралелі.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Віктор Таран
Український політолог, публіцист, громадський діяч, військовий
Поделиться в Facebook
Последние новости