Володимир Фесенко. Чи буде виведення важкого озброєння з території ЗАЕС?

Президент Франції Емманюель Макрон заявив про домовленість щодо виведення важкого озброєння із Запорізької атомної електростанції. За його словами, ведуться переговори щодо умов реалізації цього. Чи буде виведення важкого озброєння з території ЗАЕС найближчим часом, From-UA запитав думку політолога Володимира Фесенко. 

- Я поки що дуже обережно ставлюся до таких заяв. Це, до речі, не перша заява. Минулого тижня відповідну схожу заяву зробив керівник МАГАТЕ Рафаель Гроссі. Але що сталося? Минулого тижня вже після цієї заяви пана Гроссі замість виходу російських військ з Енергодару і з ЗАЕС ми побачили, що російські системи залпового вогню опинилися на ЗАЕС.

Дай боже, щоб це сталося. Очевидно, судячи по заявам і Гроссі, і Макрона, йдуть переговори про це в закритому режимі, за участі МАГАТЕ, посередників ця тема обговорюється, на Путіна теж є певний тиск в цьому сенсі. Я не знаю, можливо, обговорюються варіанти, яким чином це зробити, які тут можуть бути компроміси і т.д., але чи відбудеться це?

Враховуючи поведінку Путіна, однозначної відповіді немає. На мій погляд, реально якщо росіяни і підуть з ЗАЕС, то лише під загрозою оточення, а ризик такий є, там не мис, а такий як умовний напівострів, там, де це розташовано, близько до Дніпра. Тому в разі наступу українських військ на південь на лівобережжя, такий ризик може виникнути і от тоді росіяни можуть піти. Тобто за логікою це може бути історія, схожа зі звільненням Херсону, коли росіяни підуть перед загрозою оточення і великих втрат або здачі в полон. 

Я на добру волю росіян на відміну від Макрона не покладаюсь. Можливо, готуються відходити звідти. Тому тут може спрацювати одночасно два чинника: і переговори, і в той же час тиск військовий з боку України, загроза оточення. А росіянам вигідно черговий умовний "жест доброй воли" видати за результат переговорів. Тобто реальна причина — вони вимушені будуть відійти з військових міркувань під загрозою оточення, але видати за те, що вони пішли на зустріч побажанням світової спільноти, піклуються нібито про безпеку ЗАЕС і т.д. Так що поєднання двох чинників дійсно може спрацювати. Дай бог, щоб це сталося, це буде ще однією перемогою України в цьому році.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Володимир Фесенко
Політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента»
Поделиться в Facebook
Последние новости