Спеціалісти «Черкасиобленерго» викрили на Черкащині криптоферми, які вкрали електроенергії на понад 3 млн. грн

За попередніми оцінками, підпільні майнери викрали електроенергії на понад 3 млн. гривень. Цього вистачило б для освітлення понад десятка квартир протягом кількох років. Співробітники СБУ встановили, що підпільну криптоферму організували місцеві підприємці. Для майнінгу вони орендували складські приміщення, де розмістили обладнання для видобутку криптовалют, яке несанкціоновано підключили до електромереж ВАТ «Черкасиобленерго».

Спільно із рейдовими бригадами фахівців обленерго під час проведення оперативних заходів та слідчих дій правоохоронці виявили «виробничі» потужності підпільної криптоферми та інші докази незаконної діяльності. Порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 188-1 (викрадення води, електричної чи теплової енергії шляхом її самовільного використання) КК. Слідчі дії продовжуються. Їхня мета - встановити всіх причетних до організації нелегального бізнесу.

Директор з питань безпеки ПАТ «Черкасиобленерго» Ярослав Блонський акцентує увагу, що законодавством не забороняється існування криптоферм, проте вони мають бути офіційно підключені до електромереж та сплачувати за спожиту електричну енергію згідно з діючими тарифами.

«Оскільки робота криптоферм пов’язана із споживанням великих об’ємів електроенергії, і, відповідно, чималих затрат на її сплату, зловмисники найчастіше вдаються до крадіжок шляхом нелегального підключення до наших електромереж, - розповідає Ярослав Блонський. – Аби запобігти таким фактам, у нас організовані дві рейдові бригади, до складу яких входять спеціалісти з відповідними групами допуску до електромереж. У їх повноваження входить виявлення об‘єктів, де здійснюється крадіжка, а також пошук фактів організації споживачами підключення до електромереж поза приладами обліку».

Виявлення крадіжок відбувається шляхом пошуку позаоблікового підключення технічних засобів, які здійснюють здобування крипто валюти. Як правило, зловмисники приєднують до трансформаторів окремі лінії, які не обліковуються, або врізаються в електричні мережі «Черкасиобленерго» поза обліком. Завдяки власним напрацюванням рейдових бригад, встановлюється наявність майнінгової ферми, далі у взаємодії з представниками правоохоронних органів відбувається процес документування.

Якщо ж в ході обстеження об’єктів рейдовими бригадами, ймовірність крадіжки підтверджується, починається процедура реєстрації кримінального провадження. Дирекція з питань безпеки, або керівник філії, на об’єкті якого відбулась крадіжка електроенергії, подає заяву в поліцію, далі оформляється довідка про нанесення збитків, поліція приймає це до розгляду, реєструється кримінальне провадження. В подальшому досліджуються первинні матеріали, вноситься клопотання на отримання ухвали суду щодо вилучення обладнання, яке використовувалось для крадіжки електроенергії. Далі офіційно за участі прокуратури і поліції здійснюється процедура вилучення цього обладнання. За даними Ярослава Блонського, порушено три кримінальних провадження, вилучено три майнінгові ферми, роботи у цьому напрямку продовжуються.  

Спеціалісти ПАТ «Черкасиобленерго» зазначають, що за їхніми розрахунками на одному з таких об'єктів в середньому в місяць відбувається крадіжка 100-150 тисяч кВт електроенергії. Тож їх виявлення проводитимуть і надалі, задля цього використовуватимуть досвід та напрацювання власних рейдових бригад.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости