Антидронові рушниці з’являться на озброєнні ЗСУ завдяки Максу Полякову

Нещодавно Ярослав Філімонов, оперативний директор Kvertus Technology, повідомив про укладання угоди на виготовлення антидронових рушниць для потреб Збройних сил України. Інноваційний гаджет дозволяє “збивати” дрони, які використовуються противником для розвідки позицій наших бійців. Через чималу вартість (одна рушниця-антидрон коштує $12 000) ініціатором закупівлі виступив український підприємець Максим Валерійович Поляков, відомий своїми космічними проектами. За планом підприємця перша партія девайсів буде доправлена збройним силам та прикордонникам у найгарячіших зонах зіткнення з окупантами.

Як працює антидрон-рушниця

Вперше антидронова рушниця ANTIDRON KVSG-6 компанії Kvertus Technology з’явилася на спеціалізованій виставці у 2017 році. Тестовий зразок був двохствольним та важив близько 18 кг. Працював цей девайс від акумуляторної батареї, що містилася у рюкзаку, який мав носити оператор за плечима. Все це спорядження нагадувало костюм мисливця за привидами.

Завдяки еволюції технологій новітній промисловий зразок DRONE JAMMER ANTIDRON KVSG-6, розроблений у 2021 році, важить 5 кг та не потребує додаткового спорядження. Батарея та сам пристрій укомплектовані в єдиному корпусі, а дальність дії гаджета сягає 3,5 км. За собівартістю та функціональністю рушниця-антидрон київського виробника є кращою за світові аналоги.

Принцип дії

В основі функціонування антидронової рушниці лежить генерація електромагнітного імпульсу, що створює радіоперешкоди. Напрямок дії імпульсу спрямовують направлені антени, що покривають до 99% частот комерційних та тактичних дронів.

Саме тактичні дрони є головною ціллю DRONE JAMMER ANTIDRON KVSG-6. Адже ці коптери найчастіше використовуються супротивником задля коригування вогню, перенесення хімічних речовин та вибухівки, оперативної розвідки. Антидронова рушниця виводить БПЛА з-під керування: дрон втрачає зв'язок з супутником чи керувальним пунктом, не може вести фото-, відеознімання.

Сфера застосування

Відповідно до українського законодавства, рушниця-антидрон є радіоелектронною зброєю, тож на її виробництво та використання необхідно мати дозвіл. У довоєнні часи головними покупцями цього девайсу були силові структури Нацполіції, СБУ, держохорони, прикордонної служби. Також антидронові рушниці використовувалися для охорони об’єктів приватного та комерційного сектору.

Перспективи

Наразі окупанти використовують дрони як транспортувальників вибухівки та розвідників на лінії зіткнення. Зважаючи на активні воєнні дії, задля тактичного успіху ЗСУ необхідно поставити 2000-3000 одиниць такої зброї для ведення окопної війни.

“Така зброя має бути у кожному взводі піхоти на кожні 500 метрів лінії фронту”, – вважає Ярослав Філімонов.

Якщо подивитися статистику останніх років, то за 4 попередні роки обсяг продажу радіоелектронних рушниць склав лише 100 одиниць. Проте останні три місяці суттєво підвищили зацікавленість окремих структур до девайсу – компанією вже реалізовано з березня по травень 50 одиниць такої зброї. Партія у 100 рушниць-антидронів, що Максим Поляков замовив для потреб ЗСУ, є найбільшим замовленням для виробника. До цього часу військові потреби окремих підрозділів покривались вибірково, за кошти благодійних організацій.

Промислові потужності Kvertus Technology здатні виробляти до 5 одиниць зброї щоденно. Хоча на початку своєї роботи цей обсяг сягав лише двох рушниць на тиждень. У перспективах – збільшення виробництва до 10 одиниць на день та розробка антидронової рушниці на автомобільній базі. Пересувна гармата дозволить збільшити радіус ураження девайсу до 30 км.

Хто такий Макс Поляков (Max Polyakov)

Підприємець українського походження – Максим Поляков – видатний діяч у сфері ІТ та космосу. За його плечима низка вдалих та добре відомих у світі проектів:

В останні місяці Макс Поляков активно долучається до підтримки українських військових у боротьбі з окупантами. Нещодавно компанія підприємця надала Україні ексклюзивний доступ до знімків з надвисокою роздільною здатністю з супутника GEOSAT 2. За оцінками аналітиків, рушниця-антидрон та супутникові дані EOS для військових є вагомими внесками в оперативну розвідку та створення тактичної переваги на фронті.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости