Захист авторських прав на фотографії: що треба знати власникам

Якщо людина створила якусь матеріальну річ, а її вкрали, це злочин, що потребує відповідного покарання. Це також стосується фотографій. Автор вкладає у фото свій час, гроші та майстерність, а хтось бере і просто використовує його роботу, наприклад для продажу свого товару чи ще з якоюсь ціллю. Звісно, це крадіжка. Іноді використовування зображень складно так назвати. Але в певних випадках можна відстояти свої права і отримати компенсацію від порушника. Щоб легко добитися справедливості, слід вміти захищати результати своєї творчості.

Як працює авторське право

Будь-який твір – ігрові автомати в онлайн казино країни, фотографії, розповіді, статті, вірші, малюнки тощо − наділяється авторським правом. Фото захищені законом, тому ніхто не може використовувати їх без дозволу автора. Наприклад, у рекламній кампанії чи на веб-сайті. Якщо роботу було знайдено в Інтернеті з вказівкою авторства, відповідальність лягатиме на того, хто її використав. Фото мають використовуватися законно. Ані дизайнер, ані співробітник, ані сам власник компанії не можуть порушувати авторське право.

Щоб називати себе автором того чи іншого зображення, не потрібно оформлювати спеціальні документи. Якщо людина щось сфотографувала − пейзаж, домашню тварину тощо, − вона вже має авторські права на зображення, причому незалежно від його художнього значення, змісту та цінності.

Якщо ж контент є особливо цінним і ексклюзивним, авторство можна оформити юридично, наприклад завірити твір нотаріально. Хоча це необов'язково. Тим більше що існує чимало простих методів захисту своїх фотографій. Про них слід подумати на етапі зйомки, щоб у подальшому не було проблем.

Заходи щодо доведення авторства

Таких багато, тому мова піде лише про найбільш ефективні та прості. Отже, варто зробити наступне:

  1. Використовувати реальні ПІБ у творчості або зв'язати з ними псевдонім. Наприклад, вказати ім’я та прізвище у соцмережах або розділі «Про себе» на сайті.
  2. Проставляти ім'я, нікнейм або логотип на кожному знімку, що публікується в Інтернеті. Бажано, щоб підпис був в таких місцях, звідки його важко буде видалити. Наприклад, у волоссі моделі, на одязі чи посередині фото.
  3. Залишати на фото биті пікселі, що їх не зможе розрізнити око. Цей спосіб покаже знання свого твору та стане суттєвим доказом авторства.
  4. При фотографуванні природи та пейзажів робити селфі, на якому автора буде видно у конкретній точці. Це умовно доведе, що саме він був у певному місці в певний час.
  5. Заповнювати EXIF налаштування камери, бажано у форматі «ПІБ/нікнейм». Стандарт дозволяє вказувати важливі відомості, зокрема номер і серію фотоапарата, об'єктива, а також дату та час зйомки.
  6. Нікому не передавати зображення у форматі RAW, адже їх доказовість є найвагомішою. Якщо RAW виявиться у порушника, довести авторство буде майже неможливо.
  7. Завантажувати знімки до хмарного сховища, де є власний акаунт. При відправці файлу до хмари фіксується дата, що в сукупності з ім’ям автора та іншими відомостями стане серйозним доказом.

Остання порада: фотографії варто викладати під власним обліковим записом − у соціальних мережах або на спеціальних майданчиках, таких як Behance. Тематика фото не має значення: чи то електротранспорт, автомобілі (про це можна  дізнатися детальніше на сайті), природа, натюрморт, люди тощо. Публікація на таких ресурсах є вагомим аргументом на користь авторства. Тим більше коли до знімка доданий підпис.

Отже, захистити свої фотографії цілком можливо. Звісно, якщо є така мета. Часто вищеперераховані способи самі по собі здатні попередити порушення авторських прав

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости