Віктор Таран. Статус "НАТО-плюс" - факт політичної боротьби, не більше

Представники Республіканської партії США мають намір внести до Конгресу законопроект щодо надання Україні статусу країни "НАТО-плюс". Політолог Віктор Таран заявив, що розцінює це, як факт політичної підтримки з боку США.

- Цей законопроєкт в черговий раз демонструє, що, не зважаючи на ті проколи, які демонструє українська влада і зокрема провалені обіцянки, які дав Зеленський Байдену у вересні минулого року, все одно підтримка України зберігається. Буквально на днях демократи виділили нам 200 млн долларів, які підуть, згідно інформації журналістів, на зміцнення нашого морського потенціалу. Так і надання цього статусу.

Але чому я розцінюю це як політичний крок? Тому що для того, щоб цей статус був затверджений, всі країни Альянсу повинні проголосувати за нього одноголосно. Ми розуміємо, що те російське лобі, яке існує в НАТО, до яких з дуже великою ймовірністю належить і Німеччина, і Італія, і Угорщина, вони такий статус заблокують. Тому, на мою думку, якщо б демократи дійсно хотіли надати нам статус союзника, вони повинні були б зареєструвати законопроєкт, в якому б Україна визначалася союзником США. Нагадаю, такий статус має Ізраїль і допомога йому складає 5-10 млрд долларів кожен рік. Це значно більше, ніж 6 млн доларів, які зареєстровані в цьому році. Тому, з одного боку, це не погано, а з іншого, це трошки не те, що потрібно Україні. Це факт політичної боротьби, не більше, на жаль.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости